image

Moet een bestelling thuisbezorgd worden als de klant op afstand bestelt?

woensdag 2 oktober 2024, 11:46 door Arnoud Engelfriet, 23 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik heb een kleine webwinkel (eenmanszaak) en een klant liet mij weten dat het bezorgbedrijf aan wie ik de bestelling meegegeven heb, de klant een mailtje stuurde dat klant niet thuis geweest zou zijn en het pakket naar een pakketpunt zou gaan. Hierop heeft de klant mij een zeer agressieve e-mail gestuurd waarin klant claimt wel thuis geweest te zijn, eist dat ik regel dat het bij klant thuis bezorgd wordt en klant anders juridische stappen onderneemt. Er staat op mijn website ook nergens expliciet vermeld dat het om thuisbezorging gaat, alleen de woordkeuze “verzending” en “verzendkosten”. Qua levertijd staat er dat ik het binnen vijf dagen verzend, niks over hoeveel dagen tot bezorging of bezorglocatie. Bij het afrekenen kan de klant adresgegevens invullen.

Antwoord: Het is natuurlijk erg storend dat die klant er meteen met gestrekt been in gaat. Het zou voor mij als winkel reden zijn om het product retour te nemen en het geld terug te storten. Die klant moet dan wel héél principieel zijn om van zijn eigen geld (want rbs dekt het dan niet meer) een zaak te beginnen.

De onderliggende juridische vraag is op zich wel interessant: waar moet het product bezorgd worden? Je zou zeggen dat dat triviaal is, iedereen weet dat PostNL, DHL, UPS en vrijwel alle andere vervoerders het eerst bij je huisadres aanbieden en als dat niet lukt het bij de buren of een pakketpunt afgeven.

Het gaat bij een overeenkomst alleen niet over wat iedereen weet, maar wat jij afgesproken hebt. PostNL biedt bijvoorbeeld de optie “niet bij buren afgeven”, en als het dan toch bij de buren aankomt dan heeft de winkel niet geleverd zoals afgesproken. (PostNL is hier immers een hulppersoon van de winkel.)

De afspraken zijn bij deze winkel niet heel expliciet. Dan moet je terugvallen op wat partijen bedoeld hadden (Haviltex-arrest), en daarbij weegt mee (art. 6:248 lid 1 BW) wat de gewoonte is of wat als redelijk en billijk geldt. We moeten dan eigenlijk weten om welke vervoerder en wat voor product het gaat – een door een gespecialiseerd bedrijf af te leveren piano is wat anders dan een boek dat door de brievenbus past.

Gezien het algemene karakter en de terminologie van de vraag denk ik dat de vraagsteller het product met PostNL of DHL heeft verstuurd. Die komen één keer langs en brengen het dan naar een pakketpunt. Dat is een zó breed gebruik dat ik dat wel “de gewoonte” noem, en dan is dat dus gewoon de afgesproken handelswijze.

(Dit staat even los van eventuele leveringsvoorwaarden van PostNL of DHL, die zijn in principe geen deel van de overeenkomst tussen winkel en consument omdat de winkel de opdracht tot levering geeft.)

Ik weet dat de wetgever herhaaldelijk heeft gezegd dat bezorging bij de buren (en impliciet dus ook een pakketpunt) niet telt als bezorging bij de klant. Dat gaat echter over de vraag of het risico van bezorging is overgegaan. Als de buurman het pakket verduistert of het DHL-punt in brand vliegt, dan heb je inderdaad je pakket nooit gehad.

