@Anoniem op 01-05-2025 om 15:49 uur;
@Anoniem op 01-05-2025 om 20:45 uur;
@Anoniem op 01-05-2025 om 20:51 uur.
Hierbij het vervolg op mijn samenvatting vanochtend op 02-05-2025 om 07:33 uur. Ik had beloofd om mijn samengevatte reactie nader toe te lichten. Dat ga ik hieronder doen, maar daarbij zal ik wel selectief moeten zijn vanwege beperkte ruimte (voor een reactie in deze rubriek) en vanwege mijn eigen beperkte tijd.
1. @Anoniem op 01-05-2025 om 15:49 uur.Vanochtend schreef ik dat ik het in hoofdlijnen met je eens ben. Daarom zal ik het hier kort houden. Ik wil alleen graag de aandacht vestigen op het feit dat het plan voor een Europese Gezondheidsunie, dat jij noemt als één van de manieren waarop de EU "mandaat probeert te sprokkelen" voor de privacy-schendende EHDS-verordening, een middel van de EU zal zijn om achteraf daadwerkelijk juridisch mandaat voor de op dit moment nog illegale EHDS-verordening te realiseren. Immers, zo'n Europese Gezondheidsunie zal ontstaan door middel van een verdrag, dat dan door alle lidstaten wordt goedgekeurd. Het gaat dan dus om een verdrag dat schijnbaar dient om de gezondheid van alle EU-burgers te "verbeteren", maar in feite ook en vooral dient om de gepleegde roof van medische data van EU-burgers te legaliseren.
Bij de "gefaseerde invoering" van EHDS die VWS-minister Agema onlangs heeft aangekondigd (
https://www.security.nl/posting/885051/Minister%3A+iedereen+deelt+straks+medische+data+via+EHDS%2C+tenzij+opt-out) zal ook wel met een schuin oog gekeken zijn naar verkleining van het bestuurlijke risico van mogelijke rechtszaken die gevoerd zouden kunnen worden in een eventuele tussenperiode waarin patiëntgegevens wel al daadwerkelijk in EHDR worden gestopt, terwijl er nog geen Europese Gezondheidsunie bij geratificeerd verdrag is opgericht.
Zolang EHDS nog niet tot uitvoering wordt gebracht, staan burgers in de praktijk juridisch zwakker. Dus als het de EU lukt om een Europese Gezondheidsunie in te voeren voordat de medische gegevens daadwerkelijk worden geroofd, staat de EU juridisch sterker. Tegelijk kan de EHDS-verordening politiek gebruikt worden om druk te zetten richting oprichting van een Europese Gezondheidsunie. Dat is het machtsspel wat nu gespeeld wordt, over de ruggen van EU-burgers, hun medische privacy en hun toekomstige zelfbeschikking over hun lichaam.
Hieronder meer over de Europese gezondheidsunie in mijn reactie op de tweede @Anoniem.
2. @Anoniem op 01-05-2025 om 20:45 uur.@Anoniem stelt dat EHDS wel degelijk over gezondheidszorg gaat. Op dit punt ben ik het wel met hem/haar eens. Maar vervolgens stelt deze @Anoniem dat Nederland al lang heeft ingestemd met overdracht van de nationale soevereiniteit over onze gezondheidszorg aan de EU, namelijk in 2011 met een grondwetswijziging, en met de opname van artikelen 114 en 168 VWEU (Verdrag betreffende de Werking van de EU). Op dit tweede punt ben ik het niet eens met deze @Anoniem.
Om te beginnen de
grondwetswijziging van 2011. Ik neem aan dat @Anoniem hier doelt op artikel 22, eerste lid van de Grondwet. Dat luidt als volgt:
Artikel 22
1 De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Hier kan
geen bevoegdheid van de EU uit worden afgeleid om bindende verordeningen op te stellen die gelden voor Nederland als lidstaat van de EU. De Nederlandse Grondwet verwijst immers naar de Nederlandse overheid, niet naar de EU.
