image

Gemeenten gaan gezamenlijk ict inkopen: 'vergroot digitale weerbaarheid'

maandag 28 juli 2025, 10:52 door Redactie, 12 reacties

Nederlandse gemeenten gaan gezamenlijk desktops, laptops, tablets, smartphones en andere apparatuur voor de werkplekken van ambtenaren inkopen. Dat zou de digitale weerbaarheid moeten vergroten. "Het gaat niet alleen om de hardware zelf, maar ook om aanvullende dienstverlening zoals levering, installatie en beheer van de apparatuur", aldus Digitale Overheid, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Door de gezamenlijke inkoop zouden gemeenten hun kosten verlagen en digitale weerbaarheid versterken. "Want zo wordt de afhankelijkheid van grote leveranciers beperkt en ontstaat meer grip op een veilige werkplekomgeving", voegt Digitale Overheid toe. De collectieve aanbesteding wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Als eerste wordt een klankbordgroep samengesteld, een marktconsultatie gehouden en een verwervingsstrategie vastgesteld. Hierna worden regiobijeenkomsten voor de gemeenten georganiseerd. Het plan is dat in het vierde kwartaal van volgend jaar de eerste contracten worden gesloten.

Het initiatief sluit aan bij de Digitale Agenda Gemeenten 2028 van de VNG. "De ambitie is om bestaande afhankelijkheden van grote marktpartijen af te bouwen, en meer kennis en kunde in huis te halen. Zo komen overheden meer ‘in control’ als het gaat om de data, digitale infrastructuur, software en digitale veiligheid", zo staat in de Agenda vermeld. Volgens de VNG maken bestaande afhankelijkheden gemeenten kwetsbaar en zijn ze ook kostbaar.

Reacties (12)
Vandaag, 11:06 door Anoniem
Dat hangt er maar net vanaf. Je kunt ook "samen" voor iets heel doms en kwetsbaars kiezen.
Is vaker voorgekomen.
Vandaag, 11:27 door Anoniem
Yeah right. Zo lang ik al bij de overheid werk is het nooit goedkoper geworden met dit soort initiatieven....
Bouw eerst maar eens de afhankelijkheid bij Microsoft af, de hardware vindt ik niet zo spannend. Promoot ook eens wat meer opensource initiatieven....
Vandaag, 11:51 door Bitje-scheef
Veel gemeenten hebben al speciale contracten met een heleboel kortingen. Net als scholen trouwens. Dus heel veel gaat er niet vanaf vrees ik of ze moeten ineens extra opties nemen om in aanmerking te komen voor die kortingen.
Vandaag, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem: Yeah right. Zo lang ik al bij de overheid werk is het nooit goedkoper geworden met dit soort initiatieven....
Bouw eerst maar eens de afhankelijkheid bij Microsoft af, de hardware vindt ik niet zo spannend. Promoot ook eens wat meer opensource initiatieven....

Precies dit met als toevoeging:
Meer training, meer engineers en minder management.
En kijk minder naar centen en meer naar kwaliteit.
Heb partners gezien die het verrekte mee te werken omdat ze de “service” niet bieden.
Wel de gehele infra beheren maar niet willen mee werken aan alles wat daar bij hoort.
Vandaag, 13:20 door Anoniem
het doel is de afhankelijkheid van grote partijen te verkleinen door gezamenlijk in te kopen. en het zijn net die paar partijen (vul maar in) die zo'n grote aanbesteding aan kunnen/durven. De keuze wordt dus kleiner, de afhankelijkheid groter......
en de marge en prijs hoger....marktwerking heet dat....

Lijkt of hier weer een lobbyist slimmer is geweest dan alle ambtenaren bij elkaar......erg benieuwd welke grote commerciële marktpartij de adviezen hierover heeft geschreven...
Vandaag, 13:34 door Anoniem
Op papier klinkt het mooi: “minder afhankelijk worden van grote leveranciers.” Maar in de praktijk betekent deze megaschaal juist dat alleen de allergrootste partijen überhaupt nog kunnen meedingen.

Kleine, innovatieve softwareleveranciers, vaak lokaal en gespecialiseerd, worden hiermee de nek omgedraaid. Die kunnen simpelweg niet op tegen de eisen en volumes van zo’n gezamenlijke mega-aanbesteding. Terwijl het juist díe partijen zijn die zorgen voor diversiteit, maatwerk en kennisopbouw binnen Nederland.

Wat hier “digitale weerbaarheid” wordt genoemd, lijkt in werkelijkheid vooral marktconsolidatie te zijn, in het voordeel van de grote jongens. En dan verbaasd zijn dat je “minder grip” hebt op je digitale infrastructuur?

Wie echt minder afhankelijk wil worden, zou kleine leveranciers moeten koesteren, niet uit de markt prijzen.
Vandaag, 13:39 door Anoniem
De ambitie is om bestaande afhankelijkheden van grote marktpartijen af te bouwen, en meer kennis en kunde in huis te halen. Zo komen overheden meer ‘in control’ als het gaat om de data, digitale infrastructuur, software en digitale veiligheid
"In control" kan alleen op basis van Linux en open source. In alle andere gevallen bepaalt microsoft (plus ransomware spelers) en is de overheid niet in control.
Vandaag, 13:41 door Anoniem
Als eis zal de hardware zeker Linux gecertificeerd moeten zijn ivm spoedige migraties.
Vandaag, 13:44 door Anoniem
Als je aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden en je antwoord te willen bewaren wordt je direct doorgesluisd naar https://login.microsoftonline.com !!! Hoe kunnen we hier tegen ageren?
Vandaag, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: het doel is de afhankelijkheid van grote partijen te verkleinen door gezamenlijk in te kopen. en het zijn net die paar partijen (vul maar in) die zo'n grote aanbesteding aan kunnen/durven. De keuze wordt dus kleiner, de afhankelijkheid groter......
en de marge en prijs hoger....marktwerking heet dat....

Lijkt of hier weer een lobbyist slimmer is geweest dan alle ambtenaren bij elkaar......erg benieuwd welke grote commerciële marktpartij de adviezen hierover heeft geschreven...

Het rijmt op Justin. Beperkt assortiment, niets leverbaar en vaak de duurste.
Vandaag, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dat hangt er maar net vanaf. Je kunt ook "samen" voor iets heel doms en kwetsbaars kiezen.
Is vaker voorgekomen.

Door Anoniem: Dat hangt er maar net vanaf. Je kunt ook "samen" voor iets heel doms en kwetsbaars kiezen.
Is vaker voorgekomen.

Plus dat je ook weer niet alle informatie van verschillende onderdelen in 1 groot systeem wil hebben. Gebruiksvriendelijkheid misschien heel hoog maar als deze informatie door kwaadwillende kan worden ingezien dan ligt dus alles op 1 plek.
Een beetje hetzelfde als de gehele goud voorraad van alles en iedereen op 1 plek neerleggen en als die kluis dan wordt open gebroken ben je direct alles kwijt.

Verspreid je kroonjuwelen waar het kan....
Vandaag, 16:39 door Anoniem
Er hoeft maar een verkeerde software update gedaan te worden (bij windows 10 was het bijv. CrowdStrike) of het fout gaat voor alle gemeente.
Ook lekker makkelijk voor de hackers.
Ze hoeven nog maar 1 systeem te hacken of een lekkage op de zoeken

.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.