image

VS klaagt twaalftal aan voor stelen van 263 miljoen dollar aan cryptovaluta

vrijdag 16 mei 2025, 12:09 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben twaalf personen aangeklaagd voor het stelen van 263 miljoen dollar aan cryptovaluta. Eén slachtoffer werd van 4100 bitcoin bestolen, met op dat moment een waarde van meer dan 230 miljoen dollar. Het geld zou zijn uitgegeven aan nachtclubs, horloges, tientallen auto's, kleding, huurwoningen, het huren van privéjets en beveiligers.

Volgens de aanklacht hadden de verdachten verschillende rollen. Zo waren sommige verdachten verantwoordelijk voor het verkrijgen van crypto-gerelateerde databases of werden deze databases op internet gekocht. Vervolgens werden op basis van deze informatie de meest waardevolle doelwitten gekozen. Andere verdachten belden slachtoffers op en maakten gebruik van social engineering om toegang tot wallets te krijgen en zo aanwezige cryptovaluta te stelen. Het geld zou vervolgens door andere verdachten zijn witgewassen.

De verdachten zouden zich ook bezig hebben gehouden met het inbreken in de woningen van hun slachtoffers, om zo hardware wallets te stelen. Daarbij zou één van de verdachten de locatie van het slachtoffer hebben gemonitord door op zijn iCloud-account in te loggen. Verschillende verdachten zijn deze week in de Verenigde Staten aangehouden. Twee verdachten bevinden zich waarschijnlijk in Dubai, aldus de procureur-generaal van Columbia.

Reacties (1)
16-05-2025, 21:46 door Wim ten Brink
Even denken... We verdelen $263 miljoen over 12 dieven, dus dat is ruim $20 miljoen per persoon. Wat ga je dan vervolgens met dat geld doen?
Dit soort berichten zijn best indrukwekkend maar of een dergelijke diefstal ook lonend is? Voor overheden en grote bedrijven waarschijnlijk wel, maar je moet het nog wel witwassen en daarbij ook de belasting ontduiken. Het gaat ook enorm opvallen indien iemand opeens enorm veel vermogen heeft. Nou ja, twintig miljoen is niet absurd veel, maar toch...
$263 miljoen is een gigantische som geld. Zelfs in de wereld van cryptovaluta, waar grote transacties mogelijk zijn, zal het verplaatsen en omzetten van zulke bedragen zonder argwaan te wekken extreem moeilijk zijn. Grote transacties worden vaak gemarkeerd door exchanges en blockchain-analysebedrijven.
Hoewel cryptovaluta soms als anoniem wordt gezien, zijn de meeste blockchains (zoals Bitcoin) openbaar en transparant. Transacties worden geregistreerd en kunnen worden gevolgd. Gespecialiseerde bedrijven en overheidsinstanties worden steeds beter in het traceren van illegale fondsen, zelfs als criminelen gebruikmaken van technieken zoals mixers of chain hopping (het snel omwisselen tussen verschillende cryptocurrencies).
Uiteindelijk zullen de criminelen de gestolen cryptovaluta willen omzetten in traditioneel geld (zoals dollars of euro's) om het op grote schaal te kunnen uitgeven aan de genoemde luxegoederen. Grote sommen crypto omzetten via legitieme exchanges vereist identiteitsverificatie (KYC/AML-procedures), wat een groot risico vormt. Via ongereguleerde kanalen is het risicovol en de "wisselkoersen" zijn vaak ongunstig.
Zoals blijkt uit het artikel, zijn er verdachten in Dubai. Hoewel sommige jurisdicties in het verleden misschien lakser waren, neemt de internationale samenwerking op het gebied van de aanpak van cybercriminaliteit en witwassen toe.
Met 12 personen is er een verhoogd risico op fouten, onenigheid of dat iemand wordt gepakt en informatie doorspeelt. Het coördineren van een complexe witwasoperatie met zoveel mensen is een uitdaging op zich.
Het feit dat het geld direct werd uitgegeven aan opvallende luxegoederen (nachtclubs, privéjets, dure auto's) is niet per se een teken van succesvol witwassen op de lange termijn. Grote, contante of crypto-uitgaven voor dergelijke items kunnen juist de aandacht trekken van autoriteiten. Het lijkt meer op snelle consumptie van gestolen goederen dan op een zorgvuldige, duurzame witwasstrategie.
-
Conclusie:

Hoewel de daders in eerste instantie succesvol waren in het stelen van de cryptovaluta, is het witwassen van een dergelijk bedrag een heel andere en waarschijnlijk nog complexere uitdaging. Het feit dat ze zijn aangeklaagd en sommigen zijn gearresteerd, suggereert dat hun pogingen om het geld te verbergen en te gebruiken niet onopgemerkt zijn gebleven. Het is dus zeker niet makkelijk en de pakkans is aanzienlijk, zelfs met een groep van twaalf.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.