Daar komt nog bij dat het in de Grondwet gaat om
"de bevordering" van de
"volksgezondheid". Bij bevordering gaat het, behoudens speciale omstandigheden, niet om het dwingend opleggen van maatregelen, maar om het scheppen van goede voorwaarden. Er staat in de Grondwet bijvoorbeeld
niet: "De overheid waarborgt de volksgezondheid." Bovendien is de volksgezondheid niet hetzelfde als een optelsom van de gezondheid van alle individuele burgers. In het verleden (bijv. in 2018) konden grote groepen burgers allemaal tegelijk griep hebben, waaraan ook vele kwetsbare ouderen overleden, zonder dat dit in de ogen van de overheid "een bedreiging van de volksgezondheid" opleverde. In plaats daarvan sprak men van "een griepgolf".
Dit veranderde in 2020. Na de paniek in maart-april 2020 over de verspreiding van het hoogstwaarschijnlijk uit een wetenschappelijk laboratorium gelekte Sars-Cov-2-virus (wat niet gezegd mocht worden, dat was toen nog een "samenzweringstheorie" waarvoor je uit bepaalde functies ontslagen kon worden), zagen de Nederlandse overheid en andere overheden er wel wat in om deze paniek in stand te houden en periodiek weer op te zwepen, hoewel inmiddels duidelijk was - althans, duidelijk kon zijn - dat het virus niet veel schadelijker was dan een griepvirus. Technocratisch ingestelde autoriteiten grepen de aanvankelijke paniek aan om het begrip "bevorderen van de volksgezondheid" anders te gaan uitleggen, namelijk op een totalitaire manier, waarbij fundamentele delen van de medische ethiek terzijde werden geschoven.
Dat is na de coronacrisis nooit meer gecorrigeerd. De weigering van bestuurlijk Nederland, inclusief de gevestigde media die geen waakhondfunctie meer vervullen, om de coronacrisis serieus te evalueren, maakt het politiek mogelijk de technocratische, totalitaire benadering van gezondheidszorg voort te zetten en uit te breiden, bijvoorbeeld met de EHDS-verordening en straks een Europese Gezondheidsunie - die waarschijnlijk eerder een Europese dataroof- en vrijheidsberovings-unie zal worden.
Op dit moment draait de propagandamolen van de EU voor de door bestuurders gewenste Europese Gezondheidsunie op volle toeren. Ze vinden het creëren van zo'n dwingende eenheidsworst een GEWELDIG idee. Lees bijvoorbeeld dit:
Wat is de Europese gezondheidsunie?De Europese Commissie werkt aan een sterke Europese gezondheidsunie. Daarbinnen gaan alle EU-landen zich samen voorbereiden en samen reageren op gezondheidscrisissen, zullen medische benodigdheden beschikbaar, betaalbaar en innovatief zijn, en zullen landen samenwerken voor betere preventie, behandeling en nazorg voor ziekten zoals kanker.
De Europese gezondheidsunie zal:
de gezondheid van alle burgers beter beschermen
ervoor zorgen dat de EU en haar lidstaten toekomstige pandemieën beter kunnen voorkomen en aanpakken
de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels verbeteren
Leren van de coronapandemieDe pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk coördinatie tussen de Europese landen is om de menselijke gezondheid te beschermen. Dat is niet alleen nodig in crisissituaties, maar ook in normale tijden. Juist dan kunnen we onderliggende gezondheidsproblemen aanpakken, investeren in goede zorgstelsels en gezondheidswerkers opleiden. De Europese gezondheidsunie verbetert de bescherming, preventie, paraatheid en reactie tegen bedreigingen voor de menselijke gezondheid op EU-niveau.
