De politie heeft vorig jaar veel vaker gebruik van gezichtsherkenningssoftware gemaakt dan in 2023, zo blijkt uit de jaarcijfers van het CATCH-systeem. Meer dan tweeduizend keer werd het systeem gebruikt, tegenover zeventienhonderd keer een jaar eerder. CATCH staat voor Centrale Automatische TeChnologie voor Herkenning van personen (CATCH).
Via CATCH kan de politie gezichten van onbekende verdachten vergelijken met gezichten van ruim 972.000 verdachten / veroordeelden die al in de database staan. Zodra het systeem één of meerdere matches vindt worden die eerst nog door meerdere personen gecontroleerd. Vorig jaar werd er in Nederlandse opsporingsonderzoeken meer dan tweeduizend keer een beroep op het systeem gedaan. Meer dan 1100 van de aangeboden afbeeldingen bleken ongeschikt. De bijna 900 wel geschikte afbeeldingen leverden in vijfhonderd gevallen een match op. In 2023 leverde het systeem 424 matches op.
Het gezichtsherkenningssysteem wordt voor allerlei zaken gebruikt, van moord, mensenhandel en terrorisme tot pinpasfraude, cybercrime, handel in verdovende middelen, corruptie en oplichting. Het CATCH-systeem werkt met twee databases. Een database met gelaatsafbeeldingen van verdachten en veroordeelden en een database met vreemdelingen, zoals asielzoekers, gastarbeiders of buitenlandse studenten.
Vorig jaar werd beken dat de politie het CATCH-systeem met een derde database wil uitbreiden, voorzien van verdachten die op beeld zijn vastgelegd, maar waarbij de beelden niet aan een identiteit zijn te koppelen. Vervolgens zijn de beelden in deze database te vergelijken met 'mugshots' die politie van aangehouden verdachten neemt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.