image

ACM laat SIDN voor het eerst domeinnamen van webwinkel schrappen

vrijdag 19 april 2024, 11:35 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-04-2024, 13:07

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) vorige maand opgedragen om twee domeinnamen van de Nederlandse webwinkel TI-84shop te schrappen (pdf). Het is de eerste keer dat de toezichthouder deze bevoegdheid inzet. De ACM had in september 2023 al een last onder dwangsom opgelegd aan de webshop voor onder andere het laat leveren van bijvoorbeeld spelcomputers en het niet terugbetalen van klanten.

Na afloop van de periode waarin het bedrijf aan de lasten moest voldoen bleek dat het bedrijf zijn werkwijze onvoldoende had aangepast. Daardoor is de dwangsom voor het bedrijf opgelopen tot 250.000 euro. Vervolgens heeft de ACM de gerechtelijke machtiging gekregen om de twee domeinnamen te laten schrappen. De toezichthouder heeft dit naar eigen zeggen gedaan om verdere consumentenschade te voorkomen.

Sinds begin 2020 heeft de ACM een wettelijke bevoegdheid om bij dreigende ernstige schade aan collectieve consumentenbelangen een website uit de lucht te laten halen door een internettussenpersoon. Met deze bevoegdheid kan de ACM een domeinnaam laten schrappen. Ook kan de ACM opdracht geven tot het plaatsen van een waarschuwing aan consumenten wanneer deze een website bezoeken.

Om deze procedure in gang te zetten heeft de ACM een machtiging nodig van de rechter-commissaris, die dan beoordeelt of de ACM geen andere, minder vergaande bevoegdheid kan inzetten om het doel te bereiken. In dit geval werd geoordeeld dat dit zo was en moest SIDN, dat de .nl-domeinnamen beheert, uiterlijk binnen vijf werkdagen de domeinnamen schrappen, anders kon het een dwangsom van de ACM krijgen.

Reacties (4)
19-04-2024, 11:55 door Briolet
die dan beoordeelt of de ACM geen andere, minder vergaande bevoegdheid kan inzetten om het doel te bereiken. In dit geval werd geoordeeld dat dit niet zo was en moest SIDN,

Altijd lastig dat gebruik van dubbele ontkenningen. Volgens mij staat hier dat rechter geoordeeld heeft dat de ACM wel andere middelen kan inzetten.
19-04-2024, 11:59 door Anoniem
Een domeinnaam is geen website.

Ik merk het maar even op.

Verder iedereen een hele prettige vrije meningsuitingdag.
19-04-2024, 12:21 door Anoniem
Ik hoop dat de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen niet tot mission creep leiden, maar aan de andere kant is het ook wel weer geruststellend dat als je het als 'webwinkel' te bont maakt dat je van internet geschopt kan worden.
19-04-2024, 12:55 door Anoniem
Door Briolet:
die dan beoordeelt of de ACM geen andere, minder vergaande bevoegdheid kan inzetten om het doel te bereiken. In dit geval werd geoordeeld dat dit niet zo was en moest SIDN,

Altijd lastig dat gebruik van dubbele ontkenningen. Volgens mij staat hier dat rechter geoordeeld heeft dat de ACM wel andere middelen kan inzetten.

Inderdaad , werk voor de mentale parser. Maar volgens mij klopt het wel.

ACM kan NOT VERGAANDE inzetten ?

NOT (ACM kan NOT VERGAANDE) > dus ACM mag vergaande inzetten.

Of "minder vergaande" vervangen door "soft".

ACM kan soft ?

Rechter : niet soft => dus 'hard' isnodig.


Lijkt me correct (maar lastig) geschreven. Ik denk dat je in jouw lezing de haakjes niet/anders plaatst.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.