image

GroenLinks-PvdA wil opheldering minister over datalek bij Europol

zaterdag 30 maart 2024, 09:57 door Redactie, 3 reacties

GroenLinks-PvdA wil opheldering van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid over het datalek bij Europol dat deze week in de media kwam. Politico meldde dat vorig jaar gevoelige documenten die zich bevonden in een kluis in het hoofdkwartier van Europol in Den Haag zijn verdwenen, wat voor een crisis bij de Europese opsporingsdienst zorgde.

De documenten, waaronder personeelsdossiers over de top van de Europese opsporingsdienst, werden door een burger in een publieke ruimte aangetroffen en naar een politiebureau gebracht. "Hoe beoordeelt u het feit dat afgelopen zomer een reeks zeer gevoelige bestanden met de persoonlijke informatie van topfunctionarissen en gesprekken van Europol zijn verdwenen terwijl ze achter slot en grendel werden bewaard in een beveiligde opslagruimte in het hoofdkantoor van Europol in Den Haag?", zo wil GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mutluer van de minister weten.

Yesilgöz moet ook duidelijk maken sinds wanneer ze van het datalek op de hoogte is en of hier onderzoek naar wordt gedaan. "Kunt u aangeven of hierbij ook wordt gekeken naar de invloed hiervan op de huidige en toekomstige aanpak van (internationale) criminaliteit en de bescherming van persoonsgegevens en gesprekken van medewerkers van Europol?", vraagt Mutluer verder, die ook wil weten wat er in de tussentijd wordt gedaan om ervoor te zorgen dat dit soort lekken van gesprekken en persoonsgegevens van Europol-medewerkers niet plaatsvinden. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Reacties (3)
31-03-2024, 16:52 door Anoniem
Kan Interpol dit onderzoek in Den Haag niet overnemen, in plaats van politici die vragen stellen terwijl ze het antwoord al weten? Dit lijkt me nu niet iets voor politici of de wijkagent. Groen Links nog wel met Kamervragen, die zullen wel nattigheid voelen.

Staat de Amerikaanse pers al vol over dit schandaal? Heeft Reuters dit al opgepikt, of de BBC? Tass?

Oeps...die aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie Interpol had ook al zijn eigen corruptie schandaaltjes, lees ik nu:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Interpol

Hoe diep kan Europese Unie en Haagse politiek nog verder zakken in dit moeras voordat de beerput overloopt.
31-03-2024, 17:41 door Anoniem
Groen Links wil een diefstal van AH filiaal oplossen door middel van Kamervragen. Dat zal tot veel hilariteit bij de ambtenaren van Justitie in Den Haag geleid hebben. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: kunnen de dames hun pret onderdrukken tijdens de plenaire vergadering of zal Bosma ze tot orde gaan roepen om hun gegiechel.
02-04-2024, 09:53 door Anoniem
Hahahaha we hebben toch de AVG ? Hoe kan dit nou....melden maar weer :D
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.