image

Ernstig lek in Ruby on Rails gedicht

dinsdag 29 januari 2013, 09:50 door Redactie, 3 reacties

Er is een ernstig beveiligingslek in Ruby on Rails gedicht, het platform waar ook DigiD op draait. Rails is een open source framework voor het ontwikkelen van webapplicaties voor de Ruby programmeertaal. Volgens de website builtwith.com zouden meer dan 240.000 websites Ruby on Rails gebruiken. Via de kwetsbaarheden konden aanvallers willekeurige code uitvoeren.

Het probleem bevindt zich in de JSON Parsing code in Rails 2.3 en 3.0. Deze ondersteunt meerdere parsing backends. Bij één van deze backends wordt de JSON, een deelverzameling van de JavaScript programmeertaal en gebruikt voor het uitwisselen van datastructuren, in YAML omgezet.

YAML is een taal om gegevens te beschrijven. Via een special geprepareerde lading kan een aanvaller ervoor zorgen dat de backend een subset van YAML decodeert.

Update
Vervolgens kunnen aanvallers de authenticatiesystemen omzeilen, SQL injecteren, willekeurige code uitvoeren of een Denial of Service-aanval tegen de Rails applicatie uitvoeren. De kwetsbaarheid (CVE-2013-0333) is aanwezig in versies: 2.3.x en 3.0.x.

Beheerders krijgen het advies om versies 3.0.20 of 2.3.16 te installeren. Onlangs werd er ook een ernstig lek in Ruby on Rails (CVE-2013-0156) verholpen waardoor DigiD enige uren offline ging.

Volgens minister Plasterk hadden aanvallers via het destijds verholpen lek de DigiD-database kunnen stelen.

Reacties (3)
29-01-2013, 10:27 door Anoniem
Jaja, als je ziet hoeveel blunders er al gemaakt zijn in XML parsers, dan kun je je wel voorstellen dat het met JSON parsers nog een graadje erger is...
Het is erg makkelijk om zo'n flexibel data format te maken en gebruiken, maar de implementatie is iets voor echt goede programmeurs en die heb je tegenwoordig niet zo veel meer.

(doordat de programmeercultuur veranderd is van "bewijs dat dit algorithme goed is" naar "klooi net zo lang in je IDE tot het werkt, doe wat testjes en releasen maar")
29-01-2013, 11:44 door Anoniem
Jaja, als je ziet hoeveel blunders er al gemaakt zijn in XML parsers, dan kun je je wel voorstellen dat het met JSON parsers nog een graadje erger is...

Dit is je reinste onzin. JSON is in vele opzichten een eenvoudiger formaat dan XML. Het probleem is dat Rails het toestond om YAML intern te gebruiken, wat tot gevolg had dat er arbitraire code kan worden uitgevoerd.
29-01-2013, 11:47 door 0101
Waarschijnlijk hebben ze dit lek ontdekt omdat het vorige lek ook met YAML te maken had, en er daarna mensen door zijn gaan spitten waar het nog meer gebruikt wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.