image

'Big tech-bedrijven behandelen gebruikers als moderne horigen'

maandag 6 mei 2024, 11:33 door Redactie, 28 reacties

Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple behandelen hun gebruikers als moderne horigen, zo stelt politiek econoom en voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis in een nieuw boek over 'technofeodalisme'. Daarin stelt hij dat bedrijven zoals Amazon en Apple te vergelijken zijn met kleine koninkrijkjes die bepalen wat gebruikers binnen hun 'rijk' mogen en hoeveel ze moeten betalen om hier te mogen verkeren.

Volgens Varoufakis zijn er drie groepen die met dit technofeodalisme te maken hebben. De eerste groep zijn de leveranciers die via webshops zoals AliExpress of Amazon hun producten aanbieden. Een aanzienlijk deel van hun inkomsten moeten zij afstaan aan het onderliggende platform om hun producten aan te kunnen bieden. De tweede groep zijn de mensen die aangestuurd door algoritmes in de magazijnen van bijvoorbeeld Amazon werken.

Gebruikers zijn de derde groep, die door Varoufakis 'cloudhorigen' worden genoemd. "Vergelijkbaar met horigen is dat we vrijwillig gratis werken. Het maakt niet uit of we er plezier aan hebben of niet. Elke keer dat je een video op TikTok, Facebook of Instagram plaatst, voeg je kapitaal toe aan de aandelen van deze bedrijven", zo laat hij in een interview met Wired weten. Op deze manier zijn gebruikers te vergelijken met horigen, aldus de econoom, maar zijn ook meer dan dat, omdat gebruikers als horigen ook kapitaal produceren. "En dat is nog nooit in de geschiedenis van de wereld voorgekomen."

Varoufakis waarschuwt dat het ontstane 'cloudkapitalisme' schadelijker is dan normaal kapitalisme. Vanwege de 'huur' die bedrijven moeten betalen om hun producten op grote platforms aan te bieden, komt er minder geld in de economie beschikbaar. Daarnaast zijn de modellen van deze platforms zo ontwikkeld dat ze polarisatie aanmoedigen, omdat dit de meeste aandacht en content oplevert, gaat de econoom verder. Hij pleit dan ook voor het invoeren van 'cloudbelastingen' voor de big tech-bedrijven en interoperabiliteit, zodat mensen hun eigen data mee kunnen nemen en niet gebonden zijn het platform.

Reacties (28)
06-05-2024, 11:36 door Anoniem
Hij heeft wel een punt...
06-05-2024, 12:18 door Anoniem
Had iedereen maar zo’n heldere blik op de werkelijkheid.
Wij zijn als zombies verslaafd aan het scherm.
De miljarden stromen binnen en de macht van big tech wordt almaar groter.
Bij problemen is big tech onbereikbaar voor de horigen.
06-05-2024, 12:28 door Anoniem
Zie al de malware (port-scanning, hacking, phishing),
dat gebeurt o.a. op whitelisted domains, zoals Cloudflare.
Zie o.a..: AbuseIPDB rapporteringen.

Heb altijd al vermoed dat de cloud destijds werd opgetuigd om ons als eindgebruikers verder te "piepelen".

Toch trekken er weinig aan de juiste bellen en blijft dus veel abuse "under the radar" en soms opzettelijk.

luntrus
06-05-2024, 13:23 door Anoniem
Prima weergave van Varoufakis. Er moet eindelijk eens voor worden gezorgd dat deze clubs de belasting gaan betalen die hoort bij dit soort woekerwinsten. En tegelijk moet ‘het publiek’ er eens over na gaan denken of ze wel bij Amazon of Ali-Epress willen kopen. En of ze facebook en tiktok echt niet kunnen missen. We hebben met z’n allen de sleutel in handen, we zien het alleen niet…..
06-05-2024, 13:26 door Anoniem
Laat ik nu nooit van die cloud gebruik maken.
Geen Amazon cloud of prime. Geen Apple cloud. Geen MS cloud.
Geen FB, instagram, tiktok (account), youtube (account), ad nauseum

Lekker rustig zo.