Dat is alleen wat anders dan de vraag of na één bezorgpoging ophalen bij het pakketpunt deel is van de koopovereenkomst. Dat laatste is het geval, tenzij expliciet anders aangegeven zoals met die “niet bij de buren bezorgen”-optie van PostNL of bij bestellingen waarbij het nadrukkelijk gaat over langskomen, installeren, rijklaar afleveren en zulke dingen waarbij inherent is dat het bij jou en alléén bij jou geleverd gaat worden.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (23)
02-10-2024, 12:24 door Valheru
Ik maak zelf helaas regelmatig mee dat er gezegd word dat er een bezorgpoging is gedaan zonder dat dit gebeurt is, vaak is dit als de PostNL bezorger het te druk heeft en het niet red, mijn pakket gaat dan naar het PostNL punt wat helaas alleen ma-vr van 10 tot 17:00 open is, dus uitsluitend als ik werk.
Aangezien ik een beveiligingscamera bij mijn voordeur heb kan ik aantonen dat de bezorger echt niet aan de deur is geweest, helaas helpt dit verder niet.
DPD maakt het nog bonter, die zet pakketten gewoon voor mijn voordeur neer terwijl ik niet thuis ben en ik aan een vrij druk bewandeld en befietst straatje woon.

Uiteindelijk is de bezorgpartij degene die de fout maakt en kunnen de meeste webwinkels hier verder weinig aan doen, partijen zoals PostNL en DPD belasten bezorgers veel te zwaar en betalen uitsluitend bij bezorging, het is dus vrij logisch dat bezorgers na 1 poging het bij een pakketpunt afleveren ivm hun eigen inkomsten.

Ik moet wel zeggen dat PostNL in mijn buurt tegenwoordig een bezorger heeft die redelijk onthoud welke mensen pas na 17:00 thuis zijn en zijn route daar op afstemt, deze man verdient een lintje wat mij betreft.
02-10-2024, 12:33 door Anoniem
waar moet het product bezorgd worden? Je zou zeggen dat dat triviaal is, iedereen weet dat PostNL, DHL, UPS en vrijwel alle andere vervoerders het eerst bij je huisadres aanbieden en als dat niet lukt het bij de buren of een pakketpunt afgeven
Dat is niet zo hoor! Het komt bij diverse bezorgbedrijven (zeker bij DHL) voor dat er zonder bezorgpoging een "we hebben je gemist" bericht gestuurd wordt en het pakket bij het ophaalpunt gedumpt wordt.
Dit is verergerd sinds die meldingen geen "briefje in je bus" meer zijn maar als e-mail of pushmelding in een app gestuurd worden.
Die situatie van "klant was wel thuis maar pakket is niet bezorgd" die is dus helemaal niet ongewoon.
(agressieve reacties worden daardoor ook steeds gewoner, hoewel dat niet zou moeten)
02-10-2024, 13:05 door Anoniem
Ik was ook een keer de hele dag speciaal voor een pakket thuisgebleven en zou zweren dat de bezorger niet langs was geweest. Toen zag ik op de camera juist dat hij wel had aangebeld. Blijkbaar deed ik net de piepende ovendeur open en dicht, bij wijze van spreken.
02-10-2024, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem:
waar moet het product bezorgd worden? Je zou zeggen dat dat triviaal is, iedereen weet dat PostNL, DHL, UPS en vrijwel alle andere vervoerders het eerst bij je huisadres aanbieden en als dat niet lukt het bij de buren of een pakketpunt afgeven
Dat is niet zo hoor! Het komt bij diverse bezorgbedrijven (zeker bij DHL) voor dat er zonder bezorgpoging een "we hebben je gemist" bericht gestuurd wordt en het pakket bij het ophaalpunt gedumpt wordt.
Dit is verergerd sinds die meldingen geen "briefje in je bus" meer zijn maar als e-mail of pushmelding in een app gestuurd worden.
Die situatie van "klant was wel thuis maar pakket is niet bezorgd" die is dus helemaal niet ongewoon.
(agressieve reacties worden daardoor ook steeds gewoner, hoewel dat niet zou moeten)

Maar dan zou de "aggressie" op de bezorger (of het bezorgbedrijf) gericht moeten zijn, en niet op de webwinkel.
Anders leren dat soort bezorg-bedrijven het nooit. (Bezorger: "We horen nooooit klachten".)


