image

Wetsvoorstel voor behoud van contant geld eind dit jaar naar Tweede Kamer

maandag 15 april 2024, 14:23 door Redactie, 6 reacties

Het wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer dat ervoor moet zorgen dat contant geld beschikbaar en bereikbaar blijft wordt naar verwachting aan het eind van dit jaar bij de Tweede Kamer ingediend, zo meldt demissionair minister Van Weyenberg van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Op een conceptversie van het voorstel dat eerder dit jaar ter consultatie werd aangeboden kwamen 44 reacties.

Volgens een uitleg van het conceptwetsvoorstel wordt door de opkomst van digitale betaalmethoden en het beleid van banken op dit gebied contant geld steeds minder gebruikt. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt echter dat zo'n 2,6 miljoen Nederlanders niet geheel zelfstandig hun (digitale) bankzaken regelen. "Daarnaast heeft iedereen die in Nederland deelneemt aan het betalingsverkeer, profijt van de terugvalfunctie van contant geld bij pinstoringen", zo laat de uitleg verder weten. Een andere groep die wordt genoemd waarvoor cash belangrijk is, zijn mensen die graag met contant geld betalen of de mogelijkheid willen behouden om dat te doen.

"Het is van groot belang dat burgers en bedrijven contant geld kunnen blijven gebruiken vanwege de belangrijke maatschappelijke functies die contant geld vervult. Contant geld draagt bij aan een inclusief betalingsverkeer en is een terugvaloptie bij grote storingen in het girale betalingsverkeer", laat de uitleg weten. Daarin staat ook dat via het wetsvoorstel de 'chartale keten' zo moet worden ingericht en bekostigd dat contant geld op de lange termijn als betaalmiddel bruikbaar blijft.

Acceptatieplicht

Het publiek kon tot begin vorige maand op de conceptversie reageren, wat 44 reacties opleverde, waarvan er 38 openbaar zijn. Daarin wordt onder andere gepleit voor een acceptatieplicht. "Contant geld is een wettig betaalmiddel. Wij vinden dat je in beginsel overal met contant geld moet kunnen betalen. Uit cijfers blijkt dat dat in 96 procent van de gevallen ook mogelijk is. Wij willen dat deze situatie op zijn minst niet verslechtert", zo stellen verschillende consumenten- en seniorenorganisaties.

De organisaties vinden dat alleen in uitzonderlijke gevallen, vanwege veiligheid, er kan worden besloten om contant geld te weigeren. "In die gevallen dient de consument vooraf op de hoogte te zijn gebracht dat contant geld niet geaccepteerd wordt. Instellingen met een lokale monopoliepositie, zoals gemeentehuizen, ziekenhuizen, apotheken en openbare gelegenheden zoals bibliotheken moeten ten alle tijden contant geld accepteren."

Minister Van Weyenberg laat weten dat alle reacties en adviezen nu worden bestudeerd en verwerkt. "Ik streef ernaar om het wetsvoorstel voor het zomerreces aan de ministerraad aan te bieden, met het oog op instemming met de adviesaanvraag bij de Afdeling advisering van de Raad van State", aldus de bewindsman. Wanneer dat advies is uitgebracht en verwerkt, kan het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer worden ingediend, wat eind dit jaar zou moeten zijn, aldus de minister.

Reacties (6)
15-04-2024, 16:29 door Anoniem
Nou hulde dan maar, eens positief verrast.

Er zitten nog wel een paar escapes in het wetsvoorstel dus het is afwachten hoe men er mee omgaat.


4. Het eerste en tweede lid laten onverlet dat een bank, ter voldoening aan de
Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme,
cliëntspecifieke maatregelen kan nemen om de risico’s van contant geld te
mitigeren.

Artikel 3:267m
2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden
gesteld over de voorwaarden die een bank aan haar in Nederland woonachtige
of gevestigde betaalrekeninghouders kan stellen voor het gebruik van de
chartale basisinfrastructuur.
15-04-2024, 17:06 door Anoniem
Goede ontwikkeling!
15-04-2024, 20:04 door johanw
Lokale monopolisten zoals parkeerbeheer?
16-04-2024, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem: Nou hulde dan maar, eens positief verrast.

Er zitten nog wel een paar escapes in het wetsvoorstel dus het is afwachten hoe men er mee omgaat.

4. Het eerste en tweede lid laten onverlet dat een bank, ter voldoening aan de
Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme,
cliëntspecifieke maatregelen kan nemen om de risico’s van contant geld te
mitigeren.

Is dat een blanco cheque voor banken om contant geld van individuele klanten te weigeren op subjectieve gronden, en ze op die manier te discrimineren? Vraag het eens aan Kifid, die vindt het vast prima als banken dat doen: https://www.security.nl/posting/837899/Kifid%3A+ABN+Amro+en+NIBC+niet+in+overtreding+van+AVG+bij+klantonderzoek

Artikel 3:267m
2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden
gesteld over de voorwaarden die een bank aan haar in Nederland woonachtige
of gevestigde betaalrekeninghouders kan stellen voor het gebruik van de
chartale basisinfrastructuur.

Waarom wordt dat onttrokken aan democratische besluitvorming door het parlement?
16-04-2024, 15:20 door Anoniem
Maar uh, contant is toch altijd een wettig betaalmiddel geweest?
Waarom dan nu een wetsvoorstel?
18-04-2024, 12:06 door Anoniem
Volgens Johan de Jong, gedragseconoom aan de Erasmus School of Economics, zijn er nog genoeg mensen die liever contant betalen. "Bijvoorbeeld ouderen die de digitalisering moeilijk vinden." Daarnaast heb je ook een groep mensen die de anonimiteit van contant geld prettig vindt. Een voorbeeld is prostitutie, mensen willen niet dat er een spoor is.

https://www.rtl.nl/nieuws/editienl/artikel/5445938/cash-contant-geld-kabinet-europese-unie-wetsvoorstel-pinnen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.