De Tweede Kamer wil dat er een minimale leeftijd van vijftien jaar wordt ingevoerd voor social media die gebruikmaken van 'verslavende technieken'. Een motie van D66 die het kabinet hiertoe oproept werd met een meerderheid aangenomen. SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, Volt, D66, NSC, ChristenUnie, SGP, CDA, BBB en JA21 stemden voor.
Volgens D66-Kamerlid Van der Werf, die de motie indiende, slagen techbedrijven er niet in om een gezonde en veilige omgeving te bieden voor kinderen, omdat ze veel geld verdienen aan hun tijd en aandacht, en daarom geen belang hebben bij het stellen van leeftijdsgrenzen noch het handhaven daarop. Het Kamerlid verzoekt het kabinet met haar motie om tot een leeftijdsgrens van vijftien jaar te komen voor social media die gebruikmaken van verslavende technieken en dat dit ook gehandhaafd wordt.
Naast het verslavende karakter van social media noemt Van der Werf ook 'desinformatie' in haar motie als reden voor een minimale leeftijd van vijftien jaar. "Constaterende dat factchecking en contentmoderatie door veel techbedrijven worden afgeschaald, waardoor kwetsbare kinderen nog meer in aanraking komen met schadelijke content en desinformatie."
Vorige maand stelde staatssecretaris Karremans voor Jeugd, Preventie en Sport in een reactie op de motie dat het kabinet nog voor de zomer komt met een adviesleeftijd voor schermgebruik en het gebruik van social media door kinderen en jongeren. "Hiermee willen we ouders ondersteunen, ouders die nu naar de politiek en de overheid kijken voor duidelijkheid en voor, in goed Nederlands gezegd, guidance."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.