DHL levert hier tegenwoordig netjes in de avond af. Met vooraankondiging per email in welk tijdblok ze langskomen.


Ipv tig losse bezorgers die door de straat racen in hun busjes, zou er 1 bezorger aan het eind moeten zijn voor de bezorging in de wijken.
Waarbij een mogelijkheid (1 centrale website voor alle bezorgers) om generiek aan te kunnen geven wat de gewenste bezorgmanier is (of de pakjes overdag, 's-avonds of op een ophaalpunt) ook wel handig aan het worden is.

Maar de ontvanger is in dit verhaal altijd het lijdend voorwerp.
Tijd dat dat eens gaat veranderen. Ik zie een taak voor Den Haag om dit eens grondig aan te pakken. (LoL)
02-10-2024, 14:18 door Anoniem
Door Valheru: Aangezien ik een beveiligingscamera bij mijn voordeur heb kan ik aantonen dat de bezorger echt niet aan de deur is geweest, helaas helpt dit verder niet.
Het klinkt misschien als seks met insecten, maar met die camera kun je niet aantonen dat bezorger niet langs is geweest.
Je kunt er alleen mee bewijzen dat hij wél voor de deur stond.
02-10-2024, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dan zou de "aggressie" op de bezorger (of het bezorgbedrijf) gericht moeten zijn, en niet op de webwinkel.
Anders leren dat soort bezorg-bedrijven het nooit. (Bezorger: "We horen nooooit klachten".)
Maak onderscheid tussen bezorgbedrijf en bezorger, alsjeblieft. Ik ga niet beweren dat alle bezorgers hun werk even goed doen, maar ik heb toen ik nog in de randstad woonde vaak gemerkt dat ze daar nogal werden opgejaagd door hun werkgevers.

Ik heb bijvoorbeeld meer dan eens meegemaakt dat ze hun bezorgschema niet haalden, en dan maar onderweg, net voor de uiterste bezorgtijd, alle pakketten als bezorgd meldden om ze daarna, ruim na de aangekondigde tijd, 's avonds toch nog te bezorgen. Ik heb een bezorger eens gevraagd waarom hij dat zo deed, en hij zei dat hij anders ongelofelijk veel gezeik van zijn baas kreeg omdat hij over tijd was, terwijl hij er domweg niets aan kon doen omdat het zo'n dag was dat er overal wegen verstopt waren. Dit zou kunnen betekenen dat hij onbetaald aan het overwerken was en dat nog liever deed dan de zoveelste tirade van zijn baas te moeten ondergaan. Dat pakketten naar een pakketpunt gaan zonder eerst thuis aangeboden te zijn kan dezelfde achtergrond hebben.

Het is ook een keer gebeurd dat een pakket in de status "bezorger onderweg" bleef hangen zonder dat de bezorger op kwam dagen, en dat veranderde 's avonds en de volgende dag niet. De dag daarna werd de status teruggezet naar het sorteercentrum en werd het pakket dezelfde dag nog bezorgd, door iemand die ik nog niet eerder gezien had. Die wist te vertellen dat degene die ermee onderweg was geweest er zo doorheen had gezeten dat hij uit frustratie over zijn werkomstandigheden zijn auto ergens langs de kant van de weg had achtergelaten en weg was gelopen. De bezorger die we vervolgens nooit meer zagen was een aardige vent die altijd vriendelijk en zorgvuldig was, die had zijn werk juist altijd perfect gedaan.

