image

Rechter legde vorig jaar minder gevangenisstraffen op voor cybercrime

maandag 13 mei 2024, 15:20 door Redactie, 3 reacties

Vorig jaar zijn minder mensen wegens cybercrime tot een gevangenisstraf veroordeeld. Ging het in 2022 nog om 42 personen, in 2023 waren het er 28. Het aantal verdachten van cybercrime nam vorig jaar ook af. Registreerde het Openbaar Ministerie (OM) in 2022 nog 372 cybercrimeverdachten, dat waren er vorig jaar 351. Dat staat in het vandaag verschenen jaarbericht van het OM (pdf).

Als er wordt gekeken naar de gevangenisstraffen die de rechter vorig jaar oplegde is er wel een verschil zichtbaar. In 2022 waren 33 van de 42 opgelegde celstraffen korter dan een jaar. In 2023 werden twaalf gevangenisstraffen van één tot twee jaar opgelegd en elf gevangenisstraf van minder dan een jaar. Eén iemand kreeg vorig jaar wegens een cybercrimedelict een celstraf van meer dan vijf jaar. In 2022 kwam de rechter geen enkele keer tot een dergelijke strafmaat.

Image

Reacties (3)
13-05-2024, 16:56 door Anoniem
Aantal veroordelingen zegt niets over de omvang van cybercriminaliteit en wat daar onder verstaan wordt.

Het is bekend dat sommige hackers mogen hacken. Als het veiligheidsvraagstukken raakt, dan worden er een paar boefjes uit het buitenland ingevlogen om een toneelstukje op te voeren. In de goede oude tijd ging dat tenminste zo, met weemoed denk ik soms terug.
13-05-2024, 17:07 door Anoniem
ja het .om. is ook niet meer wat het geweest is..en oudere zijn de pinut bij cybercrime ...weg pensioen enzenz.
13-05-2024, 22:12 door Anoniem
Rechter legde vorig jaar minder gevangenisstraffen op voor cybercrime
Tja, er zit niks anders op. We hebben te weinig gevangenissen en te weinig bewakingspersoneel. Dan heeft het weinig zin om criminelen te veroordelen tot het cachot (of hotel de houten lepel).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.