/dev/null - Overig

Email kort in en uit prullenbak

15-04-2024, 09:59 door Pukkel, 7 reacties
Vanochtend keek ik in de prullenbak van een emailaccount. Gedurende pakweg een seconde kwam er naast de vier berichten die er al stonden een vijfde mail te staan die daarna vanzelf weer verdween en het er weer vier waren. Iemand enig idee wat dit kan zijn, ik wil niet zomaar mails kwijtraken?

Wellicht relevant:
Het gaat om een gmailaccount dat wordt gesynchroniseerd met het mailprogramma van Huawei op een android telefoon. Kort ervoor heb ik in oudere mails teruggebladerd, waarvoor het mailprogramma op de server moest zoeken.
Voor zover ik de "vijfde" email (afzender, onderwerp) kon zien zag het er niet uit als spam. Ik kon in de gauwigheid een woord lezen dat terugkomt in een mail van zo'n tien dagen oud van een partij die emailnotificaties stuurt.
Reacties (7)
15-04-2024, 10:05 door Anoniem
Check je instellingen in de Huawei App, het kan zijn dat die automatisch (spam) mail verplaatst/verwijderd.
Anders kan het nog zijn dat de "mappen" op de app niet 1-op-1 overeenkomen met Gmail.

(Ik ga ervan uit dat je geen POP instelling gebruikt in de app, die verwijderd online mail na downloaden.)
15-04-2024, 10:50 door Anoniem
Door Pukkel: Vanochtend keek ik in de prullenbak van een emailaccount. Gedurende pakweg een seconde kwam er naast de vier berichten die er al stonden een vijfde mail te staan die daarna vanzelf weer verdween en het er weer vier waren. Iemand enig idee wat dit kan zijn, ik wil niet zomaar mails kwijtraken?

Als je IMAP gebruikt kan het account ook elders ingelogd zijn. Het IMAP protocol synchroniseert emails in mappen op de server. Daarnaast zijn kan een emailclient ook een interne spamfilter of anderssoortige filter hebben en berichten verplaatsen. Controleer de filterregels op je apparaten.

Wijzig uit voorzorg je (niet te raden) wachtwoord en kijk ook op je andere apparaten (pc, smartphone, tablet) of die malware bevatten. Bedenk dat als een van die apparaten besmet is, er een keylogger actief kan zijn die toetsaanslagen opvangt.
15-04-2024, 11:38 door Briolet
Door Pukkel: …Gedurende pakweg een seconde kwam er naast de vier berichten die er al stonden een vijfde mail te staan die daarna vanzelf weer verdween en het er weer vier waren. Iemand enig idee wat dit kan zijn, ik wil niet zomaar mails kwijtraken?…

Dat klinkt heel normaal als je IMAP gebruikt. Ergens in de periode voordat je keek is die mail in de prullenbak gezet. Daarna heeft een ander toestel die mail verwijderd.

Als je nu op je e-mail account inlogt, kijkt hij eerst lokaal en ziet dat er een mail in de prullenbak bij gekomen is en laat die zien. Intussen synchroniseert hij met de server en ziet dat de 5e mail intussen alweer gewist is en past dat ook lokaal aan.

Ik zie dat soort vertraagde acties voortdurend als ik mijn mailprogramma op een andere computer open dan waar ik net bezig was.
15-04-2024, 14:00 door Pukkel
Dank voor de reacties!

Het account wordt alleen op dit apparaat gebruikt. Behalve de Huawei-app zou er wel een browsersessie op het zelfde apparaat kunnen wezen waarin het account open staat. Er is geen open tabblad in de browser met een emailsessie, maar ga ik met de browser naar gmail dan opent dit zonder in te hoeven loggen. Kan dit ook de reden zijn voor het geschetste scenario? Ik heb recent niet handmatig berichten verwijderd.
Het account wordt beschermd met een sterk wachtwoord en tweetrapsverificatie.
15-04-2024, 14:48 door Anoniem
Door Pukkel: Dank voor de reacties!

Het account wordt alleen op dit apparaat gebruikt. Behalve de Huawei-app zou er wel een browsersessie op het zelfde apparaat kunnen wezen waarin het account open staat. Er is geen open tabblad in de browser met een emailsessie, maar ga ik met de browser naar gmail dan opent dit zonder in te hoeven loggen. Kan dit ook de reden zijn voor het geschetste scenario? Ik heb recent niet handmatig berichten verwijderd.
Het account wordt beschermd met een sterk wachtwoord en tweetrapsverificatie.

Geeft Gmail aan vanuit waar je bent succesvol bent ingelogd (geweest)? Bij Hotmail zie ik dat wel. Als je dan een locatie of IP-adres ziet dat vraagtekens oproept, dan kan er iets aan de hand zijn.
15-04-2024, 23:50 door Pukkel
Kan niet veel vinden, maar de afgelopen 28 dagen geen gekke beveiligingsdingen of sessies op onbekende apparaten.
16-04-2024, 04:11 door Anoniem
Pukkel, ik zie je niet ingaan op de eerste reactie, en als ik (zonder zelf een Huawei of dat mailprogramma te hebben) nadenk over wat er aan de hand kan zijn is dat wel waarvan ik me afvraag of dat de verklaring kan zijn.

Zo te zien heeft Huawei mail een eigen spamfilter: https://consumer.huawei.com/nl/support/content/nl-nl15768969/

Als je een spamfilter lokaal op je smartphone zelf hebt draaien betekent dat dat e-mails die gefilterd worden eerst binnenkomen op je smartphone en daarna pas gefilterd worden. Afhankelijk van hoe Huawei dat geïmplementeerd heeft kan dat mogelijk betekenen dat je e-mails soms nog heel even te zien krijgt voordat ze weggefilterd worden. Op de pagina waarnaar ik gelinkt heb staat hoe je geblokkeerde berichten kan herstellen, afzenders aan een vertrouwde lijst kan toevoegen en blokkeringsregels die het filter gemaakt heeft weer kan verwijderen.

Kan je daar het bericht terugvinden dat verdween? Zo ja, dan is het ingebouwde spamfilter van Huawei de verklaring en doe je er goed aan je daar een keer een beetje in te verdiepen zodat je er voortaan mee om weet te gaan. Zo nee, dan weet ik niet wat er wel aan de hand is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.