Het wrange is dat ik vrees dat een klacht over de bezorging wordt behandeld als een klacht over de bezorger, terwijl die typisch het probleem niet is; het probleem is de werkgever, die probeert kosten te minimaliseren, ten koste van de bezorgers én de klanten. En die werkgever doet dat ongetwijfeld weer om in de concurrentie met andere pakketbedrijven zichzelf niet uit de markt te prijzen.
02-10-2024, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
waar moet het product bezorgd worden? Je zou zeggen dat dat triviaal is, iedereen weet dat PostNL, DHL, UPS en vrijwel alle andere vervoerders het eerst bij je huisadres aanbieden en als dat niet lukt het bij de buren of een pakketpunt afgeven
Dat is niet zo hoor! Het komt bij diverse bezorgbedrijven (zeker bij DHL) voor dat er zonder bezorgpoging een "we hebben je gemist" bericht gestuurd wordt en het pakket bij het ophaalpunt gedumpt wordt.
Dit is verergerd sinds die meldingen geen "briefje in je bus" meer zijn maar als e-mail of pushmelding in een app gestuurd worden.
Die situatie van "klant was wel thuis maar pakket is niet bezorgd" die is dus helemaal niet ongewoon.
(agressieve reacties worden daardoor ook steeds gewoner, hoewel dat niet zou moeten)

Maar dan zou de "aggressie" op de bezorger (of het bezorgbedrijf) gericht moeten zijn, en niet op de webwinkel.
Anders leren dat soort bezorg-bedrijven het nooit. (Bezorger: "We horen nooooit klachten".)

Nee, wat voor het bezorgbedrijf ben je als bezorgadres geen klant. Hun "klant" is degene die het pakket verzonden heeft, wat jij als ontvanger tegen ze zegt dat interesseert ze GEEN BIET. Als je bij hun klaagt hebben ze nog steeds geen klachten gehad.
M.a.w. je moet bij de verzender klagen (dat heeft deze persoon ook gedaan, alleen kennelijk niet fatsoenlijk), en DIE
moet dan weer bij het bezorgbedrijf gaan klagen dat hun bezorgers er een zootje van maken. En eventuele door het
bezorgbedrijf begane fouten moet de verzender dan weer (al dan niet in samenwerking met de bezorger) oplossen.

Ik weet het, het is een krankzinnige situatie! Maar de bezorgbedrijven hebben dit in hun voorwaarden staan.
De wetgever zou dat soort constructies moeten verbieden. Dat ontlast ook de verzender weer van zaken waar hij
niets aan kan doen, en dat verlaagt voor ons allemaal uiteindelijk weer de prijzen.
(of dacht je dat de kosten voor "x % van de pakketjes komt niet goed aan" niet in de prijzen zijn doorberekend?)
02-10-2024, 16:42 door Anoniem
Commercieel is het simpel. Altijd gelijk geld teruggeven want dan is er geen sprake meer van een overeenkomst. Met een kadootje er achteraan voor het ongemak.
02-10-2024, 17:12 door Anoniem
Mij is door een medewerker van een afhaalpunt verteld, dat bezorgers niet de moeite nemen om bij bewoners van appartementencomplexen te bezorgen, maar gelijk laten weten dat de geadresseerde niet thuis was (vele malen niet waar!) en doodleuk het pakketje de volgende dag bij een afhaalpunt achterlaten. Netjes is anders, maar (vanwege de onderbetaling of te grote werkdruk) begrijpelijk wel.
02-10-2024, 18:45 door Anoniem
Het principieel thuisbezorgen is een handeling die op een gegeven moment geen stand meer zal houden omdat het individuele verkeer steeds verder tegen elkaar dichtslibt.... Gisterochtend, op een gewone dinsdag, stond er 1000 km file in Nederland.

Pakjesvervoerders zullen echt hard moeten gaan inzetten op uitbreiding van afhaalpunten en daaraan gekoppeld de mogelijkheid voor de klant van automatische omleiding van je pakje van huisadres naar afhaalpunt.

