Volledige digitale autonomie voor Europa is onmogelijk, onwenselijk en niet noodzakelijk, aldus demissionair minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Die stelt ook dat het afbouwen van de afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven jaren gaat duren. Veldkamp reageerde op Kamervragen van het CDA over berichtgeving dat Microsoft de e-mail van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) zou hebben afgesloten.
Kamerleden Bontenbal, Krul en Boswijk wilden weten of het klopt dat deze maatregel in de praktijk betekent dat elke (overheids)organisatie die gebruikmaakt van Amerikaanse digitale diensten, zoals ministeries en de Tweede Kamer, de toegang hiertoe op elk moment kan verliezen, zonder enige vorm van checks & balances zoals tussenkomst van een rechter.
"Deze Amerikaanse sancties zijn een specifieke maatregel voor een specifieke situatie", reageerde Veldkamp. "Het kabinet is zich ervan bewust dat afhankelijkheid van een klein aantal techaanbieders voor digitale diensten zorgt voor risico's op het vlak van onder andere concurrentiepositie, digitale open strategische autonomie en continuïteit van dienstverlening." Volgens de minister wordt om deze risico's te mitigeren onder meer gekeken naar mogelijkheden om cloudtechnologie op "verantwoorde wijze" in te zetten. Wat dat precies inhoudt wordt niet uitgelegd.
Veldkamp voegt toe dat er wel strategischer moet worden gekeken naar digitale technologie, en in het bijzonder naar strategische afhankelijkheden met een hoog risico. "Het bewuster worden van eigen krachten in het digitale domein en zelf opbouwen van strategische capaciteit op sleutelposities kan behulpzaam zijn. Sommige digitale afhankelijkheden kunnen echter wel een risicoafweging en daaruit voortvloeiende aanvullende maatregelen vereisen."
Zo zal er worden onderzocht of voor bepaalde diensten er een soevereine overheidscloud kan worden opgezet. De minister merkt op dat bepaalde maatregelen wel een lange doorlooptijd kennen. "Het afbouwen van dergelijke afhankelijkheden is niet een traject van enkele weken tot maanden, maar van jaren."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.