In welke categorie val ik dan volgens Yanis Varoufakis.
Bij de wilden of de vrije burgers?
06-05-2024, 13:30 door Anoniem
Het interview op Wired is de moeite van het lezen waard.

Toen halverwege de jaren '90 het internet tot de huiskamers doordrong hebben een paar bedrijven, waaronder Microsoft met MSN, geprobeerd om de mensheid een eigen netwerk op te krijgen. Toen won het open internet het van dit soort propriëtaire alternatieven, maar dat was kennelijk niet omdat mensen snapten wat ze aan open standaards hadden, want een webbrowser die op allerlei punten afweek van de standaards (IE) werd de populairste, en mensen gingen hun hebben en houden vol enthousiasme ophangen aan gesloten wereldjes die opkwamen binnen de open wereld, zoals Facebook.

Ik herinner me van wat 15-20 jaar geleden zal zijn dat mensen dingen met me wilden delen op een Facebook-pagina die alleen toegankelijk bleek voor mensen met een Facebook-account, en dat wilde ik niet. Ik heb in die tijd diverse keren meegemaakt dat ik aan behoorlijk intelligente mensen uitlegde waarom ik dat niet wilde, om alleen maar een enthousiaste uitleg terug te krijgen van hoe makkelijk het was om een Facebook-account aan te maken. Mensen vielen in die tijd massaal voor gemak en de vraag of dat gemak misschien een prijs had waar je niet blij mee moest zijn werd zelfs niet gesteld als je mensen erop wees dat je die vraag kon stellen en dat het zinvol was om hem te stellen. Voor opmerkelijk veel mensen was in die tijd gemak het enige criterium dat ertoe deed.

Ik kon echt niet precies voorspellen hoe het internet zich zou ontwikkelen, maar dat massaal ons hele hebben en houden overgeven aan gesloten systemen van multinationale bedrijven geen goed idee was vond ik duidelijk. Varoufakis maakt een scherpe observatie door hoe het zich ontwikkelt te vergelijken met feodale systemen. Ik ben bang dat hij een punt heeft.
06-05-2024, 14:21 door Anoniem
Hij heeft wel een punt...
Behalve dat in de voorwaarden van iPhone ooit stond dat Apple eigenaar van het product bleef.
Waar een horige -in tegenstellig tot een lijfeigene- wel het land/plantage/etc. bezit.
Oftewel, een woke woord om het juiste woord -slaaf- te ontwijken.

Wij zijn als zombies verslaafd aan het scherm.
Eigenlijk dus meer dan dat: verslaafde slaven.
06-05-2024, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem:Ik herinner me van wat 15-20 jaar geleden zal zijn dat mensen dingen met me wilden delen op een Facebook-pagina die alleen toegankelijk bleek voor mensen met een Facebook-account, en dat wilde ik niet. Ik heb in die tijd diverse keren meegemaakt dat ik aan behoorlijk intelligente mensen uitlegde waarom ik dat niet wilde, om alleen maar een enthousiaste uitleg terug te krijgen van hoe makkelijk het was om een Facebook-account aan te maken. Mensen vielen in die tijd massaal voor gemak en de vraag of dat gemak misschien een prijs had waar je niet blij mee moest zijn werd zelfs niet gesteld als je mensen erop wees dat je die vraag kon stellen en dat het zinvol was om hem te stellen. Voor opmerkelijk veel mensen was in die tijd gemak het enige criterium dat ertoe deed.

Die discussie heb ik indertijd ook met een aantal familieleden en vrienden/kennissen gevoerd. Ze verklaarden me voor gek dat ik niet mee deed. Want het was zo makkelijk, en je kon alles op slot zetten voor de buitenwereld in FB.
Dat FB meekeek, interesseerde hen niet.
Mij echter wel.

Ik had tegen die tijd mijn buik al vol van alle geinfecteerde en schreeuwerige reclame die je overal voorgeschoteld kreeg, en had geen zin om ook nog een boel nietszeggend FB geleuter over me heen te krijgen.
Dus nooit aan meegedaan. En ook niet aan andere sociale media zoals bv twitter.

