image

BoF wil dat Autoriteit Persoonsgegevens gezichtsherkenning politie onderzoekt

donderdag 28 maart 2024, 12:23 door Redactie, 3 reacties

Bits of Freedom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om de inzet van gezichtsherkenning door de politie te onderzoeken en dan met name het interne toezicht hierop. Volgens de burgerrechtenbeweging is die gebrekkig en houdt de politie zich niet aan bestaande wetgeving rond gegevensbescherming en privacy. Daarbij wijst het naar een verzoek dat het deed op basis van de Wet open overheid.

Begin dit jaar meldde Nieuwsuur dat de minister de politie toestemming had gegeven voor het experimenteren met gezichtsherkenningssoftware, ook al ontbreekt specifieke wetgeving. Een interne beoordelingscommissie van de politie beoordeelt aanvragen die gaan over de inzet van gezichtsherkenning. Een werkwijze waar de Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over is, aldus Nieuwsuur.

Voorheen gebruikte politie één systeem met gezichtsherkenning genaamd CATCH. Dit systeem werkt met twee databases. Een database met gelaatsafbeeldingen van verdachten en veroordeelden en een database met vreemdelingen, zoals asielzoekers, gastarbeiders of buitenlandse studenten. De politie wil het CATCH-systeem met een derde database uitbreiden, voorzien van verdachten die op beeld zijn vastgelegd, maar waarbij de beelden niet aan een identiteit zijn te koppelen.

"Dat de politie het niet zo nauw neemt met de wet bij de inzet van gezichtsherkenning is onderhand wel duidelijk. Zo is er nooit een democratisch debat aan de inzet van CATCH vooraf gegaan, en is er dus nooit een specifieke wettelijke grondslag gekomen voor de inzet van gezichtsherkenning door de politie", zegt Lotte Houwing, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. "De politie probeert dat gat nu te vullen met een door haarzelf opgesteld "Inzetkader gezichtsherkenning"."

Volgens Houwing is het bij interne toetsing extra belangrijk dat de interne waarborgen voor de bescherming van mensenrechten en de vrije samenleving op orde zijn. "Daarom vroegen wij - met een verzoek op grond van de Wet open overheid - bij de politie documenten op die er horen te zijn voordat een dergelijke toepassing plaatsvindt", zo voegt ze toe. "En wat blijkt nu? Die zijn er niet. Het lijkt er zelfs op dat de Functionaris Gegevensbescherming niet actief op de hoogte is gesteld, maar zelf na geruchten moest aangeven dat zij geïnformeerd wil worden."

Grote zorgen

Bits of Freedom zegt zich grote zorgen te maken en heeft nu de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om in actie te komen. "We vragen u, nu u van dit probleem op de hoogte bent, op te komen voor de bescherming van het fundamentele recht op privacy en gegevensbescherming van burgers tegen deze praktijk. Daarnaast vragen wij u onderzoek te doen naar de positie van het interne toezicht en waar nodig dit te verstevigen", zo schrijft de burgerrechtenbeweging in een brief aan de privacytoezichthouder (pdf).

Reacties (3)
Terecht verzoek van Bits of Freedom aan de AP. Nu maar hopen dat de AP hiermee voortvarend aan de slag gaat.

M.J.
29-03-2024, 08:01 door Anoniem
Tuurlijk, die hebben genoeg fte's met het royale budget die de politiek ter beschikking stelt! /s
En dat is beter om niet te overdrijven, anders gaat het in tegen de politieke wens qua digitalisering.

Overigens, -probleem?- zou de AP zich kunnen afvragen, aangezien de politie groen licht krijgt om 'te experimenteren' zonder enige wetgeving en ze mogen daarbij hun eigen "Inzetkader gezichtsherkenning" bedenken. Ze hebben dus vrij spel om het naar eigen inzicht in te vullen. Wat zou er mis kunnen gaan!? Zeker met de houding van Yesilgoz, die proportionaliteit als belangrijk beschouwt (zie css), ben ik nog niet van plan mijn mondkapjes weg te gooien. Ik zal vaker een pet dragen, zonnebrilletje op, en dat zonder de wet op gezichtsbedekkende kleding te overtreden. Toch nog iets positiefs overgehouden aan de covid-tijd!
05-04-2024, 08:45 door Anoniem
zo zit het met die politie van ons
https://www.bitsoffreedom.nl/2024/03/27/de-politie-trekt-zich-van-niemand-wat-aan-bij-de-inzet-van-gezichtsherkenning/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.