image

Autoriteit Persoonsgegevens adviseert overheid te stoppen met Facebook

vrijdag 19 april 2024, 14:20 door Redactie, 24 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-04-2024, 14:42

Vanwege privacyrisico's voor burgers moet de overheid stoppen met het gebruik van Facebookpagina's, zo adviseert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het advies van de privacytoezichthouder op korte termijn bespreken met Meta. Eerdere gesprekken tussen het Amerikaanse techbedrijf en de Nederlandse overheid liepen op niets uit.

De Haagse Privacy Company deed eerder al privacyonderzoek (DPIA) naar het gebruik van Facebookpagina's door de Nederlandse overheid en oordeelde dat er moet worden gestopt met het gebruik van het platform voor de communicatie met burgers, als de huidige risico's voor privacy en mensenrechten blijven bestaan. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nu bevestigd dat de vastgestelde privacyrisico's moeten worden weggenomen als de overheid van Facebookpagina's gebruik wil blijven maken.

"Meta verzamelt gegevens via (surf)gedrag, zoals het liken van bepaalde pagina’s en stelt daarmee profielen van mensen op (profiling). Meta verzamelt deze gegevens niet alleen op haar eigen websites, maar kan door het plaatsen van zogeheten tracking cookies ook mensen volgen als ze andere websites bezoeken. Daarmee kan Meta het internetgedrag van mensen door de tijd heen volgen en daarmee de profielen van deze personen met steeds meer data verrijken", aldus demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw merkt op dat de overheid graag gebruik wil blijven maken van Facebookpagina's voor haar communicatie, maar ook zorgvuldig wil omgaan met de bescherming van persoonsgegevens en rechten van burgers. Naar aanleiding van het privacyonderzoek van Privacy Company vonden er gesprekken plaats tussen Meta en het ministerie. Het techbedrijf liet destijds weten dat het niet van plan was om de gevraagde aanpassingen door te voeren.

Daarop heeft Van Huffelen de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd. De toezichthouder stelt nu dat de geconstateerde hoge privacyrisico’s weggenomen moeten worden om gebruik te kunnen blijven maken van Facebookpagina's. "Dit betekent onder andere dat de verwerkingen in het kader van Facebook Pages inzichtelijker moeten worden en dat de noodzaak, doeleinden, rolverdelingen en grondslagen van deze verwerkingen geïdentificeerd moeten worden en aan de AVG moeten voldoen", legt de staatssecretaris uit.

In het advies laat de Autoriteit Persoonsgegevens ook weten dat de overheid de inzet van Facebook Pages niet zou moeten continueren. Volgens de staatssecretaris kan de Rijksoverheid niet alle hoge risico’s zelf wegnemen, maar moet het daarvoor met Meta afspraken maken. "Ik heb een team van onderhandelaars gemandateerd om, net als eerder bij Google en Microsoft, in korte tijd te proberen tot overeenstemming te komen met Meta." Zodra er meer duidelijk over deze gesprekken is wordt de Tweede Kamer ingelicht (pdf).

"De Rijksoverheid wil graag gebruik blijven maken van Facebook Pages voor haar communicatie, ook gezien haar bijzondere rol bij publieke dienstverlening aan hulpbehoevende burgers of in communicatie bij crises", zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Update

"De staatssecretaris van Digitale Zaken is bezorgd over de privacy van mensen. Zij vraagt zich af of de overheid met het gebruik van Facebookpagina’s wel aan de wet voldoet. Die zorg is begrijpelijk. Niet alleen omdat de AP handhavend kan optreden bij overtredingen van de wet. Maar vooral omdat mensen die een pagina van de overheid bezoeken, erop vertrouwen dat hun persoonlijke en gevoelige informatie in veilige handen is. Dat het hierbij ook kan gaan om informatie over kinderen en jongeren, maakt dit nog belangrijker. Zij zijn online kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig", aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

"Omdat mensen voor veel zaken zijn aangewezen op de overheid, zullen zij snel geneigd zijn om een platform als Facebook te gebruiken voor communicatie met de overheid. Maar overheidsorganisaties zouden zulke platforms niet moeten inzetten als communicatiekanaal als zij concluderen dat zij niet zeker te weten wat er met de gegevens van mensen gebeurt. Het moet kraakhelder zijn wat er met je gegevens gebeurt. Dat is de norm", gaat Wolfsen verder. De toezichthouder stelt dan ook dat overheidsorganisaties Facebook maar beter niet kunnen gebruiken als onduidelijk is wat er met de persoonsgegevens van bezoekers van hun Facebookpagina gebeurt.