Wie me wil spreken kan me bellen, langskomen of een afspraak ergens maken.
Wel zo rustig en dan kun je het over de complexe inhoud hebben.
06-05-2024, 14:38 door Ron625 - Bijgewerkt: 06-05-2024, 14:39
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........
06-05-2024, 14:42 door Anoniem
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Nee die doen zoiets niet.
06-05-2024, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Nee die doen zoiets niet.

Europe, the digital colony of Microsoft
Millions of students getting addicted to the products of Microsoft
EfSyn, Greece, 19 June 2017

https://www.investigate-europe.eu/themes/investigations/microsoft
06-05-2024, 15:07 door Anoniem
Cory Doctorow heeft hier al veel over geschreven. De platformeconomie speelt een rol, maar het is een optelsom van factoren waardoor die bedrijven zoveel ruimte hebben gekregen:

Overheden:
Wetgeving die de burger zou moeten beschermen tegen monopolie, cartelvorming en uitbuiting is onvoldoende, en wordt slecht gehandhaafd,met name in de V.S. Toezichthouders hebben minder te vertellen en bestaan uit mensen uit de industrie. Mensen met een verleden of een toekomst bij de bedrijven die ze moeten controleren.

Kartelvorming:
Als je duizenden concurrenten hebt werk je vanzelf hard om te blijven bestaan. Als dat er maar vijf zijn maak je gewoon afspraken. Dan ken je elkaar.

Medewerkers:
Toen deze bedrijven nog in opkomst waren en innovatief waren, betaalden ze goud geld voor de beste medewerkers. Solliciteren bij de autodealer, gratis lunches en fitness, hippe kantoren. Die medewerkers waren vaak idealistisch en zij konden een grote bek geven als het bedrijf wat verkeerds deed.
Groei en innovatie zijn voorbij, en die kritische medewerker mag nu gewoon opzouten als hij ontevreden is.Die medewerker is uiteraard ook geen lid van een vakbond, want die medewerker kon het lang zonder, en die vakbonden zijn gekrompen.

Schaal:
De afgelopen decennia zijn er door groei en overnames een paar bedrijven ontstaan die zo machtig zijn dat ze "too big to fail" en "too big to jail" zijn, en daarmee "too big to care", volgens Doctorow dan.

Dat is de prijs die we betalen voor de enorme efficiëntie van (monopolistische) partijen als Google, Microsoft en Amazon: hun diensten waren altijd erg goed en erg goedkoop, maar inmiddels is niemand meer machtig genoeg om die bedrijven nog te controleren. We hadden daar weinig last van, maar nu er grenzen blijken te zitten aan hun groei, en de aandeelhouder toch winst wil zien, gaan deze bedrijven hun diensten uitkleden, maar ook hun macht inzetten tegen hun gebruikers en adverteerders.
06-05-2024, 15:39 door _R0N_
Door Anoniem:
Wij zijn als zombies verslaafd aan het scherm.
Eigenlijk dus meer dan dat: verslaafde slaven.

Iets van Stockholmsyndroom.
Mensen blijven maar data leveren terwijl ze weten dat het voor een fout doel misbruikt gaat worden.
06-05-2024, 15:41 door _R0N_
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Dat is toch anders.
Die houden mensen aan zich gebonden door marketing en luisteren naar de klanten en de producten daarop aan te passen.

Google, Meta en Apple misbruiken jouw data voor hun eigen gewin.
06-05-2024, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ik nu nooit van die cloud gebruik maken.
Geen Amazon cloud of prime. Geen Apple cloud. Geen MS cloud.
Geen FB, instagram, tiktok (account), youtube (account), ad nauseum

Lekker rustig zo.

In welke categorie val ik dan volgens Yanis Varoufakis.
Bij de wilden of de vrije burgers?
Bij de naïevelingen die denken dat big tech-bedrijven jouw data niet verzamelen wanneer je daar geen account hebt?

Maar gelukkig heb je het recht om deze data te laten verwijderen. Hoe? De AP kan het je -ook niet- uitleggen.
06-05-2024, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ik nu nooit van die cloud gebruik maken.
Geen Amazon cloud of prime. Geen Apple cloud. Geen MS cloud.
Geen FB, instagram, tiktok (account), youtube (account), ad nauseum

Lekker rustig zo.

