image

CDA stelt Kamervragen over dataverzameling door Chinese elektrische auto’s

donderdag 4 april 2024, 10:05 door Redactie, 9 reacties

Het CDA heeft demissionair ministers Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Bruins Slot van Buitenlandse Zaken Kamervragen gesteld over onder ander de dataverzameling door Chinese elektrische auto’s. Aanleiding is berichtgeving dat dit jaar mogelijk een kwart van alle verkocht elektrische auto's uit China afkomstig is. CDA-Kamerlid Boswijk zegt zich daarbij ook zorgen te maken over de data die de voertuigen verzamelen.

"Deelt u tevens de zorgen dat veel Nederlanders niet beseffen dat hun data – zoals wat, waar en wanneer je rijdt – mogelijk in China terecht komen? Zijn er wat u betreft bepaalde doelgroepen die aangeraden zouden moeten worden geen Chinese elektrische auto’s te gebruiken? Zo nee, waarom niet?", zo vraagt hij aan de bewindslieden.

Het zijn echter niet alleen Chinese autofabrikanten die data verzamelen. Zo meldde The New York Times vorige maand dat bekende fabrikanten het rijgedrag van bestuurders delen met verzekeringsmaatschappijen, wat tot hogere premies leidt. Een Amerikaan liet tegenover de krant weten hoe zijn autoverzekering door het nauwkeurig analyseren van zijn rijgedrag met 21 procent omhoog was gegaan.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF waarschuwt dat auto's veel persoonlijke data verzamelen en autofabrikanten veel van die data met derde partijen delen. "Het is vaak onduidelijk wat er wordt verzameld, wat er wordt gedeeld en met wie." De EFF is daarom met een handleiding gekomen waarin staat hoe bestuurders kunnen achterhalen welke gegevens er over hen worden verzameld en hoe het mogelijk is om zich daarvoor af te melden, wat soms ook mogelijk is. Voor alle grote autofabrikanten zijn er links opgenomen waarmee bestuurders een inzageverzoek kunnen indienen.

Reacties (9)
04-04-2024, 10:13 door Anoniem
Leuk hoe de politiek het data verzamelen van de westerse automobiel industrie lekker vergeet.
04-04-2024, 10:16 door Anoniem
Beseft de Kamer wel dat vrijwel alle moderne auto's data slurpen doorsturen naar de fabrikant die het weer deelt met Joost mag het weten? Waar zijn de Kamervragen daarover? Alsof het prima is dat Zuid-Korea, Japan of de VS al die data wel verzamelen via connected cars.
04-04-2024, 10:18 door Anoniem
Grappig. Hier maken ze zich druk om. Maar een EUSSR-EPD wordt klakkeloos geaccepteerd.
04-04-2024, 10:32 door johanw
Ik zie mijn data liever naar China gaan dan naar Nederland. De Chinezen kan het niks schelen of ik hier zwart werk of te hard rij. Hooguit voor te chanteren personen die voor de overheid werken kan het een issue zijn.
04-04-2024, 10:39 door Anoniem
Ik had niet anders verwacht van die amerikaanse trekpoppen.
04-04-2024, 14:58 door Anoniem
We moeten een E-CALL systeem in de auto inbouwen door het CDA... we moeten een black-box systeem inbouwen vanaf volgend jaar, door het CDA... we hebben Tesla met 8+ camera's die met subsidie rondrijden, dankzij het CDA... we hebben 3000 ANPR camera's in heel nederland hangen en 30.000 deurbel cams, dankzij het CDA...

En dan gaan ze nu miepen over dat Xiao Ping weet wat de stand van het gaspedaal van mijn Volvo ehm, Polestar2, mijn MG4 of mijn Byd Seal ???

Wat een onzettende weekdieren zijn die politici toch ook..
04-04-2024, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: We moeten een E-CALL systeem in de auto inbouwen door het CDA... we moeten een black-box systeem inbouwen vanaf volgend jaar, door het CDA... we hebben Tesla met 8+ camera's die met subsidie rondrijden, dankzij het CDA... we hebben 3000 ANPR camera's in heel nederland hangen en 30.000 deurbel cams, dankzij het CDA...

En dan gaan ze nu miepen over dat Xiao Ping weet wat de stand van het gaspedaal van mijn Volvo ehm, Polestar2, mijn MG4 of mijn Byd Seal ???

Wat een onzettende weekdieren zijn die politici toch ook..

Dat komt omdat ze met al die boter op hun hoofd, niet meer zien dat ze zelf met hun maatregelen minstens net zo gevaarlijk zijn als de Chinezen (waar ze bang voor zijn?).
04-04-2024, 23:29 door Het Nieuwe Abnormaal - Bijgewerkt: 04-04-2024, 23:34
Door Anoniem: Leuk hoe de politiek het data verzamelen van de westerse automobiel industrie lekker vergeet.

100%! Ze doen het bijna allemaal, maar westerse dataverzameling is wel gerechtvaardigd, volgens het WC-Eend principe.

https://www.businessinsider.com/cars-recording-data-onstar-gm-lexisnexis-insurance-rates-increase-report-2024-3?international=true&IR=Tl
05-04-2024, 05:59 door Anoniem
Ziet u nu hoe de oppositie tussen unipolaire (de zoveel eyes) en multipolaire wereld (BRICS et) wordt versterkt?
Dit gaat tot demoniseren toe en zit al op het niveau van cyberproxy-oorlogen, die gevoerd worden.
Kijken naar de splinter in andermans oog en de balk in eigen oog niet ziende.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.