image

SIDN: Amazon biedt als publieke cloudprovider meeste mogelijkheden

dinsdag 2 april 2024, 11:06 door Redactie, 20 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-04-2024, 12:59

Amazon biedt als publieke cloudprovider de meeste mogelijkheden, zo stelt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, in een reactie op de aangekondigde verhuizing naar het Amerikaanse techbedrijf. De stichting heeft naar eigen zeggen wel de hoop om op termijn de overstap naar een Europees of Nederlands alternatief te maken.

Volgens SIDN besteedt het de afgelopen jaren steeds meer tijd aan het domeinregistratiesysteem en met name de onderliggende infrastructuur. "Dit kost veel extra tijd." Om hier verandering in brengen wil de stichting het beheer van generieke infrastructuur en meer routinematig werk uitbesteden en meer gebruikmaken van generieke opensourcesoftware en open standaarden.

De stichting liet onderzoeken of het beter kon kiezen voor on-premise, private cloud of publieke cloud. Vervolgens werd gekeken naar verschillende aanbieders, onder andere in Nederland en Europa. "Over de hele linie kwam public cloud als meest passend uit de bus, omdat public cloud ons toegang biedt tot best practices in de markt, terwijl private cloud meer eigen beheer zou blijven eisen en de toegang tot best practices beperkter is", aldus SIDN. Tevens stelt de stichting dat publieke cloud de organisatie verzekert van uitgebreide toegang tot expertise en kennis.

"Van de public-cloudaanbieders biedt AWS, vooral op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid, de meeste mogelijkheden. Het voldoet daarmee op dit moment het beste aan de eisen die we als registry van .nl aan een dergelijk platform stellen", aldus de verklaring van SIDN over de keus voor Amazon. De stichting noemt dit juist vanwege de strategische digitale autonomie een 'lastig besluit', maar stelt dat de permanente beschikbaarheid van .nl en de bescherming van gegevens hierbij de doorslag heeft gegeven. "Dat is uiteindelijk onze kernverantwoordelijkheid als registry."

Verder meldt SIDN dat het nieuwe registratiesysteem onafhankelijk van specifieke cloudproviders wordt ontwikkeld en er generieke opensourcetechnologie en open standaarden worden gebruikt. "Zo voorkomen we een leveranciers ‘lock-in’ en hopen we op termijn de overstap te kunnen maken naar een Europees of Nederlands alternatief. Daarnaast willen we ons samen met andere partijen meer gaan inzetten om zo’n volwaardig alternatief dichterbij te brengen."

Security.NL meldde onlangs dat de verhuizing van SIDN naar Amazon volgens demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken 'nog geen voldongen feit' is.

Reacties (20)
02-04-2024, 11:53 door Anoniem
vanwege de strategische digitale autonomie een 'lastig besluit'

Dit zou een super simpel besluit moeten zijn: Knockout criterium, oplossing voldoet niet. punt.
02-04-2024, 11:56 door Anoniem
En waarom zou je on-premise niet best practices kunnen toepassen ? Beetje niet onderbouwde uitspraak. Welke "best practices" hebben we het dan over. Dat zullen wel alleen technische zaken zijn, je hebt ook nog zaken als : verantwoord, in control blijven, AVG, europese wetgeving etc etc.
02-04-2024, 11:59 door Anoniem
Verder meldt SIDN dat het nieuwe registratiesysteem onafhankelijk van specifieke cloudproviders wordt ontwikkeld en er generieke opensourcetechnologie en open standaarden worden gebruikt.