In welke categorie val ik dan volgens Yanis Varoufakis.
Bij de wilden of de vrije burgers?

Mag ik u er op wijzen dat ontzettend veel websites gehost worden door AWS (Amazon Web Services), Microsoft en Google.

De cijfers voor AWS: https://techjury.net/blog/how-many-websites-run-on-aws/

Ik maak ook geen gebruik van "Social Media", maar ik heb niet de illusie dat Big Tech toch zeker wel gebruikt maakt van mijn data.
Zonder enige twijfel.

Al was het alleen maar door het feit dat mijn telefoonnummer in heel veel adresboeken voorkomt op telefoons van mensen die wel allemaal aan de socials verslingert zijn. ;-)
06-05-2024, 17:28 door Anoniem
Strenge PI-Hole hier, icm met een gerenomeerde, betaalde VPN aanbieder.
Geen whatssapp, signal, telegram, tiktok of wat dan ook hier.

Firefox icm met een (nog werkende) YT addblocker.
06-05-2024, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Laat ik nu nooit van die cloud gebruik maken.
Geen Amazon cloud of prime. Geen Apple cloud. Geen MS cloud.
Geen FB, instagram, tiktok (account), youtube (account), ad nauseum

Lekker rustig zo.

In welke categorie val ik dan volgens Yanis Varoufakis.
Bij de wilden of de vrije burgers?
Bij de naïevelingen die denken dat big tech-bedrijven jouw data niet verzamelen wanneer je daar geen account hebt?

Maar gelukkig heb je het recht om deze data te laten verwijderen. Hoe? De AP kan het je -ook niet- uitleggen.

Door Anoniem: Mag ik u er op wijzen dat ontzettend veel websites gehost worden door AWS (Amazon Web Services), Microsoft en Google.

De cijfers voor AWS: https://techjury.net/blog/how-many-websites-run-on-aws/

Ik maak ook geen gebruik van "Social Media", maar ik heb niet de illusie dat Big Tech toch zeker wel gebruikt maakt van mijn data.
Zonder enige twijfel.

Al was het alleen maar door het feit dat mijn telefoonnummer in heel veel adresboeken voorkomt op telefoons van mensen die wel allemaal aan de socials verslingert zijn. ;-)

Ik baseerde me met mijn reactie op de uitspraak zoals die in het artikel staat:

Gebruikers zijn de derde groep, die door Varoufakis 'cloudhorigen' worden genoemd. "Vergelijkbaar met horigen is dat we vrijwillig gratis werken. Het maakt niet uit of we er plezier aan hebben of niet. Elke keer dat je een video op TikTok, Facebook of Instagram plaatst, voeg je kapitaal toe aan de aandelen van deze bedrijven"

Hij heeft het niet in dat citaal niet over het scrapen en profileren door BigTech.
Het enige dat je daar voor kan doen, is zoveel mogelijk ruis veroorzaken.
En de reclame uitingen die uit die vervomde profielen voortkomen blokkeren.

Aan mij verdienen de adverteerders geen cent.
Ik zie het niet. En mocht er toch een keer iets doorheen glippen, dan is dat juist hetgeen in niet ga kopen (of aanklikken).
06-05-2024, 18:32 door Anoniem
Ik heb zelf veel in Athene gewerkt. De mensen leren kennen. Als Grieken je vriend zijn dan is dat voor het leven.

Ik ken de schrijver niet maar hoor de stem van vrienden.
06-05-2024, 19:27 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Dat is toch anders.
Die houden mensen aan zich gebonden door marketing en luisteren naar de klanten en de producten daarop aan te passen.

Google, Meta en Apple misbruiken jouw data voor hun eigen gewin.
En wie zegt dat MS de met hun spyware verzamelde data niet gebruikt voor zaken die de gebruiker niet wil? Als het echt uit liefdadigheid was dan had je het gewoon uit kunnen zetten.
06-05-2024, 19:41 door Anoniem
Dat is toch niet vreemd aangezien die bedrijven onder de DSA vallen en zo een verlengde arm van de EU zijn en die ziet ons eveneens als horigen.
06-05-2024, 20:11 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Dat is toch anders.
Die houden mensen aan zich gebonden door marketing en luisteren naar de klanten en de producten daarop aan te passen.