Bron:
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union_nl De corona-golf heeft in mijn ogen echter heel andere dingen aangetoond, onder ander hoe schadelijk een Europa-brede, bestuurlijke tunnelvisie is voor de maatschappij, voor onze vrijheid en voor de levens van individuele Europese burgers. En hoe makkelijk bestuurders het vinden om onze grondrechten zonder aantoonbare noodzaak uit te schakelen. En hoe makkelijk in naam onafhankelijke rechters dergelijk bestuurlijk machtsmisbruik afzegenen en daarmee quasi legaliseren, waardoor er van onze rechtsstaat weinig overblijft.
Al die kwalijke zaken, waarvan de EU nog helemaal niets "geleerd" heeft, dreigen door de geplande Europese Gezondheidsunie te worden gelegaliseerd en nog verder verergerd. Er wordt een nieuwe, bureaucratische, juridisch dichtgetimmerde Europese moloch opgetuigd die de medische ethiek en de levens van veel kwetsbare burgers zal verpletteren.
Dit is zeker niet de "way of life" die de EU in mijn ogen zou moeten promoten. Het is de natte droom van apparatsjiks die burgers in het gelid willen laten marcheren als tinnen soldaatjes.
Vervolgens verwijst @Anoniem naar de artikelen 114 en 168 VWEU, alsof daaruit een mandaat (bevoegdheid) van de EU afgeleid zou kunnen worden om een voor EU-lidstaten dwingende (bindende) verordening op het gebied van gezondheidszorg af te kondigen. Bijvoorbeeld de EHDS-verordening. Dat klopt echter niet.
Laat ik beginnen met
artikel 114 VWEU. In dat artikel wordt verwezen naar artikel 26 VWEU. Dat gaat over de bevoegdheid van de EU om de "interne markt" van de EU te reguleren:
Artikel 26 VWEU
1 De Unie stelt de maatregelen vast die ertoe bestemd zijn om de interne markt tot stand te brengen en de werking ervan te verzekeren, overeenkomstig de bepalingen terzake van de Verdragen.
(...)
In artikel 26 staat niets over gezondheidszorg. Vervolgens luiden de voor EU-bevoegdheid relevante delen van artikel 114 als volgt:
Artikel 114
1 Tenzij in de Verdragen anders is bepaald, zijn de volgende bepalingen van toepassing voor de verwezenlijking van de doeleinden van artikel 26. Het Europees Parlement en de Raad stellen volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité de maatregelen vast inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten die de instelling en de werking van de interne markt betreffen.
(...)
3 De Commissie zal bij haar in lid 1 bedoelde voorstellen op het gebied van de volksgezondheid, de veiligheid, de milieubescherming en de consumentenbescherming uitgaan van een hoog beschermingsniveau, daarbij in het bijzonder rekening houdend met alle nieuwe ontwikkelingen die op wetenschappelijke gegevens zijn gebaseerd. Ook het Europees Parlement en de Raad zullen binnen hun respectieve bevoegdheden deze doelstelling trachten te verwezenlijken.
(...)
Hieruit vallen twee dingen af te leiden.
a) De Europese Commissie heeft een mandaat om maatregelen te treffen voor het beschermen van
een eerlijke interne markt voor geleverde diensten en producten op het gebied van gezondheidszorg. De EC mag bijvoorbeeld regulerend optreden ten aanzien van prijskartels in de EU of tegen landen die hun eigen medische industrie op oneigenlijke wijze bevoordelen ten opzichte van vergelijkbare industrie in andere EU-lidstaten.
b) De EC heeft echter
geen mandaat om zich te bemoeien met de inrichting van de reguliere gezondheids
zorg in de EU-lidstaten. Over de inrichting en realisatie van die zorg gaan die lidstaten zelf.
Aan artikel 114 VWEU kan de EU dus géén bevoegdheid ontlenen voor het opstellen van een voor lidstaten bindende EHDS-verordening.
Dan komen we bij
artikel 168 VWEU. Dat gaat wèl over gezondheidszorg. Maar ook daaraan kan de EU geen bevoegdheid ontlenen voor het opstellen van een voor lidstaten bindende verordening op dat gebied. Dat zit als volgt:
De EU mag juridisch gezien niet "zomaar" een willekeurige verordening opstellen. Er zijn voorwaarden verbonden aan het opstellen van een EU-verordening over bepaalde onderwerpen, waaronder gezondheidszorg. Als de EU zich bij het opstellen van een verordening zelf niet aan die voorwaarden houdt, dan geldt de verordening niet - als we tenminste in een rechtsstaat leven.
