De politie heeft vorig jaar minder cybercrimezaken dan het jaar daarvoor geregistreerd, maar meer gevallen van gedigitaliseerde criminaliteit. Het gaat dan om criminaliteit die door middel van ict-middelen plaatsvindt, zoals WhatsApp- en bankhelpdeskfraude. Cybercrime betreft criminaliteit waarbij een ict-middel het doelwit is. Het gaat dan bijvoorbeeld om ransomware-aanvallen, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) in het Jaarbericht 2024 weten.
Het aantal gevallen van cybercrime dat de politie in 2024 registreerde daalde met 42 procent. Het aantal politieregistraties van gedigitaliseerde criminaliteit nam met 22 procent toe. "Op het oog lijkt daarmee een verschuiving plaats te vinden van cybercrime naar gedigitaliseerde criminaliteit. In de afgelopen periode zijn er voor de politie meer registratiemogelijkheden gekomen om vormen van gedigitaliseerde criminaliteit vast te leggen waarmee deze verschuiving voor een deel van administratieve aard is", legt het OM uit. Wanneer cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit worden samengevoegd is er volgens het Openbaar Ministerie een verdere toename van 11 procent van online criminaliteit.
"Binnen het OM wordt de behandeling van digitale criminaliteitszaken steeds verder geïntegreerd in de organisatie, met een duidelijke toewijzing aan de juiste teams op basis van technische complexiteit. Ondanks deze inspanningen blijft het lastig om alle online misdrijven bij het OM te krijgen, mede door lage aangiftebereidheid en prioritering van heterdaadsituaties", verklaart het Openbaar Ministerie het lage percentage. Vorig jaar werden er 59 mensen wegens cybercrime veroordeeld tot een gevangenisstraf. Daarvan kreeg meer dan de helft een straf van minder dan een jaar opgelegd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.