Google, Meta en Apple misbruiken jouw data voor hun eigen gewin.
Oops. Bing... Hotmail en co. Windows phone is dan geklapt, Azure... Migreer eens naar iets anders?
Google, Amazon, Microsoft, Meta, Apple, Tiktok, Alibaba zijn echt vergelijkbaar bezig.
Daarnaast is bv Oracle een hrote speler op online bidding advertentie netwerken...
06-05-2024, 20:13 door Anoniem
Zelfs uw favoriete AI-bot draait op Amazon.
Wat is hun belang daarin?
07-05-2024, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Hij heeft wel een punt...
Behalve dat in de voorwaarden van iPhone ooit stond dat Apple eigenaar van het product bleef.
Waar een horige -in tegenstellig tot een lijfeigene- wel het land/plantage/etc. bezit.
Oftewel, een woke woord om het juiste woord -slaaf- te ontwijken.

Wij zijn als zombies verslaafd aan het scherm.
Eigenlijk dus meer dan dat: verslaafde slaven.
Een horige bezit geen land een horige mag op het land werken mits hij een deel aan zijn landheer afstaat.
07-05-2024, 08:55 door Anoniem
in de wereld van technofeodalisme zijn dit de titels

Koningen :Microsoft Google Apple
Hertogen : Twitter Meta Tiktok
Graven : Telegram youtube\
Ridders : Signal, Rumble ect
Horige : gebruikers
07-05-2024, 08:58 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Ron625:
Door Redactie: Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple
Hier mis ik een hele grote, Microsoft hoort hierbij toch genoemd te worden..........

Dat is toch anders.
Die houden mensen aan zich gebonden door marketing en luisteren naar de klanten en de producten daarop aan te passen.

Google, Meta en Apple misbruiken jouw data voor hun eigen gewin.
En wie zegt dat MS de met hun spyware verzamelde data niet gebruikt voor zaken die de gebruiker niet wil? Als het echt uit liefdadigheid was dan had je het gewoon uit kunnen zetten.

Voor eigen gebruik is wat anders dan voor verkoop zoals Google, Apple en Meta doen.
Je hoeft die diensten niet te gebruiken natuurlijk, het blijft een keuze.
Ook deze website heeft data van de gebruikers en ik hoop enkel voor eigen gebruik.
07-05-2024, 16:57 door Anoniem
Yanis Varoufakis: "Als professor heb ik het effect opgemerkt [van sociale media] op kinderen op universiteiten in Groot-Brittannië, Australië, Amerika en hier in Griekenland. Ik merk dat studenten tegenwoordig te bang zijn om een persoonlijk [face-to-face] gesprek te voeren. Ze willen een veilige ruimte [safe space]. Ze willen niet dat er in de klas uitdagende ideeën aan hen worden gepresenteerd. Ze protesteren, ze zullen je van de universiteit laten gooien als je iets zegt dat hen van streek maakt, over wat dan ook. Maar geef ze een mobiele telefoon en ze worden giftig [toxic] en gaan met modder gooien [ballistic]. Dat is geen manier om een democratie of een beschaafde samenleving te leiden."

https://www.wired.com/story/yanis-varoufakis-technofeudalism-interview/
08-05-2024, 07:29 door Anoniem

En wie zegt dat MS de met hun spyware verzamelde data niet gebruikt voor zaken die de gebruiker niet wil? Als het echt uit liefdadigheid was dan had je het gewoon uit kunnen zetten.

Voor eigen gebruik is wat anders dan voor verkoop zoals Google, Apple en Meta doen.
Je hoeft die diensten niet te gebruiken natuurlijk, het blijft een keuze.
Ook deze website heeft data van de gebruikers en ik hoop enkel voor eigen gebruik.
Wie zegt dat MS die data alleen voor eigen gebruik verzameld? Er valt (grof) geld mee te verdienen dus de kans dat het gebeurd is 99,999999%.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.