De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen wegens het stelen van zo'n 190.000 euro aan cryptovaluta veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Ook moet het drietal hun slachtoffer bijna twee ton aan schadevergoeding betalen. De hoofdverdachte in de zaak, een collega van het slachtoffer die van het cryptovermogen wist, kreeg vier jaar cel opgelegd. De twee medeverdachten verdwijnen 3,5 jaar achter de tralies.
Het slachtoffer werd eind 2021 in de ochtend op een parkeerterrein in Hoorn overvallen. Eén van de verdachten richtte een vuurwapen op zijn hoofd. Toen verschenen de twee andere verdachten. Eén van hen nam de autosleutel van het slachtoffer en dwong hem op de achterbank te gaan zitten. De drie mannen stapten ook in en met zijn vieren reden ze weg. In de auto werden de polsen van het slachtoffer met tie wraps aan elkaar gebonden.
Onder bedreiging van het vuurwapen werd het slachtoffer gedwongen zijn telefoon af te geven. Ook moest hij de inlogcodes geven voor zijn telefoon en voor de app waarmee hij zijn cryptowallets beheerde. Na een uur rondrijden werd het slachtoffer in zijn auto achtergelaten. Later bleek er bijna 190.000 euro aan cryptovaluta te zijn gestolen. Na de overval hebben de twee medeverdachten in hun wallets cryptovaluta ontvangen die door de hoofdverdachte was gestort.
Volgens de rechtbank ging het om een uiterst professioneel ogende en goed voorbereide gewapende overval waarbij de verdachten alleen oog voor hun eigen financieel gewin hadden. Dat de hoofdverdachte een collega van het slachtoffer was heeft zijn vertrouwen in zijn medemens en zijn gevoel van veiligheid op het werk ernstig geschaad, aldus de rechter. Naast de gevangenisstraffen moeten de drie mannen het slachtoffer de 190.000 euro aan gestolen crypto vergoeden, alsmede een immateriële schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Tevens moeten de verdachten het geld dat zij met de cryptovaluta hebben verdiend terugbetalen aan de overheid.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.