image

Autoriteiten claimen leider achter LockBit-ransomware te hebben ontmaskerd

dinsdag 7 mei 2024, 17:16 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse, Britse en Australische autoriteiten claimen de leider achter de beruchte LockBit-ransomware te hebben ontmaskerd. Volgens de Britse politie gaat het om een Russische man die het alias 'LockBitSupp' gebruikte en aan het hoofd stond van de ransomwaregroep. De Amerikaanse autoriteiten hebben een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd die leidt tot de aanhouding en/of veroordeling van de man.

LockBit, waarvan de eerste versie begin 2020 verscheen, wordt aangeboden als een Ransomware-as-a-Service (RaaS). Door middel van RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden. Begin dit jaar namen autoriteiten tijdens een internationale operatie allerlei servers van de ransomwaregroep in beslag.

Het Britse National Crime Agency (NCA) stelt dat via de LockBit-service meer dan zevenduizend aanvallen wereldwijd zijn uitgevoerd. Bij de operatie begin dit jaar werden ook aan verschillende vermeende leden van de groep sancties opgelegd. Nu geldt dat ook voor de vermeende leider van LockBit. Hij heeft een reisverbod gekregen en zijn tegoed bevroren. Hoe de autoriteiten de verdachte op het spoor zijn gekomen is niet bekendgemaakt.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.