image

Overheid achterop bij beveiliging mobiele werkplekken

dinsdag 28 september 2004, 12:38 door Redactie, 3 reacties

Control Break International (CBI), een Nederlandse leverancier van software voor de beveiliging van mobiele data, heeft onderzoek gedaan naar gebruikte beveiligingsoplossingen voor mobiele werkplekken. Hiertoe zijn 640 managers geïnterviewd bij Nederlandse bedrijven met meer dan 100 medewerkers en bij overheidsinstellingen. De volgende resultaten kwamen naar voren:

Meerderheid overheid niet beveiligd
Ondervraagden konden een keuze maken uit zes verschillende manieren waarop zij mobiele werkplekken beveiligen, of aangeven dat geen enkele maatregel was genomen. Zo blijkt uit het onderzoek onder meer dat 38% van alle ondervraagden geen enkel middel heeft ingezet om mobiele werkplekken te beveiligen. Binnen de overheid is dit zelfs 61%. Een opmerkelijk resultaat, gezien de veelvuldige berichtgeving over de genomen beveiligingsmaatregelen in deze sector. Ook binnen de bouw geeft de helft van de respondenten aan geen stappen te hebben genomen om mobiele werkplekken te beveiligen. Voor de industriële sector en de verzekeringsbranche ligt dit percentage op respectievelijk 34% en 44%.

Encryptie favoriet binnen financiële sector
17% van de ondervraagden gaf aan een encryptie-product op de werkplek te hebben geïmplementeerd. Met name in de financiële sector blijkt dit een veelgebruikte oplossing: in deze branche gaf 56% van de ondervraagden aan dit in gebruik te hebben. Hetzelfde is van toepassing op een kwart van de ondervraagden in de verzekeringsbranche. Het versleutelen van netwerkverkeer is met name populair in de industriële branche, waar 17% van de respondenten aangaf hiervan gebruik te maken. Encryptie op de werkplek behoort niet hiertoe.


Alhoewel een vijfde van de ondervraagden in de zorgsector voor encryptie-oplossingen op de werkplek heeft gekozen, maakt het merendeel (56%) slechts gebruik van standaard Windows-wachtwoorden. Ook in de financiële sector maakt ruim een derde van de ondervraagden gebruik van de standaard Windows-functionaliteit om mobiele werkplekken te beveiligen. In totaal maakt 27% van de ondervraagden alleen gebruik van de beveiligingsmaatregelen die Windows biedt.

Token-gebruik
Slechts 3% van de respondenten zet tokens in voor de beveiliging van mobiele werkplekken. Het gebruik hiervan wordt alleen toegepast binnen de industriële en financiële sector en de overheid.

Alleen beleid
CBI richtte zich in het onderzoek ook op de vraag in welke mate alleen beleidsmaatregelen zijn opgesteld om mobiele werkplekken te beveiligen. Hierbij valt te denken aan afspraken over het lokaal opslaan van gegevens en het niet in de auto laten liggen van een notebook. In totaal geeft 5% van de respondenten aan alleen beleidsmaatregelen te hebben getroffen. Specifiek voor de bouwsector ligt dit percentage op 10%

Reacties (3)
28-09-2004, 23:54 door Anoniem
Zou het niet heel misschien niet zo kunnen zijn dat een bepaalde, niet nader
te aan te duiden, leverancier hier solliciteert naar werk?

Het is volstrekt onmogelijk dit een onafhankelijk onderzoek te noemen. En
waarom zou je de impliciet twijfelachtige resultaten van een afhankelijk
onderzoek serieus nemen?
29-09-2004, 00:21 door Anoniem
Door Anoniem
Zou het niet heel misschien niet zo kunnen zijn dat een bepaalde, niet nader
te aan te duiden, leverancier hier solliciteert naar werk?

Het is volstrekt onmogelijk dit een onafhankelijk onderzoek te noemen. En
waarom zou je de impliciet twijfelachtige resultaten van een afhankelijk
onderzoek serieus nemen?


Nou, ze bevestigen dat bij de overheid 61% goed is voorgelicht en vreemde
vragenstellers geen antwoord geeft op vragen over beveiliging.
29-09-2004, 10:55 door Poele
overheid = prutsers
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.