image

Man die via bankhelpdeskfraude bijna 80.000 euro stal krijgt twee jaar cel

vrijdag 19 april 2024, 14:41 door Redactie, 4 reacties

Een 21-jarige man uit Kudelstaart die via bankhelpdeskfraude bijna 80.000 euro van oudere mensen stal is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij bijna 73.000 euro terugbetalen aan de slachtoffers en de Rabobank, die de schade van enkele slachtoffers heeft vergoed.

De bijna dertig slachtoffers werden gebeld door een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker. Vervolgens ging de verdachte bij de slachtoffers langs om bankpassen te ontfutselen. Bij zestien van de 28 slachtoffers die aangifte deden kroop de man zelfs achter de computer om zo het geld van deze mensen te stelen. Zo stortte hij geld van de spaarrekening naar de lopende rekening of verhoogde hij bijvoorbeeld de transactielimiet, aldus het Openbaar Ministerie.

Bij twee slachtoffers maakte hij misbruik van hun gegevens en foto's om bankrekeningen te openen waarop dan weer frauduleus verkregen geld werd gestort. Slachtoffers werden vaak meer dan een uur aan de lijn gehouden en bang gemaakt door de 'bankmedewerker'. Eén van de slachtoffers ging in paniek de straat op om haar buren om hulp te vragen, maar die waren niet thuis. Volgens de rechter voelden slachtoffers zich verplicht om mee te werken of dachten ze echt dat ze uit de problemen zouden worden geholpen.

De man wist dat oudere mensen het doelwit waren. "Hij koos er keer op keer voor om misbruik te maken van het vertrouwen van telkens nieuwe slachtoffers, soms zelfs meerdere keren op één dag. Zijn gedragingen hadden een grote impact op de slachtoffers. Ze voelden zich verdrietig, bang en boos. De man en zijn mededaders beroofden ze niet alleen van hun geld, maar ook van hun vertrouwen. Niet alleen in anderen, maar ook in zichzelf", aldus de rechter.

Reacties (4)
19-04-2024, 15:19 door Anoniem
had 5 jaar moeten zijn....
19-04-2024, 19:27 door Anoniem
ook was de man bij een aantal slachtoffers in hun woning

Echt, kan justitie hier niet meteen insluiping in vereniging bij knallen ?

De rechtbank let bij de strafoplegging ook op de belangrijke bijdrage die de man leverde aan de strafbare feiten en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers, maar ook op zij houding. De man gaf namelijk zelfs tijdens de rechtszaak geen volledige openheid van zaken of doorleefde spijt betuigd.

Nou, als we dat aspect nou ook in de strafmaat terug gezien hadden .

Het Amerikaanse model - 30 delicten, 30x straf, aaneensluitend uitzitten heeft echt wel pluspunten.
20-04-2024, 08:29 door Anoniem
Waarom is vaak het terug te betalen bedrag lager?
Ik zou denken dat als iets is gestolen van je het hele bedrag mag terugkomen, met rente, onkostenvergoedingen en emotionele kosten.
20-04-2024, 23:19 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom is vaak het terug te betalen bedrag lager?
Daarvan is niet te achterhalen wie het slachtoffer of de vroegere eigenaar van dat geld was. Zolang dat niet bekend is mag de dief dat geld houden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.