Image

Reacties (24)
19-04-2024, 14:43 door Happy Linux User - Bijgewerkt: 19-04-2024, 14:46
Goede keus.
Als mensen de info willen hebben, dan kunnen ze ook naar de website gaan.
Meta wil en zal alles weten.
Het lijkt allemaal heel gewoon, maar stukje bij beetje lever je steeds meer privacy in.

Iedereen heeft recht op privacy, maar door bedrijven als Meta en Google, wordt dit stukje steeds meer beperkt.
Jammer dat heel veel mensen dit niet beseffen en denken dat ze niks te verbergen hebben.......

Voor mij niks van Meta, Facbook, X etc. Alles is geblokkeerd bij mij in de DNS.
19-04-2024, 15:05 door Anoniem
Zoals ik het lees gaat het gebruik van Facebook door de overheid gewoon door.
19-04-2024, 15:24 door Anoniem
Social media gebruiken is oude school. Er is een tijd geweest dat je bijna niet om ze heen kon. Maar dat is niet meer zo.

Facebook gebruiken om "naar de burger toe" te communiceren is ouderwets en onvoldoende controleerbaar. En dan heb ik het nog niet eens over politici die X gebruiken voor hun uitlaat uitingen. Dringend omscholen.

Zelf heb ik geen hele overheid, maar kan wel vertellen wat voor ons als een tierelier werkt: Eigen blog met gemoderate comments. Zit wel werk in, want ze stromen soms binnen als een gek. Maar je haalt de nukkige berichten eruit, alhoewel we echt heel erg veel laten staan. En het tweede wat enorm werkt: Persoonlijk antwoord geven en ook daar heel erg veel nukkig door de vingers zien. Met elk mailtje dat je krijgt, altijd denken dat je zelf ook wel eens een slechte haardag hebt. Lief blijven en alles wat kan, doen. Dat is zo zeldzaam dat gebruikers er echt nog regelmatig van schrikken. Dat je écht even de tijd voor ze hebt genomen. Persoonlijk.

Ik heb zelf geen eigen overheid. En ben ook niet echt van plan een overheid te beginnen. Maar zou ik het overwegen, dan zou ik het precies zo aanpakken.

Over privacy krijgen we nooit vragen. Vanwege onze manier van aanpak spreekt dat blijkbaar meer dan voor zich. Nou is een overheid een beetje duurder om lid van te zijn dan wij, dus dan krijg je natuurlijk ook meer klachten, maar ik moet zeggen, we hebben duizenden fans die in vol vertrouwen elke dag terugkomen. Wat voor een overheid van tegenwoordig wellicht de boel ook weer wat gezelliger zou kunnen maken.
19-04-2024, 15:27 door Anoniem
goede stappen, nu (twitter) X nog, aangezien dat door veel bewindslieden ook als spreek-platform wordt gebruikt, wat in mijn ogen een europees platform dient te zijn.
19-04-2024, 15:59 door Anoniem
Wat is er mis met het bezoeken van een eigen overheidswebsite?
Zijn mensen zo lam geworden dat alles buiten facebook ze niet meer snappen?.....
Meta wil niet, wil al meer dan een jaar niet en schent de privacy wetgeving in Europa willens en wetens al meer dan een decennium.
En wat doet de overheid? We gaan toch weer met ze praten om te zien of ze misschien toch genegen zijn dit keer wel.......
Terwijl het antwoord eigenlijk al bekend is.
19-04-2024, 16:46 door Anoniem
De bezwaren van de Rijksoverheid gaan specifiek over het gebruik van Facebook-pagina's voor organisaties. Dus niet over het gebruik van individuele Facebook-profielen of andere Meta-diensten, zoals Instagram en WhatsApp.