Op Wikipedia lees ik om te beginnen:
Een Europese verordening is een wetgevend instrument van de Europese Unie. De verordening kent haar oorsprong in artikel 288 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.
Vervolgens lees ik in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) artikelen 288 en 289:
Artikel 288
Teneinde de bevoegdheden van de Unie te kunnen uitoefenen, stellen de instellingen verordeningen, richtlijnen, besluiten, aanbevelingen en adviezen vast.
Een verordening heeft een algemene strekking. Zij is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. (...)
Artikel 289
1 De gewone wetgevingsprocedure behelst de vaststelling van een verordening, een richtlijn of een besluit, door het Europees Parlement en de Raad tezamen, op voorstel van de Commissie. Deze procedure wordt beschreven in artikel 294.
2 In de bij de Verdragen bepaalde specifieke gevallen bestaat een bijzondere wetgevingsprocedure in de vaststelling van een verordening, een richtlijn of een besluit door het Europees Parlment met deelname van de Raad, of door de Raad met deelname van het Europees Parlement.
3 De volgens een wetgevingsprocedure vastgestelde rechtshandelingen vormen wetgevingshandelingen.
4 In de bij de Verdragen bepaalde specifieke gevallen kunnen wetgevingshandelingen op initiatief van een groep lidstaten of van het Europees Parlement, op aanbeveling van de Europese Centrale Bank of op verzoek van het Hof van Justitie of van de Europese Investeringsbank worden vastgesteld.
Hieruit blijkt dat, om op legale wijze een Europese verordening op te stellen, de procedure moet worden gevolgd die in artikel 294 VWEU wordt beschreven. Het begin van dat artikel luidt als volgt:
Artikel 294
1 Wanneer in de Verdragen voor de aanneming van een besluit naar de gewone wetgevingsprocedure wordt verwezen, is de onderstaande procedure van toepassing.
2 De Commissie dient een voorstel in bij het Europees Parlement en bij de Raad.
(...)
Let op het eerste woord van artikel 294: "Wanneer". Hieruit volgt dat artikel 294 als voorwaarde voor het begin van zo'n wetgevingsproces stelt dat het onderwerp waarover de wetgeving gaat, is opgenomen in de Verdragen die voor de EU relevant zijn (inclusief het VWEU zelf). Voordat er op legale manier EU-wetgeving over een bepaald onderwerp tot stand kan worden gebracht, is het dus vereist om daarvoor een grondslag te hebben in een relevant verdrag.
@Anoniem op 01-05-2025 om 20:45 uur beweert dat die grondslag voor het opstellen van de EHDS-verordening er zou zijn in artikel 168 VWEU (een verdrag!). Maar daar staat niet zo'n grondslag. Artikel 168 gaat weliswaar over "volksgezondheid", maar heeft het alleen over "aanbevelingen" en "steun" van de kant van de EU,
niet over een bevoegdheid van de EU om bindende verordeningen over dit onderwerp uit te vaardigen. Lees artikel 168 VWEU er maar op na:
Artikel 168
1 (...) Het optreden van de Unie, dat een aanvulling vormt op het nationale beleid, is gericht op verbetering van de volksgezondheid, preventie van ziekten en aandoeningen bij de mens en het wegnemen van bronnen van gevaar voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. (...)
2 De Unie moedigt samenwerking tussen de lidstaten op de in dit artikel bedoelde gebieden aan en steunt zo nodig hun optreden. Zij moedigt in het bijzonder aan dat de lidstaten samenwerken ter verbetering van de complementariteit van hun gezondheidsdiensten in de grensgebieden.
