image

OM eist 64 maanden cel tegen vermeende ontwikkelaar cryptomixer Tornado Cash

dinsdag 2 april 2024, 15:50 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-04-2024, 17:28

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een man die wordt verdacht van het ontwikkelen, aanbieden en verfijnen van cryptomixer Tornado Cash een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 64 maanden geëist. Volgens het OM valt de verdachte het witwassen van 1,2 miljard dollar aan cryptovaluta te verwijten. Tornado Cash was een dienst die privacy van cryptotransacties beschermt door de link tussen het verzendende adres en ontvangende adressen op te breken.

Voorstanders van cryptomixers stellen dat dergelijke platformen belangrijke, legitieme doelen dienen en autoriteiten diensten zoals Tornado Cash technisch niet begrijpen. "Het mixen van cryptovaluta is niet illegaal. Het mixen van criminele cryptovaluta en het verbergen of verhullen van de herkomst en de bestemming hiervan is dat wel", aldus de officier van justitie. Het OM meent dat de verdachte van tevoren al kon zien aankomen dat Tornado Cash door criminelen gebruikt zou gaan worden en, geconfronteerd met grote stortingen van cryptovaluta met een criminele herkomst, telkens besloot niet in te grijpen. Het zou onder andere gaan om geld dat door de beruchte cybercrimegroep Lazarus is gestolen.

Het OM stelt verder dat de verdachte meer heeft gedaan dan alleen programmeren. Tornado Cash werd volgens de officier als een bedrijf gerund, met aan het hoofd een directie die Tornado Cash heeft bedacht, ontwikkeld en aan het publiek ter beschikking gesteld. De directie bestond uit drie personen, waaronder de verdachte. Aangezien die in Nederland woont wordt hij in Nederland berecht. Volgens de officier staat vast dat er via de dienst 1,2 miljard dollar is witgewassen, maar bestaat het 'ernstige vermoeden' dat het eigenlijk om een bedrag van meer dan 2,3 miljard dollar gaat. De rechtbank doet op 14 mei 2024 uitspraak.

Reacties (6)
02-04-2024, 16:39 door Anoniem
Dan moeten ze ook alle makers van videospelers aanklagen voor al die keren dat er KP op is gekeken, of banken voor elke keer dat financien zijn misbruikt, of de messenmaker omdat er een mes is gebruikt tegen mensen.
Banken staan daarentegen boven de wet, die doen vaak aan foute wapenhandel, maar daar komen ze gewoon mee weg.
Overheden willen al UW geld kunnen volgen, al is dat geld niet door hen verdiend.
Het is een vorm van controle, het zijn een stelletje bemoeiallen.
De ergste witwasserij gebeurd overigens door overheden zelf via de federale reserve.
Zie deze animatie voor een goed te begrijpen voorbeeld daarvan;
Federal Reserve and the IRS American Dream
https://youtu.be/8NBSwDEf8a8&t=1
02-04-2024, 17:30 door Anoniem
Door Anoniem: Dan moeten ze ook alle makers van videospelers aanklagen voor al die keren dat er KP op is gekeken, of banken voor elke keer dat financien zijn misbruikt, of de messenmaker omdat er een mes is gebruikt tegen mensen.
Banken staan daarentegen boven de wet, die doen vaak aan foute wapenhandel, maar daar komen ze gewoon mee weg.
Overheden willen al UW geld kunnen volgen, al is dat geld niet door hen verdiend.
Het is een vorm van controle, het zijn een stelletje bemoeiallen.
De ergste witwasserij gebeurd overigens door overheden zelf via de federale reserve.
Zie deze animatie voor een goed te begrijpen voorbeeld daarvan;
Federal Reserve and the IRS American Dream
https://youtu.be/8NBSwDEf8a8&t=1

Het witwassen van leugens voor financieel gewin, gebeurt hier ook via ambtenarij.
02-04-2024, 17:59 door Anoniem
'Het OM meent dat de verdachte van tevoren al kon zien aankomen dat Tornado Cash door criminelen gebruikt zou gaan worden en, geconfronteerd met grote stortingen van cryptovaluta met een criminele herkomst, telkens besloot niet in te grijpen. Het zou onder andere gaan om geld dat door de beruchte cybercrimegroep Lazarus is gestolen.'

Lazerus wordt toch in verband gebracht met Noord Korea? Merkwaardig dat andere landen geen interesse hebben in uitlevering van deze Nederlandse verdachten.
02-04-2024, 21:47 door Anoniem
Aanvankelijk zit "Alex" Pertsev in hechtenis met beperkingen. Hij mag alleen met zijn advocaat praten. Hij krijgt op de avond van zijn aanhouding Keith Cheng toegewezen. Het is een toevalstreffer. Cheng kon als tiener al in het donker een computer in- en uit elkaar zetten, vertelt hij op zijn kantoor in Amsterdam. En hij gelooft in de waarde van cryptomunten. Hij bezit ze al sinds 2015, dus hij snapt hoe het werkt. Bovendien heeft hij veel ervaring met witwaszaken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/25/hoe-een-rus-uit-amstelveen-met-zijn-cryptomixer-voor-de-rechter-in-den-bosch-belandt-a4194203
03-04-2024, 09:28 door Anoniem
Tornado Cash is gewoon HTTPS, maar dan voor geld.
03-04-2024, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Tornado Cash is gewoon HTTPS, maar dan voor geld.

Private datatool software volgens de advocaat, en het ging om Ethereum (whats in a name). Pertsev en advocaat Cheng over deze zaak:

https://www.youtube.com/watch?v=QOFQzdd9zx8
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.