https://nos.nl/artikel/2517373-rijksoverheid-stopt-mogelijk-met-facebook-na-advies-toezichthouder
19-04-2024, 16:50 door Anoniem
ehm en dan ook stoppen met gooogle analytics
19-04-2024, 17:40 door Anoniem
De Rijksoverheid zit al jaren met Facebook in haar maag. Het sociale netwerk wordt onder meer gebruikt om burgers voor te lichten over vaccinaties, subsidieregelingen of seksueel overdraagbare aandoeningen. Individuele ministeries hebben er hun eigen pagina’s. Via de Facebook-pagina van de Rijksoverheid (91.000 volgers) kunnen burgers ook rechtstreeks contact zoeken met de overheid. Facebook heeft in Nederland 10,7 miljoen actieve gebruikers.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/04/19/ap-overheid-moet-stoppen-met-facebook-als-meta-privacy-niet-verbetert-a4196571
19-04-2024, 17:52 door Anoniem
Het zou beneden het eer- en privacygevoel van elke overheidsinstantie moeten zijn om haar communicatie te laten verlopen via social media.
19-04-2024, 18:39 door Anoniem
Hopelijk leren ze van het verleden. Of het gaat om roken, asbest, aardbevingen, privacy. Het hoeft niet tientallen jaren te duren om tot inzicht te komen dat je ergens mee moet stoppen.
19-04-2024, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Social media gebruiken is oude school. Er is een tijd geweest dat je bijna niet om ze heen kon. Maar dat is niet meer zo.

Facebook gebruiken om "naar de burger toe" te communiceren is ouderwets en onvoldoende controleerbaar. En dan heb ik het nog niet eens over politici die X gebruiken voor hun uitlaat uitingen. Dringend omscholen.

Zelf heb ik geen hele overheid, maar kan wel vertellen wat voor ons als een tierelier werkt: Eigen blog met gemoderate comments. Zit wel werk in, want ze stromen soms binnen als een gek. Maar je haalt de nukkige berichten eruit, alhoewel we echt heel erg veel laten staan. En het tweede wat enorm werkt: Persoonlijk antwoord geven en ook daar heel erg veel nukkig door de vingers zien. Met elk mailtje dat je krijgt, altijd denken dat je zelf ook wel eens een slechte haardag hebt. Lief blijven en alles wat kan, doen. Dat is zo zeldzaam dat gebruikers er echt nog regelmatig van schrikken. Dat je écht even de tijd voor ze hebt genomen. Persoonlijk.

Ik heb zelf geen eigen overheid. En ben ook niet echt van plan een overheid te beginnen. Maar zou ik het overwegen, dan zou ik het precies zo aanpakken.

Over privacy krijgen we nooit vragen. Vanwege onze manier van aanpak spreekt dat blijkbaar meer dan voor zich. Nou is een overheid een beetje duurder om lid van te zijn dan wij, dus dan krijg je natuurlijk ook meer klachten, maar ik moet zeggen, we hebben duizenden fans die in vol vertrouwen elke dag terugkomen. Wat voor een overheid van tegenwoordig wellicht de boel ook weer wat gezelliger zou kunnen maken.

Jij weet het allemaal zo goed, kom dan eens met de oplossing waar je het grootste deel (bij voorkeur 90%) van de doelgroepen van de overheid mee kan informeren, dus ook de zorg en overheidsmijders. Ik durf te wedden dat je het niet weet want van achter het toetsenbord weet iedereen het beter maar heeft in feite geen flauw benul hoe je de verschillende doelgroepen in de maatschappij kan bereiken laat staan dat ze uberhaupt enig besef hebben welke doelgroepen er allemaal zijn en wat de manieren van communiceren is met die doelgroepen.
19-04-2024, 19:54 door Anoniem
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/04/19/autoriteit-persoonsgegevens-bevestigt-privacy-risicos-gebruik-facebook-pages :

Probleem: "Naar aanleiding van deze hoge risico’s heeft het ministerie gesprekken gevoerd met Meta met het verzoek deze risico’s weg te nemen. Hiertoe bleek Meta niet bereid."

Maar: "De Rijksoverheid wil graag gebruik blijven maken van Facebook Pages voor haar communicatie"

Oplossing: "Het ministerie van BZK zal het advies op korte termijn met Meta bespreken."

Maarja, het onderzoek was naar aanleiding van privacy-risico's. Hamvraag is of dat onderzoek vóór, of juist ná het nieuwe Data Privacy Framework-verdrag? In het eerste geval worden de risico's vast acceptabel bevonden.
19-04-2024, 22:13 door Anoniem
Mooi.. zie ik ook minder meldingen om cookies en scripts van x, facebook, goggle enz. toe te laten op nieuws websites, als ze daar niet meer mogen posten. win win win...
20-04-2024, 02:27 door Anoniem
De overheid subsidieert bordjes in elke wijk met de text "WhatsApp buurtpreventie"