De lidstaten coördineren onderling, in verbinding met de Commissie, hun beleid en programma's op de in lid 1 bedoelde gebieden. De Commissie kan, in nauw contact met de lidstaten, alle dienstige initiatieven nemen om deze coördinatie te bevorderen, met name initiatieven om richtsnoeren en indicatoren vast te stellen, de uitwisseling van beste praktijken te regelen en de nodige elementen met het oog op periodieke controle en evaluatie te verzamelen. Het Europees Parlement wordt ten volle in kennis gesteld.
(...)
(vetmarkering van mij)
De EU mag dus in haar eigen optreden het beleid van nationale lidstaten "aanvullen", en mag lidstaten "aanmoedigen" en "steunen". Maar zij mag op het gebied van reguliere gezondheidszorg geen zaken dwingend aan lidstaten opleggen via een bindende verordening.
3. @Anoniem op 01-05-2025 om 20:51 uur.Deze @Anoniem stelt dat EHDS helemaal niet over gezondheidszorg gaat, maar alleen over "elektronische gezondheidsgegevens". Dat heeft volgens deze @Anoniem "helemaal niets met de gezondheidszorg van lidstaten te maken". Met dit absurde standpunt ben ik het niet eens.
Zoals ik hierboven (op 30-04-2025 om 11:31 uur) al schreef:
De pretentie dat EHDS alleen zou gaan over EU-interne data-handel en niet over gezondheidszorg, is voor iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt, volstrekt onhoudbaar. De medische ethiek vormt een integraal onderdeel van medisch handelen. Het beroepsgeheim is een wezenlijk deel van die ethiek, en van de behandeling van patiënten door artsen en andere zorgverleners.
Hier komt het cruciale verschil tot uiting tussen twee opvattingen over medische zorg. De
technocratische opvatting is dat mensen een soort apparaatjes zijn die soms kapot gaan, wat het nodig maakt dat medici er als een soort monteurs wat aan gaan sleutelen om ze weer te "repareren", zodat ze weer "optimaal", d.w.z. zo aangepast mogelijk aan de technocratisch bepaalde systeemvereisten, gaan "functioneren". Dit is een inhumane opvatting van medische zorg, die de humaniteit van patiënten in essentie ontkent - ook al wordt daar in marketing-uitingen wel lippendienst aan bewezen om "medische klanten" binnen te halen en de bevolking gerust te stellen en zo rustig te houden.
De
humane opvatting is dat medische zorg inhoudt dat zorgverleners een relatie aangaan met patiënten, waarin zij de patiënten als mensen ontmoeten en in goed en respectvol overleg met hen komen tot optimale hulpverlening. Wat "optimaal" is wordt in die opvatting niet bepaald door technocratische systeemvereisten, maar door de wensen van de patiënt met betrekking tot diens eigen, persoonlijke conditie en de mogelijkheden van de zorgverleners om aan de vervulling van die wensen bij te dragen - binnen bepaalde ethische grenzen.
De EHDS-verordening komt voort uit een technocratische opvatting van zorg en probeert die technocratische opvatting ook bij zorgverleners en patiënten af te dwingen. Dat is een heilloze weg, die leidt naar een inhumane omgang met patiënten, een degradatie van "geneeskunde" tot "reparatiekunde", en uiteindelijk tot een barbaarse pseudo-"maatschappij".
ConclusieIk heb nu op de inbreng van alle drie @Anoniemen zorgvuldig gereageerd. Ik hoop dat elk van die @Anoniemen hier nu ook op een respectvolle wijze mee zal omgaan. Inhoudelijke argumenten zijn bij mij altijd welkom. Ik ben blij met argumenten die hout snijden en mij noodzaken opnieuw en beter na te denken.
Maar alleen maar roepen dat ik "zelf kies voor een fabeltjesfuik" o.i.d. zonder dat op enige wijze te onderbouwen (zoals @Anoniem hierboven om 10:23 uur deed n.a.v. mijn vorige posting), dat voegt niets toe. Ik hoop op iets beters.
M.J.