Door Erik van Straten: Met de toenemende spanningen in de wereld is het m.i. verstandig als organisaties, met (potentieel) internationale contacten, alle beleidsmaatregelen nog eens nalopen op actualiteit en volledigheid.(..) Zelf schreef ik zojuist een stuk over een Japans hotel dat een Israëlische gast een verklaring liet ondertekenen (
https://infosec.exchange/@ErikvanStraten/114500085979258247) waarna dat hotel discriminatie werd verweten (ik neig ernaar om dat, in dit geval, terecht te noemen).
Ik vind het zelf te ver gaan om als hoteleigenaar je gasten te confronteren met de (buitenlandse) politiek van het land waarvan de gast de nationaliteit draagt en hem/ haar te vragen om daar een standpunt over in te nemen, wat dan door de gastheer beoordeeld wordt op "juistheid".
Ik weet niet of in Nederland hoteleigenaren al instructies hebben gekregen om hun gasten een of andere verklaring te laten ondertekenen, maar ik zou het een zeer slechte zaak vinden als een Nederlandse regering dat überhaupt zou eisen.
"Mind your own business", zou ik tegen de staatsvertegenwoordigers zeggen.
(..) Vooral de Horeca, met de zomervakanties in aantocht, doet er m.i. goed aan om vóóraf na te denken over het beleid dat zij wil voeren om reputatieschade en mogelijk gedoe in rechtszalen zo veel als mogelijk te voorkómen.
"Reputatieschade" vind ik wel een interessante term. Waardoor ontstaat die? Door het verliezen van een rechtszaak door een hoteleigenaar omdat deze een (potentiële) gast "gediscrimineerd" heeft op politieke standpunten/ richting?
Daar kun je je als bedrijf (hotel) ook mee profileren: "wij nemen uitsluitend gasten op, die een politieke opvatting hebben (en bijbehorend gedrag) die overeenkomt met onze bedrijfsfilosofie, die wij recent nog geactualiseerd hebben n.a.v. de internationale ontwikkelingen; onze bedrijfsfilofie is op onze website te vinden."