image

Belgische autoriteit wordt Europese toezichthouder voor Telegram

maandag 6 mei 2024, 10:04 door Redactie, 9 reacties

Het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) gaat voor heel Europa toezicht houden op Telegram, zo meldt de Belgische krant De Standaard. Het toezicht op Telegram is als gevolg van de Europese Digital Services Act (DSA) bij België terechtgekomen, zo laat de krant weten.

Autoriteiten klagen al geruime tijd dat het lastig is om content op Telegram aan te pakken, omdat het geen hoofdkantoor of aanspreekpunt in de EU heeft. Door de DSA moet Telegram ook een vertegenwoordiging in de EU hebben. De chatdienst heeft nu het Belgische bedrijf EDSR als Europese vertegenwoordiger aangewezen, waardoor de Belgische telecomtoezichthouder BIPT bevoegd wordt om toezicht te houden.

Het BIPT wacht nog op zijn officiële aanwijzing als bevoegde autoriteit. "Dat zou binnen enkele dagen het geval moeten zijn, met een bekendmaking in het Staatsblad", laat woordvoerder Jimmy Smedts tegenover De Standaard weten. "Het grootste deel van de controle op Telegram kan vanaf dan plaatsvinden."

Onlangs haalde demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid opnieuw uit naar Telegram, omdat het niet op verwijderverzoeken van de overheid zou reageren. "Het kan niet zo zijn dat er online een parallelle wereld ontstaat die we in de echte wereld niet zouden accepteren. Uiteindelijk wil je echt kunnen handelen richting socialmediabedrijven als zij op geen enkele manier met ons contact hebben", aldus de bewindsvrouw.

Reacties (9)
06-05-2024, 10:10 door Anoniem
dit is zo fout op zoveel manieren...
06-05-2024, 10:25 door Anoniem
En daar komt de aap uit de mouw.

Want dit soort deals gebeuren nooit adhoc en stonden dus al langer in de planning waarschijnlijk al voor DSA actief werdt
De rest van het geklaag is dus fake. Telegram werkt wel mee *wat we ook wisten uit gelekte documenten* en politici doen weer alsof ze goed werk hebben verricht terwijl er simpelweg een overdracht is gestart van taken die nog gaande is.

Wel welke dienst gaan ze als volgense nep over klagen Whatsapp of Instagram? place your bets
06-05-2024, 10:54 door Anoniem
Het doet me denken aan die Star Wars scene waarin het rebellen schip wordt ingenomen door het keizerrijk en wordt gedocked in een star destroyer...
Nu zjn we allemaal "veilig" bij ome overheid, die zirgt wel goed voor ons en onze berichtjes...
06-05-2024, 11:04 door Anoniem
User guidance for the EU Digital Services Act
How to report illegal content at Telegram
https://telegram.org/tos/eu-dsa
06-05-2024, 13:01 door Anoniem
En waar is Brussel ook alweer gehuisvest?
Het toezicht op Telegram is als gevolg van de Europese Digital Services Act (DSA) bij België terechtgekomen, zo laat de krant weten.
06-05-2024, 13:46 door Anoniem
Ook hier krijgt Europa een bevoegdheid om de privacy van communicatie te schenden.

RIP privacy
06-05-2024, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem: Ook hier krijgt Europa een bevoegdheid om de privacy van communicatie te schenden.

RIP privacy

EU != Europa net als democratie != vrijheid
06-05-2024, 18:02 door Anoniem
"Autoriteiten klagen al geruime tijd dat het lastig is om content op Telegram aan te pakken, omdat het geen hoofdkantoor of aanspreekpunt in de EU heeft."

Klagen? Ze bedoelen de angstpropaganda die ze hebben geuit om het vervolgens te kunnen pushen.
07-05-2024, 10:09 door Anoniem
Het kan niet zo zijn dat er online een parallelle wereld ontstaat die we in de echte wereld niet zouden accepteren
Huh? Wacht even, ze is tegenstander van een Ministerie van Zuivere Zaken ...?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.