Door Anoniem: Als je een website als deze nodig hebt, is je software waarschijnlijk te complex voor de gemiddelde gebruiker.
Ik vermoed dat heel wat gebruikers die website helemaal niet nodig hebben, maar bijvoorbeeld met iemand ernaast even op gang moeten worden geholpen.
Wij, Linux-liefhebbers, zouden juist moeten streven naar een besturingssysteem dat meer lijkt op ChromeOS: eenvoudig in gebruik, vooraf geïnstalleerd, en met één centrale softwarebron waaruit applicaties gemakkelijk te installeren zijn — vergelijkbaar met de Play Store, F-Droid of de Chrome Web Store.
In de jaren '90 al, lang voor de dingen die jij noemt er waren, hadden vrijwel alle Linux-distributies al elk hun centrale softwarebron, de repository. Hoe is dat je ontgaan als Linux-liefhebber? Welke distributie gebruik je?
Eén herkenbare naam, één logo, één standaard bureaubladomgeving. Niet duizenden varianten. Tegelijkertijd moet het wel mogelijk blijven om je desktop volledig aan te passen, de standaardomgeving te verwijderen en iets anders te installeren. Maar er moet altijd een stabiele basis-image zijn waarop voortgebouwd kan worden.
Linux is op dit moment té gefragmenteerd. Dat is een zwakte, geen kracht.
Het is wel degelijk een kracht. Op die manier kan bijvoorbeeld Debian een distributie zijn die zich niet richt op maximale toegankelijkheid voor beginners maar op maximale stabiliteit. Dat is dan weer een basis waarop andere distributies met een andere focus kunnen bouwen, en kunnen die zich op hun focus concentreren omdat ze een stabiele basis hebben. Ubuntu is op Debian gebaseerd. Mint weer op Ubuntu (en ze hebben een variant die rechtstreeks op Debian gebaseerd is omdat ze niet meer zo blij zijn met Ubuntu). Nu is Mint de meest aanbevolen distributie voor beginners, ooit was dat Ubuntu. Die overgang had makkelijk niet door kunnen gaan als er maar één distributie was geweest die dan ook maar één richting had gekozen, mogelijk een andere. Dat mensen hun gang kunnen gaan en niet door elkaar worden belemmerd is een voordeel, daar rollen distributies voor verschillende categorieën gebruikers uit (voor het bedrijfsleven, voor scholen, voor forensisch onderzoek naar computerinbraken, noem maar op). En je stopt niet dat die distributies ontstaan, het gaat hier namelijk over open source, het mag gewoon en dan doen mensen het ook gewoon. Er zit ongetwijfeld ook troep tussen. Dat geldt voor andere dingen ook.
Zie je door de bomen het bos niet meer met al die distributies? Vreselijk. Maar hoe kan je ooit een auto of een fiets kopen met al die modellen die er zijn? En loop je naakt rond vanwege de keuzestress rond kleding? Is je huis leeg omdat je niet uit alle mogelijkheden om het in te richten weet te kiezen? Hoe kan het dat mensen prima met al die diversiteit om kunnen gaan op zo'n beetje elk terrein, maar niet als het software betreft? Of wacht, ze kunnen wel met de verschillen tussen opeenvolgende Windows-versies overweg. Ze hebben wel aan de ribbon in MS Office kunnen wennen, en vervolgens aan de online-versie ervan. Aan smartphones, een computer-interface die heel anders is dan de desktops/laptops, kon iedereen moeiteloos wennen. Grote overgangen die prima lukten, maar als het Linux is verdwijnt het vermogen van mensen om met diversiteit en verandering om te gaan opeens als sneeuw voor de zon. Beetje vreemd, nietwaar? Geloof je werkelijk dat dat echt zo is? Ik denk dat het ons is aangepraat.
De diversiteit van Linux-distributies is overdonderend omdat mensen die het nog niet kennen er blanco in vallen, niet omdat ze niet met diversiteit overweg kunnen, want dat doen mensen voortdurend op de meest uiteenlopende terreinen. Wat die nodig hebben is wat advies en begeleiding om op gang te komen. Aangenomen dat ze het überhaupt willen proberen, natuurlijk. De meest geadviseerde distributie voor beginners is volkomen duidelijk, dat is al jaren Mint. Verwijs daarnaar, en van dat hele fragmentatieprobleem is opeens niets over.