en

Amazon biedt als publieke cloudprovider de meeste mogelijkheden

Dat kan dus niet allebei tegelijk waar zijn, generieke opensourcetechnologie en open standaarden kan bijna iedere hosting partij wel hosten. Komt nog eens bij dat SIDN in alle toonaarden zwijgt als iemand vraag wát die mogelijkheden bij Amazon dan zijn die ze zo graag willen hebben.
02-04-2024, 12:22 door Anoniem
Wat had je anders verwacht van SIDN, een gedrocht dat zijn monopolie op het .nl-domein uitbuit om allerlei zwaar verliesgevende hobby-projectjes te financieren in plaats van zich te beperken tot zijn taken als registrar.
02-04-2024, 12:57 door Anoniem
beste oplossing is geen reden.
SIDN (klant)processen en taken dienen veilig en zonder enige afhankelijkheden/risk van buiten EU geborgd te zijn.
ER zijn voldoende plaforms binnen overheid en NL en EU om dit (volgens mij eenvoudige) systeem te hosten/beheren
02-04-2024, 13:33 door Anoniem
Het heeft SIDN na waarschuwing van hoogleraar dus anderhalve maand gekost om deze flutreden te bedenken.

https://www.security.nl/posting/829447/Hoogleraar%3A+besluit+SIDN+om+naar+Amazon+te+gaan+slecht+doordacht+plan

Wat is toch de reden dat het bestuurders en managers totaal niet meer interesseert of ze eerlijk zijn of zelfs maar geloofwaardig liegen? Dit is een brevet van onvermogen EN cynisme.

SIDN meteen onder curatele plaatsen, huidige directie eruit, minister neemt verantwoordelijkheid, Tweede Kamer buigt zich over toekomst SIDN binnen NL en Europa. Al het andere is nog meer bedrog en de maffia die in NL de baantjes onder elkaar verdeelt en ons uitverkoopt aan big tech in Amazonia, pardon Amerika.
02-04-2024, 13:35 door Anoniem
Dus de amazon cloud kan al het dns verkeer redirecten, down gooien van sidn, en alle .nl werken niet meer.
02-04-2024, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: Wat had je anders verwacht van SIDN, een gedrocht dat zijn monopolie op het .nl-domein uitbuit om allerlei zwaar verliesgevende hobby-projectjes te financieren in plaats van zich te beperken tot zijn taken als registrar.

:D inderdaad! Waarschijnlijk is de Amazon cloud oplossing om minder transparant te zijn in welke kosten nu waarvoor gemaakt worden.
02-04-2024, 14:29 door Anoniem
Leuk dat ze de MEESTE mogelijkheden aanbieden.
Liever een cloudpovider die de BESTE mogelijkheden aanbiedt.

En; "if you want to do it well, you'll have to do it yourself".

Als je vooraf weet dat je bepaalde capaciteit nodig hebt, moet je je virtualisatie gewoon binnenshuis doen.
Andermans computer is doorgaans niet van een filantroop.
En heeft behalve dat meer nadelen dan de voordelen het zelf te doen.
02-04-2024, 14:56 door Anoniem
Volgens mij is niet de vraag wat het beste is voor SIDN, maar wat het beste is voor Nederland!

(vandaar de kritische reacties van een aantal specialisten op dit gebied)

Q
02-04-2024, 15:54 door Anoniem
En by the way; Amazon is een private cloud provider. Public cloud is newspeak voor diensten die je op het Internet aanbiedt, maar dat maakt je geen publieke provider...
02-04-2024, 16:11 door Anoniem
We willen de cloud in en dit was de minst erge, of was het leukste op de golfbaan.
nu nog een zooi smoezen verzinnen om het door te duwen en we worden weer uitgenodigd op andere feestjes.
02-04-2024, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: En waarom zou je on-premise niet best practices kunnen toepassen ? Beetje niet onderbouwde uitspraak. Welke "best practices" hebben we het dan over. Dat zullen wel alleen technische zaken zijn, je hebt ook nog zaken als : verantwoord, in control blijven, AVG, europese wetgeving etc etc.
Wetgeving waar hoster aan moetvoldoen.. Ievus bedrijf, us wetgeving.
Wetgeving van t land waar de spullenboel staat ie welk datacenter, evt alle transit landen voor de data transporten.
02-04-2024, 17:02 door Anoniem
Daar lijkt het wel op. Draaien voor de bühne, meer lijkt het niet te zijn.
02-04-2024, 20:45 door Anoniem
Ook voor PHISHING.
02-04-2024, 21:10 door Anoniem
Door Anoniem: Daar lijkt het wel op. Draaien voor de bühne, meer lijkt het niet te zijn.
Yep, exact zoals hier al eerder voorspeld:
https://www.security.nl/posting/835156/Minister%3A+verhuizing+SIDN+naar+Amazon+nog+geen+voldongen+feit