Waarom moet de naam van een commercial bedrijf hierin??????
20-04-2024, 10:28 door Anoniem
Ach, dit is maar de druppel op een gloeiende plaat.. Ik bedoel de hele overheid is zijn gegevens naar de cloud aan het migreren ( lees : ENTRA , voorheen Azure ). Dit geldt voor gemeenten tot en met ministeries....
Microsoft heeft alle data van de overheid en zijn burgers. Dit vindt ik een zeer kwalijke en zorgelijke ontwikkeling. Een private company met monopolie, uit Amerika , die alles dicteert . Daarbij ook nog eens elk jaar de prijzen verhoogt en de overheid aan het uitmelken is aangezien ze langzamerhand in de fuik lopen die Vendor lockin heet.......
20-04-2024, 10:34 door Anoniem
De overheid zou applicaties van dit soort bedrijven helemaal niet moeten willen gebruiken. Bedrijven als Meta, Google etc bieden op het eerste gezicht wellicht voordelen maar informeren de gebruikers onvoldoende over de neveneffecten. Met name als het gaat om privacy van jouw gegevens.
Applicaties van dit soort bedrijven gebruiken is als het nemen van een medicijn dat wordt geleverd met een zeer slecht leesbare bijsluiter en als je de bijsluiter al kunt lezen dan blijken de bijwerkingen erger als de kwaal.
20-04-2024, 11:58 door Anoniem
Leuk van de AP.
Ik adviseer iedereen om te stoppen met Facebook. Al jaren.
20-04-2024, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid subsidieert bordjes in elke wijk met de text "WhatsApp buurtpreventie"

Waarom moet de naam van een commercial bedrijf hierin??????
Inderdaad. En waarom zou je buurtvoorkoming[*] eigenlijk willen?

[*]: pre = voor, venir = komen; voorkoming is letterlijk wat preventie betekent.

PS. In het Nederlands is het: commercieel bedrijf.
20-04-2024, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk van de AP.
Ik adviseer iedereen om te stoppen met Facebook. Al jaren.

The Military Origins of Facebook
https://unlimitedhangout.com/2021/04/investigative-reports/the-military-origins-of-facebook/

What they don’t know, perhaps, is that Zuckerberg was one of the fake tech-lords who got his invention from James Chandler’s and Larry Summers’ efforts to apply the technology they stole from Leader and was being disseminated through the IBM Eclipse Foundation.
https://aim4truth.org/2017/11/21/facebook-unmasked-how-the-worlds-most-relevant-entrepreneur-was-screwed-by-zuckerberg/
21-04-2024, 12:59 door Anoniem
Dat wordt even "afkicken".
22-04-2024, 13:52 door johanw
Door Anoniem: Wat is er mis met het bezoeken van een eigen overheidswebsite?
Voor de burger is dat veel riskanter dan het via Facebook te doen.

Zo was er een tijdje terug gedoe over mensen die bij het UWV inlogden waarvan het IP adres gecontroleerd werd of hun woonplaats wel klopte met hun gegevens.

Als je een VPN gebruikte had je sowieso een probleem, en mijn woonplaats gebaseerd op IP adres zwabbert, afhankelijk van welke database men raadpleegt, op en neer tussen Amsterdam en Limburg. Als je dan eerst je uitkering moet terugbetalen (met boete) (waarvan?) en nadat je in de goot leeft en een stel ex-politici in diverse commissies rijk geworden zijn aan je ellende krijg je misschien een fooi terug. Misschien.
22-04-2024, 13:58 door johanw
Door Anoniem:
What they don’t know, perhaps, is that Zuckerberg was one of the fake tech-lords who got his invention from James Chandler’s and Larry Summers’ efforts to apply the technology they stole from Leader and was being disseminated through the IBM Eclipse Foundation.
https://aim4truth.org/2017/11/21/facebook-unmasked-how-the-worlds-most-relevant-entrepreneur-was-screwed-by-zuckerberg/

Ene US tech bedrijf copieert technologie van het andere. Who cares. De eerste kon het blijkbaar niet aan de man brengen. Als dat wel gelukt was was de situatie nu hetzelfde als nu maar met andere namen.
22-04-2024, 14:24 door Anoniem
De oplossing is duidelijk. Een waar beveiligde server neerzetten en daar alle overheidscommunicatie over laten lopen. En die van de semi-overheid. Zoals van belastingkantoren voor de lagere overheden zoals waterschappen. Bij de laatsten barst het van het amateurisme. Daar zijn wel voorbeelden van.. Doet de Belastingdienst ook. En de mail via eigen mailservers van de overheid laten lopen. Via een VPN verbinding.

Wij zijn toch niet met Lego aan het spelen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.