Bij Post.nl en DHL heb ik dat zo geregeld.
Ik moet zeggen: tot nu werkt het perfect. Ik heb de afgelopen maanden veel online gekocht en het kwam allemaal keurig terecht bij de door mij gekozen afhaalpunten. Nadeel is wel weer: nog een paar accounts erbij want zonder account krijg je dat niet geregeld.
03-10-2024, 01:05 door Anoniem
Het is natuurlijk erg storend dat die klant er meteen met gestrekt been in gaat.
Net zo storend dat die klant nu op z'n fiets naar een ophaalpunt moet dat wegens vakantie-luwte ineens eerder gesloten blijkt, terwijl jij juist die vrijdag een vrije middag nam om eerder naar dat ophaalpunt te kunnen gaan... sta je daar nu exact 4 minuten te laat, en kun je aan je terugreis van je tevergeefse missie beginnen. Plus za/zo idem gesloten. Kun je pas maandag weer terecht. Althans, als je weer een vrije middag opneemt. Maar die kan maandag pas communiceren. En kun je uiteindelijk op z'n vroegst dinsdag weer terecht. Dus had je op woensdag besteld, maar ben je zo ineens 6 dagen verder met die gloeiende gloeiende zogenaamde 24h bezorging, die je niet zonder reden koos.
En dat alleen omdat de bezorger van de bezorgdienst niet bezorgt, maar gewoon doodleuk aan je raam voorbij rijdt.
Terwijl jij nog vol ongeloof uit datzelfde raam staart, hoor je achter jou de notificatietoon van een berichtje: "Helaas! We hebben elkaar gemist"...

Zo'n gestrekt been "storend" kan zijn, kun je ook best gewoon begrip voor hebben.
Lijkt mij über-logisch: iemand moet de schuld krijgen, en de klant zal niet zichzelf de schuld geven, wanneer die tevergeefs zat te wachten, nietwaar? Of wat had je dan verwacht? Dat de klant direct contact op gaat nemen met jouw dienstverlener? Direct contact is sowieso geen bestaande optie meer, dus wie ander zal nu die emoties moeten ontgelden?
Kun je trouwen ook gewoon kanaliseren, hoor.
Klant dolgelukkig met jouw luisterd oor en geduldig begrip, slaat om als een blad - en iedereen blij.

Maar om dat vervolgens te gaan afreageren door te straffen door het probleem niet op te lossen / jouw afspraken ineens onrechtmatig niet nakomen vind ik aanzienlijk minder chique dan dat gestrekte been. En wel erg gemakkelijk en goedkoop.
Zegt vooral iets over jouw mentaliteit en incasseringsvermogen en relativeringsvermogen dan over die "storende" klant.
Enkel die gedachte laten vallen hier valt mij van iemand van jouw generatie nogal tegen.

Ja, inderdaad, een zaak beginnen is dan lekker lastig.
Maar terugtreiteren n.a.v. jouw getreiter is dan weer uiterst gemakkelijk, met onze consumentenbescherming.
Ikzelf zal nu jouw winkel als test-toko gaan misbruiken, en mag je nog flink wat retouren gaan verwachten. En mag je echt heel goed opletten of die wel helemaal compleet terugkomen.
Echte Hollandse boze klanten zijn altijd creatiever dan jouw hele team bijelkaar, helemaal als de nu-toch-echt-terecht-ontevreden klant vervolgens ook weer een stapje minder chique zal worden. Jij hebt zelf die wedloop ingezet. Als jij jezelf boven de wet plaatst, zou een beetje bi-polaire klant dat ook wel eens kunnen doen.

