image

Man krijgt 3 jaar cel voor bankhelpdeskfraude en witwassen 763.000 euro

maandag 25 maart 2024, 13:32 door Redactie, 5 reacties

Een 21-jarige Nederlander is wegens jarenlange, grootschalige phishing en bankhelpdeskfraude, alsmede het witwassen van 763.000 euro, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Dat laat de rechtbank Amsterdam vandaag weten. De man was al eerder voor soortgelijke delicten veroordeeld en liep nog in twee proeftijden toen hij zich opnieuw schuldig maakte.

De man beschikte over phishingpanels voor het uitvoeren van phishingaanvallen. Slachtoffers maakte hij op Marktplaats, waar hij malafide betaalverzoeken stuurde die slachtoffers moesten uitvoeren om zich te verifiëren. Ook deed de man zich voor als bankhelpdeskmedewerker. Slachtoffers werden gebeld door iemand die zich als medewerker van een bank voordeed en stelde dat er problemen met de rekening waren.

Slachtoffers moesten hun geld naar een veilige rekening overboeken. Ook liet de man zijn slachtoffers het programma AnyDesk installeren, zodat hij hun computer kon overnemen. Zo heeft de man zeker 43.000 euro gestolen. Daarnaast heeft de man 763.000 euro witgewassen. Voor het grootste deel van dit bedrag is het onbekend waar het vandaan is gekomen.

De rechtbank noemt het extra kwalijk dat de verdachte reeds eerder is veroordeeld en in twee proeftijden liep. "Dit heeft hem er niet van weerhouden om ononderbroken door te gaan met phishing en oplichting", aldus de rechter. "Verdachte is zeer kundig en gedreven in phishing, hij pleegt dit soort misdrijven al sinds zijn jonge tienerjaren en heeft een groot netwerk opgebouwd, de misdaden hebben hem zeer gemakkelijk grote sommen geld opgeleverd en het Openbaar Ministerie heeft een ontnemingsvordering aangekondigd."

Volgens de rechtbank weegt het in het voordeel van de verdachte mee dat hij op het moment van de misdrijven nog erg jong was en hij dit soort misdrijven eenvoudig achter zijn laptop kon blijven plegen, zonder dat zijn ouders hier weet van hadden. Ook houdt de rechtbank er in het voordeel van de verdachte rekening mee dat hij zich vanwege de delicten, die nagenoeg geheel digitaal werden gepleegd en volgens de verdachte soms enkel uit het indrukken van een paar knopjes bestonden waarna er weer een paar duizend euro was verdiend, niet goed kon inleven in zijn slachtoffers en hij de gevolgen van zijn daden aldus niet goed kon overzien.

Reacties (5)
25-03-2024, 14:25 door Anoniem
Ook houdt de rechtbank er in het voordeel van de verdachte rekening mee dat hij zich vanwege de delicten, die nagenoeg geheel digitaal werden gepleegd en volgens de verdachte soms enkel uit het indrukken van een paar knopjes bestonden waarna er weer een paar duizend euro was verdiend, niet goed kon inleven in zijn slachtoffers en hij de gevolgen van zijn daden aldus niet goed kon overzien.

Dan had deze verdachte een zeer goede advocaat. Want niet in kunnen zien wat het met een slachtoffer doet als deze geen geld meer heeft en mogelijk lange tijd niet meer kan voorzien in eigen levensonderhoud, is niet te verkopen.

3 jaar, waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor het moedwillig verwoesten van andere mensen hun leven is absoluut te weinig.

De rechtbank had een voorbeeld persoon van deze verdachte moeten maken.
25-03-2024, 14:47 door Anoniem
gewoon 10 jaar de bak in of 21 jaar is of niet deze knul heeft veel mensen leed aan gedaan ....
25-03-2024, 22:10 door Anoniem
petje af voor de creativiteit

hoop dat ie alleen geld genomen heeft van mensen met teveel geld
25-03-2024, 22:49 door Anoniem
Wat is het nut van proeftijden?
Hij loopt in twee ervan en klust gewoon verder. Na twee jaar neemt hij weer zijn oude stiel weer op. Dat kan je op anderhalve vinger natellen.
De volgende slachtoffers hebben in ieder geval twee jaar rust.
26-03-2024, 07:41 door Anoniem
De rechtbank noemt het extra kwalijk dat de verdachte reeds eerder is veroordeeld en in twee proeftijden liep.
Ik wist niet dat je twee proeftijden kon hebben. Ik dacht je hebt maximaal 1 proeftijd, bega je dan weer een strafbaar delict dan wordt dié (ene) proeftijd omgezet naar weer terug nar het gevang.

Ouders die niet weten wat voor fratsen hun kind uithalen , ook bestraffen.
En het loont ook nog 's om narcistische trekjes te hebben, het werkt in z'n voordeel dat hij zich niet kon inleven hoe z'n slachtoffers zich voelde!

Rechter: "Ahhh, jij zielige crimineel, ouders die niets van opvoeden hebben meegekregen en daardoor meerdere keren van jongs af aan de fout in gaat, geen ervaring hebt hoe het is om genaaid te worden, dus geen wonder dat je je dat niet kan inleven, we zullen je vertroetelen in ons hotel in het penthouse, maar je mag maar 2 jaar, daarna moet je je wel gaan gedragen hoor"!

,, Zachte heelmeesters maken stinkende wonden ''
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.