image

Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen

dinsdag 9 juli 2024, 11:13 door Redactie, 6 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft het publiek opgeroepen om voor het gebruik van een app eerst het privacybeleid te lezen, om zo te weten welke gegevens er worden verzameld en voor welk doel. "We weten dat ze overweldigend kunnen zijn, en het is veel te eenvoudig om meteen "akkoord" te klikken bij de installatie van een nieuwe app", aldus de ICO. "Maar het registreren bij een app betreft vaak het overhandigen van grote hoeveelheden gevoelige persoonlijke informatie, met name bij apps die je gezondheid ondersteunen."

De ICO adviseert mensen om zichzelf verschillende vragen te stellen voordat ze zich bij een app registreren. Het gaat dan om de duidelijkheid van het privacybeleid, of de app gebruikersdata verwijdert als die niet meer wordt gebruikt, welke maatregelen zijn genomen om gebruikersdata tegen aanvallers te beschermen, met wie de gebruikersinformatie wordt gedeeld en of gebruikers het oké vinden waar hun informatie overal terecht kan komen.

"Een organisatie die je privacy belangrijk vindt zal het eigen privacybeleid eenvoudig te begrijpen maken en duidelijk laten weten hoe het je persoonlijke informatie zal gebruiken", zo gaat de Britse privacytoezichthouder verder. Om gebruikers het belang van het privacybeleid duidelijk te maken heeft de ICO op Vimeo vijf video's voor het publiek gepubliceerd.

Reacties (6)
09-07-2024, 11:36 door Anoniem
Haha, of iemand ooit de privacy verklaring van Facebook helemaal heeft gelezen. Ben daar 4 uur mee bezig geweest om gericht te vinden wat Facebook doet met de data die in besloten groepen staat. Besloten groepen die veelal gebruikt worden om (medische)gevoelige of bijzondere persoonsgegevens te delen. Na 4 uur doorklikken en doorverwijzingen in de voorwaarden en privacyverklaring gevolgd te hebben is de conclusie: Facebook gebruikt deze gegevens gewoon om zijn profielen te verrijken met informatie. Hoezo besloten groep om veilig (bijzondere) persoonsgegevens te delen? Een arts kan de gegevens niet vinden, maar Facebook wel.
09-07-2024, 11:47 door Anoniem
Ooit deed ik nog de moeite om voorwaarden van begin tot eind door te lezen, maar het werd simpelweg zoveel dat het ondoenlijk werd. In 2012 is becijferd dat je om alle privacy policies werkelijk bij te houden je 76 werkdagen per jaar nodig zou hebben:
https://techland.time.com/2012/03/06/youd-need-76-work-days-to-read-all-your-privacy-policies-each-year/

Wat we goed zouden kunnen gebruiken is een zoiets als Creative Commons voor algemene voorwaarden en privacybeleid, en een verplichting om daaraan mee te doen. Een van de dingen die Creative Commons heel goed doet en wat ik verder nog veel te weinig tegenkom, is de essentie van de voorwaarden kort en bondig duidelijk maken en door te linken naar de juridische taal die het in detail uitwerkt.
09-07-2024, 11:53 door Anoniem
Overweldigend is niet het woord. Als mensen al moeite hebben met het lezen van eenvoudige overheidscommunicatie - ik bedoel dus communicatie die vereenvoudigd is zodat vrijwel iedereen het zou moeten kunnen lezen - dan ga je obfuscated legalese echt niet begrijpen, zeker niet als het in een andere taal opgesteld is (echt lang niet iedereen kan voldoende Engels lezen). Wie dat gevoel wil begrijpen moet met zijn roestige Frans of Duits een keer een privacy policy in die taal lezen!
09-07-2024, 13:54 door Anoniem
De Britse toezichthouder moet er dan meteen bij zeggen dat als de privacyverklaring onduidelijk is een klacht ingediend kan worden bij de Britse toezichthouder. Privacyverklaringen horen eenvoudig te lezen zijn, en ook niet alleen in het Engels als de doelgroep (ook) Nederlandse klanten is.
Maar misschien heeft de Britse toezichthouder net als de AP bij ons een capaciteitsprobleem, en wordt er niets met zulke klachten gedaan.
09-07-2024, 14:49 door Anoniem
Op al mijn sites doe ik helemaal geen privacy statements meer. Zijn er gewoon niet. We hebben daar een mooie wet voor en daar hou ik me meer dan aan. Gebruikersvoorwaarden ook niet want wat publiek staat, staat publiek. Wat valt er dan nog uit te leggen. Wat valt er nog te lullen dan.

Wel altijd een email adres voor als iemand dat kleine beetje data dat ik heb gewist wil hebben. Of geld terug.

Geen enkele gebedsgenezeres van een SIDN of zo bij nodig. Wat mij betreft kan Aleid vanmiddag om 4 uur al naar huis. Ik heb zelf ook een geweten en juist met dat vertrouwen groeit de kool hier, en niet zo'n klein beetje ook.
10-07-2024, 01:17 door Anoniem
"In one click, you accept 835 privacy policies. It will take hundreds of hours to read them all. So, let’s do it together. A collective reading-out-loud performance in a pop-up radio studio."

Kunstenaar Julia Janssen heeft een de een enorm boek gemaakt waarin alle privacy policies staan afgedrukt waar je "zo maar even" akkoord voor geeft. Dit boek maakt deel uit van een kunstinstallatie waarbij het publiek voor gaat lezen uit dit boek. Dit als een paar jaar aan de gang.

Meer informatie:
https://studiojuliajanssen.com/projecten/0-0146-seconds/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.