Misschien moet je los van de wet gewoon "afspraak = afspraak" hanteren
(en geheel terzijde: doet het trouwens ook een stuk beter bij wetteloze transacties in fictie films).
Want andersom, ook die mentaliteit zal de klant niet vergeten; dat jij wèl gewoon je best doet.
Een winkel die wel zijn verantwoording neemt, heeft loyale klanten, die bereid zijn de meerwaarde te betalen.
Dat was zo in fysieke winkels, en is in het snelle digitale niet anders.
Da's mijn advies voor JOUW hypotetisch probleem. Maargoed, ik ben geen jurist.
Was overigens wel een vak op de detailhandelschool. En had er best goede cijfers voor.
03-10-2024, 09:36 door Anoniem
Ik kan me voorstellen dat bij bepaalde producten of wanneer je er op zit te wachten (bijvoorbeeld voor een vakantie, of een zakenreis of een project) dat je wil dat een product die op voorraad zou zijn en binnen 24/48 geleverd zou kunnen worden dat dan ook gedaan wordt.
Zelf heb ik meermaals meegemaakt dat een bezorger op 1 adres in de straat aan belt en daar alle pakjes van de hele straat dumpt onder het mom dat er niemand aanwezig is.
Dat scheelt de bezorger tijd, en hij kan bezorgd melden, zodat ie meteen geld krijgt.
Pay peanuts, get monkeys.

Netjes is het natuurlijk niet om met gestrekt been in te gaan. En met zulke klanten kun je het in 9/10 gevallen ook nooit meer goed doen, beter verlies nemen en de angel eruit trekken.
03-10-2024, 10:10 door Anoniem
Kunnen ze het beter doen als hier in Noorwegen.
Vele supermarkten zijn tevens afhaalpunt. En die hebben ruime openingstijden, waardoor er altijd wel een geschikt tijdstip is om je pakketje op te halen.
Je kan zelfs aangeven welk afhaalpunt je wilt gebruiken.
03-10-2024, 10:29 door Anoniem
Weer een geval waar Arnoud veel woorden gebruikt om een vraag NIET te beantwoorden, Is dat een probleem wat advocaten alleenmaar hebben?? Wordt dit in de opleiding ingestudeerd??
03-10-2024, 11:09 door Anoniem
Is eigenlijk wel helder wie een pakketbezorgdienst inschakelt?

Als ik winkelier ben en (thuis)bezorging aanbied aan mijn klanten, dan mogen die er van uit gaan dat ik lever zoals overeengekomen. Dan moet op voorhand voor de klant duidelijk zijn hoe in welke situatie met de levering wordt omgegaan. Gaat er iets mis, dan moet de winkelier dat oplossen. Dat de winkelier de (thuis)bezorgdienst heeft uitbesteed aan een externe partij, daar heeft de klant niks mee te maken.

Als ik winkelier ben en mijn klanten er slechts attent op maak dat zij een bezorgdienst kunnen inschakelen om hun aankoop (thuis)bezorgd te krijgen, dan gaat de klant zelfstandig een (aanvullende) overeenkomst aan met een bezorgdienst, waarbij de winkelier slechts als 'verkoopkanaal' werkt. Nadat de winkelier het pakket aan de bezorgdienst heeft afgegeven, heeft de winkelier verder niks meer te maken met de bezorging. Gaat er dan iets mis in de bezorging, dan is dat tussen klant en bezorgdienst.

Wat frustrerend is, is als het onduidelijk is bij wie je waarvoor kunt aankloppen.
Zowel de winkelier als de consument lijken niks te kunnen doen aan hoe bezorgdiensten met de bezorging omgaan en dat is een onwenselijke situatie.

Het is belangrijk dat er accountability bestaat over de reis van het pakket. Dan kan diegene er namelijk ook iets aan doen als het niet naar wens is. Kijk naar vervoersbedrijven, vrachtschepen etc, die lukt het toch ook om afspraken te maken over levering, verzekering van de goederen etc. Is de prijs/kwaliteit niet goed of worden afspraken niet nagekomen, wordt een andere vervoerder geselecteerd.
03-10-2024, 11:31 door Anoniem
Ik weet niet of je wel al die betrokkenheid bij het vervoer wilt hoor. Je denkt dat bijvoorbeeld bij vrachtschepen het allemaal halleluja is maar daar gebeuren ook dingen die je als particulier niet zou willen!
Bijvoorbeeld zou jij als een busje met pakketten onderweg crashed met jouw pakket erin, en er moeten reddingsdiensten ingeschakeld worden en schades aan derden vergoed worden, als pakketverzender verantwoordelijk gemaakt willen worden voor het betalen van die kosten? Dat is bij vrachtschepen wel hoe het gaat!

