image

DNB: gebruik van contant geld aan kassa vorig jaar opnieuw toegenomen

donderdag 4 april 2024, 10:28 door Redactie, 5 reacties

Het gebruik van contant geld aan de kassa is vorig jaar opnieuw toegenomen, zo stellen Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank in hun jaarlijks onderzoek naar 'betalen aan de kassa' (pdf). Vorig jaar lieten de organisaties weten dat het gebruik van contant geld in 2022 voor het eerst in tien jaar was toegenomen en die ontwikkeling heeft zich vorig jaar voortgezet.

"Het aantal contante betalingen aan de kassa is in 2023 wederom toegenomen; afgelopen jaar zijn ongeveer 1,4 miljard aankopen contant afgerekend. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2022", aldus het rapport ."Ook de waarde van de contante betalingen is in 2023 toegenomen: dit bedrag is met ruim 8 procent gestegen van EUR 24,5 miljard in 2022 naar EUR 26,5 miljard."

In sommige branches is het aandeel van de transacties dat met contant geld werd betaald toegenomen. De grootste stijging is te zien bij winkels voor voedings- en genotsmiddelen, benzinestations en mode, schoenen en sportzaken. In de dienstverlening en straatverkoop werd relatief veel contant geld gebruikt ten opzichte van andere branches. In deze branches werd in 2023 namelijk 40 en 41 procent van de totale waarde met contant geld betaald, wat een toename is ten opzichte van 2022.

Hoewel het absolute aantal betalingen met contant en pin allebei is toegenomen, blijft de verhouding tussen pinnen en contant stabiel: in 2023 is twintig procent van alle kassabetalingen contant gedaan en tachtig procent met pin. Een verdeling die al drie jaar gelijk is, aldus Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. Het grootste deel van de betalingen is afgelopen jaar contactloos betaald; ruim vier op de tien met een pinpas (43 procent), en bijna een derde met een mobiel of smartwatch (29 procent).

Verder stelt het rapport dat mensen die aangegeven dat zij gemakkelijk of zeer gemakkelijk kunnen rondkomen het minst vaak contant geld gebruiken. Zij rekenden vijftien procent van hun kassa-aankopen af met contant geld, en betaalden de rest van hun aankopen met pin. Mensen die aangeven moeilijk rond te komen gebruiken vaker contant. Zij betalen 27 procent van hun uitgaven met cash.

Image

Reacties (5)
04-04-2024, 10:38 door Anoniem
Verder stelt het rapport dat mensen die aangegeven dat zij gemakkelijk of zeer gemakkelijk kunnen rondkomen het minst vaak contant geld gebruiken. Zij rekenden vijftien procent van hun kassa-aankopen af met contant geld, en betaalden de rest van hun aankopen met pin. Mensen die aangeven moeilijk rond te komen gebruiken vaker contant. Zij betalen 27 procent van hun uitgaven met cash.

Logisch want digitaal geld glijdt ongemerkt door je handen. Mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen moeten veel beter op hun uitgaven letten. Dan neem je 50 Euro per week op en als dat op is denk je wel twee keer na voordat je meer uitgeeft.
Digitaal geld is niet alleen voor het gemak, tegen overvallen (en overheidscontrolle) maar ook commercieel aantrekkelijk. Het zet mensen ongemerkt aan tot meer uitgaven.
04-04-2024, 11:16 door Anoniem
Dit is goed nieuws. Het uitfaseren van contant geld is om veel redenen ongunstig, en wat daartegen goed helpt is dat contant geld gebruikt blijft worden.
04-04-2024, 11:19 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 04-04-2024, 11:24
Wat geleidelijk aan steeds duidelijker wordt, is dat de fysiekheid van contant geld belangrijke functies vervult, die niet kunnen worden vervangen door vluchtige vormen van digitaal geld. Fysiek contact met het geld dat je opneemt en uitgeeft, helpt je om je beter bewust te zijn van wat je met je geld doet.

Deze functie van contant geld wordt door de digitaliseringsmaniakken "weggedacht" en bestaat in hun bubbel eigenlijk niet. Mensen met veel geld hoeven daar ook niet aan te denken, hun geld raakt in het dagelijkse leven niet op. Voor hen is er dus ook geen stimulans om uit hun geprivilegeerde bubbel (tunnelvisie) te komen. Ze kunnen ongestraft blijven geloven dat het niemand zou schaden als contant geld zou worden uitgefaseerd.

Het gaat hier dus om het "externaliseren" van werkelijke kosten van het uitfaseren van contant geld - omdat die kosten worden afgewenteld op meer kwetsbare mensen in de maatschappij, en op mensen die in hun handelen willen blijven erkennen en tot uiting brengen dat ze geworteld zijn in de fysieke wereld.

In al die "mindfulness"-cursussen wordt terecht verteld hoe belangrijk het is om "in contact met de grond" te zijn. Ondertussen probeert een gelobbyde overheid ons contact met de grond steeds verder te verminderen, om ons onder de macht van de "virtuele werelden" te brengen die door grote bedrijven worden ingezet als middel om ons als ratjes te laten rennen in een loopwiel en om ons leeg te roven - materieel en spiritueel.

Hopelijk komen er nu, mede naar aanleiding van de internetconsultatie hierover (https://www.internetconsultatie.nl/chartaal/reacties), maatregelen om een goed-functionerende infrastructuur voor contant geld te herstellen, met een werkende, niet omzeilbare acceptatieplicht voor contant geld bij overheden, winkels, horeca, openbaar vervoer en culturele instellingen.

M.J.
04-04-2024, 13:46 door Anoniem
Het gebruik van contant geld aan de kassa is vorig jaar opnieuw toegenomen, zo stellen Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank in hun jaarlijks onderzoek naar 'betalen aan de kassa' (pdf). Vorig jaar lieten de organisaties weten dat het gebruik van contant geld in .2022 voor het eerst in tien jaar was toegenomen en die ontwikkeling heeft zich vorig jaar voortgezet.

Ik citeer wat er op de nos site staat “ Voor kleine bedragen wordt er vaker contant afgerekend. Het aantal contante betalingen is al drie jaar lang stabiel. Bij twee op de tien aankopen aan de kassa wordt met contant geld betaald.”

Spreken de blanken weer met twee tongen zodat wij met de smartphone gaan betalen geheel volgens de EU.


https://nos.nl/artikel/2515421-betalen-met-mobiel-heeft-pinpas-bijna-ingehaald
04-04-2024, 14:01 door Anoniem
digitaliseringsmaniakken
Wat een fantastisch woord M.J., die ga ik erin houden.

On-topic: Het is toch jammer om te zien dat de (gedwongen) daling die tijdens de coronapandemie ontstond zich niet volledig hersteld heeft. Want destijds was contant geld ineens verontreinigd maar die pinautomaten waar iedereen met z'n vette vingers aan heeft gezeten niet. Nu is schoon echt wel anders idd, maar het heeft helaas wel ertoe geleid dat winkels maar helemaal geen contant meer zijn gaan accepteren, of maar bij 1 van de 5 kassa's waardoor het zo onhandig mogelijk gemaakt wordt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.