image

Meta pauzeert plan om AI te trainen met persoonlijke data Europese gebruikers

vrijdag 14 juni 2024, 17:22 door Redactie, 5 reacties

Meta pauzeert het plan om het eigen AI-model met persoonlijke gegevens van Europese gebruikers te trainen, zoals het onlangs had aangekondigd. Oorspronkelijk zouden de gegevens van Europese Facebook- en Instagram-gebruikers vanaf 26 juni worden gebruikt, tenzij gebruikers hier proactief bezwaar tegen maakten. Onlangs had privacyorganisatie noyb elf Europese privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, opgeroepen om met spoed het plan te stoppen.

De Ierse privacytoezichthouder DPC was ook door noyb aangeschreven. Vandaag meldt de Data Protection Commission (DPC) dat het met Meta overleg heeft gehad over het gebruik van persoonsgegevens van Europese Facebook- en Instagram-gebruikers en het techbedrijf heeft aangegeven de plannen te pauzeren. De DPC voegt toe dat het met andere Europese privacytoezichthouders met Meta over dit onderwerp in gesprek blijft.

De Britse privacytoezichthouder ICO zegt verheugd te zijn dat Meta het plan tijdelijk opschort. Ook de Britse autoriteit had zorgen geuit. "Om het meeste uit generatieve AI te halen en de kansen die het brengt, is het cruciaal dat het publiek erop kan vertrouwen dat hun privacyrechten vanaf het begin worden gerespecteerd", aldus Stephen Almond van de ICO. De toezichthouder zegt ontwikkelaars van generatieve AI in de gaten te zullen houden en dat de rechten van gebruikers worden beschermd.

Meta laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing. "Dit is een stap terug voor Europese innovatie, concurrentie in AI-ontwikkeling en verdere vertragingen om de voordelen van AI naar mensen in Europa te brengen", zo stelt het bedrijf in een verklaring. Daarin geeft het techbedrijf ook aan met toezichthouders te zullen blijven samenwerken.

"Aankondigingen op vrijdagmiddag. Zoals gebruikelijk voor nederlagen van "big tech" bedrijven komt deze aankondiging op een vrijdagavond, wanneer het nieuws nauwelijks wordt opgepikt. Het lijkt erop dat Meta dit verhaal wil bagatelliseren, dat ook de aandelenkoers kan beïnvloeden", aldus noyb in een reactie.

Reacties (5)
14-06-2024, 17:30 door Anoniem
Allemaal dankzij de security.nl poll!
14-06-2024, 18:16 door Anoniem
Meta laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing. "Dit is een stap terug voor Europese innovatie, concurrentie in AI-ontwikkeling en verdere vertragingen om de voordelen van AI naar mensen in Europa te brengen", zo stelt het bedrijf in een verklaring. Daarin geeft het techbedrijf ook aan met toezichthouders te zullen blijven samenwerken.
Meta zou eens moeten stoppen met leugenachtig doen alsof ze consequent niets van de AVG begrijpen en eens moeten beginnen de wet te respecteren. De Ierse toezichthouder idem dito.

Het enige dat maakt dat je Meta denk ik niet als criminele organisatie kan bestempelen is dat de AVG niet onder het strafrecht valt. Als je naar de ernst van hun gedragingen kijkt zijn ze het in mijn ogen wel degelijk.
14-06-2024, 18:54 door Anoniem
Even wachten tot iedereen het weer vergeten is. Ondertussen gewoon trainen. Alleen de uitkomsten nog niet 'openbaar' maken.
Zodra de boel is over gewaaid, kraait er geen haan meer naar.

Ohja... Waarom hebben we meta ook alweer nodig?
14-06-2024, 20:27 door Anoniem
Voor mij is AI een handige nieuwe zoekmachine. Als dezelfde techniek wordt ingezet met mijn privedata, dan is dat allemaal op verledens gebaseerd. Wie ik tien jaar geleden was ben ik niet meer. Zelfs gisteren is al voorbij.

Dat het een stap terug is in innovatie, daar ben ik het niet mee eens dus. Ik wil niet teruggemanipuleerd worden naar wie ik tien jaar geleden was. Of gisteren.

Ik ben meer voor stappen vooruit nemen. En lekker anoniem. Rommelen met mijn oude privedata zou daar enkel maar bij storen.
15-06-2024, 13:16 door Anoniem
Ze hebben een metapauze.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.