Ik denk dat het prima is dat de winkel een vervoerder inschakelt maar ik denk ook dat die vervoerder van beide kanten benaderbaar zou moeten zijn voor klachten. Dus als de vervoerder een pakje anders afhandelt dan je zou verwachten dan moet de ontvanger daar rechtstreeks contact over op kunnen nemen met die vervoerder.
Het is idioot dat vervoerders zich kunnen verschuilen achter "u bent niet onze opdrachtgever dus u mag niet klagen, u moet bij de winkel klagen en DIE mag dan weer bij ons klagen".
Dat is gewoon een onnodig en ongewenst ontmoedigingsbeleid, je maakt je als ontvanger dan afhankelijk van de winkel die je geselecteerd hebt op leverbare producten en niet op hun vaardigheid en bereidheid om klachten te gaan forwarden.
03-10-2024, 12:56 door Anoniem
Voor mij ben je een imbeciel stuk schorem wanneer je "zonder aan het afleveradres" te verschijnen het pakket aan de buren af geeft of het bij het afhaal punt dropt. Dat gebeurt bij ons in het appartementencomplex met tien verdiepingen zo vaak dat alle bewoners zich hieraan kapot ergeren.
Klagen bij de bezorgdiensten, laat me niet lachen, je wordt vierkant in de maling genomen.
03-10-2024, 13:19 door Anoniem
Die "bezorg" bedrijven moeten een keer aangepakt worden. Ze liegen de hele boel bij elkaar, en dan kan je zelf weer in de auto stappen om het ergens op te halen. Goed voor het milieu ook.... Hier zou denk ik een keer een proef zaak over gevoerd moeten worden dat die bedrijven verplicht zijn hun eigen regels na te leven.
03-10-2024, 14:54 door Anoniem
Pakketbezorging wordt ontzettend slecht betaald, zeker met alle ZZP-ers die stuksloon krijgen (zoek eens op filmpjes van Arjan Lubach daarover). Tel daarbij op dat een briefje in de bus is vervangen dooreen App notificatie, dan krijg je al snel een situatie van "Als zij doen alsof ze ons betalen, doen wij alsof we ze bezorgen."

Hoevaak in het verleden DHL of DPS het bij mij in de wijk zo doet. Voor de vorm zijn ze nog even "langs gereden", maar standje 70km in een 30km wijk. Heel vervelend voor de ontvanger. Helemaal als je er speciaal voor thuis gebleven bent.

Zelf heb ik de mazzel dat het pakketpunt bij mij in de buurt een shop is die tot 20:00 open is, dus ik kan er gelukkig onderweg naar huis toch ff oppikken.

