Meer ouders houden hun kinderen in de gaten door middel van gps-horloges en apps, zo stelt het Jeugdjournaal op basis van meldingen van scholen en de verkoop van dergelijke horloges. Critici stellen dat op deze manier kinderen de mogelijkheid wordt ontnomen om zelfstandig en zelfredzaam te worden. Het Bureau Jeugd en Media stelt zelfs dat gps-horloges inmiddels het 'nieuwe normaal' zijn.
"Het risico is dat je als ouder je kind gaat overbeschermen in de fysieke wereld, terwijl die buitenwereld juist veiliger is geworden. Ouders worden hiermee letterlijk helikopterouders", zegt mediapedagoog Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Zwanenberg maakt zich zorgen over het mentale welzijn van kinderen.
Door de overbescherming van ouders, die altijd weten waar hun kinderen zijn, zouden zaken als weerbaarheid en zelfstandigheid worden ontnomen. "Het gaat erom dan kinderen juist veel meer risicovol moeten spelen, zonder toezicht en zonder het gevoel te hebben dat de volwassenen precies weten waar ze zijn." Volgens de mediapedagoog zouden ouders alleen in noodgevallen moeten kijken waar hun kinderen zijn.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.