Gaat er ooit nog eens een frisse wind waaien bij de SIDN?
03-04-2024, 07:17 door Anoniem
Zou de komst van AWS European Sovereign Cloud er iets mee te maken hebben?
https://aws.amazon.com/blogs/security/aws-digital-sovereignty-pledge-announcing-a-new-independent-sovereign-cloud-in-europe
03-04-2024, 07:45 door Anoniem
'Best practice' is of zou moeten zijn dat je data in eigen beheer houdt.
Daarmee valt een 'public cloud' direct af.
03-04-2024, 09:55 door Anoniem
Probleem is dat ook Amazon, net als Google en MS, in regel ondergeschikt blijven aan de VS wetgeving en daar zich ook aan onderworpen zijn. Nu kunnen dergelijke bedrijven wel van alles op papier willen zetten om ons ervan te overtuigen dat onze data toch echt heel veilig binnen onze grenzen staat maar zoals altijd is papier geduldig en weten hoe de VS overheid over dat soort ideeen denkt.
We kunnen zelf een hele hoop voorkomen door onze data zelf te versleutelt (DKE) op te slaan binnen de aangeboden BigTech oplossingen maar beter is het om er niet afhankelijk van te zijn. Zelfs zijn er diverse Nederlandse hosters die tegenwoordig een Amerikaans moederbedrijf hebben gekregen zodat daar het vertrouwen ook niet ingesteld kan worden.
Het klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en peppie al die colloboratie via M365 maar hoeveel mensen gebruiken dat nu echt bij de overheid om al die miljarden aan licenties te verantwoorden? Ik vraag me dat ernstig af want samenwerken aan documenten heb ik nog nooit bedrijfsbreed zien gebeuren. Het gaat meestal maar om kleine clubjes die dat moeten doen en dan is de vraag of dat echt via M365 moet of dat daar een betere of goedkopere oplossing voor bestaan?
Nu we ook steeds meer met online berichten doen i.p.v. van e-mailen komt ook het einde van de e-mail dichtbij. Moeten we daarvoor nog een dure Exchange omgeving voor in stand houden of aanschaffen? Via diverse opensource inititaieven kun je tenslotte ook realtime contact met elkaar onderhouden en gegevens met elkaar delen en uitwisselen. Daar is geen kostbare M365 E5 licentie voor nodig.
03-04-2024, 10:09 door Anoniem
Ik had hem al op laat maar lekker verlopen gezet. Het enige .nl domein dat ik nog in mijn porceleinkast had. Het was ook gewoon een zomaarvoorerbijtje nog. Of wellicht ook een beetje sentimenteel omdat het toch het eerste landen TLD is geweest dat is uitgegeven. Dat blijft ook wat moois hebben, maar is oude muziek.

Ik had eens wat moois en groots op internet. Toen wou er een small business student met me praten. Want die had dé domeinnaam. Dus die vond het een beetje raar dat ik al die traffic had terwijl hij voor een tientje dé domeinnaam had gekocht. Op zich wel aardige herrinneringen aan dat moment. Ook over de verbazing dat het zo dus niet werkte. Want soms, en tegenwoordig nog veel meer meestal, maakt het helemaal niet uit hoe het heet in de URL.

Het maakt me wat droevig dat de jeugd van nu nog stommer is dan toen. Ik had het beter tóen al niet uitgelegd want moet je nu kijken. Voor een clubje zichzelf te serieusnemers die enkel maar een piepklein stukje van de internet telefoongids bij mogen houden. Small business maar we denken dat we de baas van alles zijn. Lekker lollies blijven zuigen en veel plezier in Amerika. Zolang je zelf maar gelooft dat je relevant bent, wie ben ik dan om zo een mooie droom te verzieken. Go for it and make the nedderlends kreet again! En laat dat ook maar gelijk op petjes drukken voor de hole tiem.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.