De winkel kan m.i. onmogelijk verantwoordelijk gehouden worden voor de slechte dienstverlening van de ene vervoerder, aangezien ze allemaal het zelfde pak een laken zijn. Is de enige manier om in de lucht te blijven. De partij die als eerste zijn mensen wel behoorlijk gaat betalen en er voor zorgt dat ze normaal rijden en netjes aan de deur bezorgen is ook de eerste die failliet gaat. Alleen wetgeving tegen deze schijnzelfstandigheid en wettelijke afschaffing van stuksloon in de postbezorging gaat dat structureel oplossen. Moet je alleen niet gek opkijken als het online winkelen dan ineens een heeeeeeel stuk duurder wordt.
03-10-2024, 15:02 door Anoniem
Ik heb het ook meerdere malen meegemaakt dat je melding krijgt dat ze zijn langs geweest
terwijl ik ze nooit heb gezien. Allemaal DHL.
1 keer heb ik echt op de uitkijk gestaan en inderdaad DHL is langsgeweest maar nooit gestopt.
En dan even later het bericht we hebben je gemist.
PostNL gaat wel goed.
03-10-2024, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: Zo'n gestrekt been "storend" kan zijn, kun je ook best gewoon begrip voor hebben.
Dan kan je ook begrip hebben voor dat iemand die als schijnzelfstandige werkt of gewoon met een zwaar onredelijke werkgever te kampen heeft het niet opbrengt om tot in het oneindige klantvriendelijk te blijven, toch?
Lijkt mij über-logisch: iemand moet de schuld krijgen, en de klant zal niet zichzelf de schuld geven, wanneer die tevergeefs zat te wachten, nietwaar? Of wat had je dan verwacht? Dat de klant direct contact op gaat nemen met jouw dienstverlener? Direct contact is sowieso geen bestaande optie meer, dus wie ander zal nu die emoties moeten ontgelden?
Iemand die het ook niet kan helpen, en niet alleen een hoop shit van zijn baas maar ook nog van klanten over zich heen krijgt. Snap je dat die niet vriendelijk blijft?
Kun je trouwen ook gewoon kanaliseren, hoor.
Klant dolgelukkig met jouw luisterd oor en geduldig begrip, slaat om als een blad - en iedereen blij.
Nee, helaas is dan niet iedereen blij, want door dat geduldig begrip haal jij je deadlines niet en krijg jij een gigantische dosis gezeik over je heen, van andere klanten die langer moeten wachten en van je baas. Gisteren, 15:48, kon je lezen hoe een bezorger die juist altijd zijn werk vriendelijk en zorgvuldig en perfect deed er zo doorheen zat dat hij zijn auto langs de kant heeft gezet en weg is gelopen.

Maar om dat vervolgens te gaan afreageren door te straffen door het probleem niet op te lossen / jouw afspraken ineens onrechtmatig niet nakomen vind ik aanzienlijk minder chique dan dat gestrekte been. En wel erg gemakkelijk en goedkoop.
Zegt vooral iets over jouw mentaliteit en incasseringsvermogen en relativeringsvermogen dan over die "storende" klant.
Enkel die gedachte laten vallen hier valt mij van iemand van jouw generatie nogal tegen.
Kennelijk vind je dat de ene mens eindeloos moet kunnen "kanaliseren" en dat de andere mens dat totaal niet hoeft te kunnen.

Je kan als klant ook iets leren als je je er zo over opvreet: als je geen gedoe wil met uren thuisblijven voor iets dat uiteindelijk een paar seconden duurt, met risico dat het niet eens doorgaat, geef dan aan dat je je bestelling op een afhaalpunt laat bezorgen en regel niet de tijd om thuis te blijven maar de kortere tijd die nodig is om het daar op te halen, en laat of je werkelijk gaat afhangen van de vraag of je een melding hebt gekregen dat het er is. Een afhaalpunt dicht bij je werk kiezen is ook een optie.

Ik weet dat je dan slikt dat iets niet goed werkt. Het is alleen zo zinloos om dat af te reageren op mensen die het ook niet kunnen helpen.
03-10-2024, 19:14 door Anoniem
Door Anoniem: Die "bezorg" bedrijven moeten een keer aangepakt worden.
Toevallig lees ik net vandaag dat de ACM ze aanpakt.
Maar dan niet over de manier waarop ze werken, de manier waarop klachten behandeld worden, nee ze worden aangepakt over de tekst die op hun busjes staat over "hoe groen ze zijn".
Dan weet je weer wat je hebt aan de ACM!
04-10-2024, 09:30 door Anoniem
Na het lezen van de reacties hier heb ik besloten er niet langer mijn probleem van te maken. Als het niet wordt aangeboden bij mij thuis, gaat het retour, krijg ik me geld terug en bestel ik het opnieuw, net zolang tot ze hun afspraken nakomen. Deze industrie moet gewoon op kosten gejaagd worden anders blijven ze ons uitbuiten en voorliegen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.