image

Mozilla slijpt messen voor slachting Microsoft

maandag 9 februari 2009, 16:14 door Redactie, 45 reacties

Mozilla Foundation voorzitter Mitchell Baker heeft op haar eigen blog keihard uitgehaald naar de integratie van Internet Explorer in Windows en staat te popelen om de Europese Commissie een oplossing aan te bieden. De Europese Commissie kwam tot de voorlopige conclusie dat het samenvoegen van IE met het besturingssysteem competitie, innovatie en de keuze voor consumenten belemmert. "De schade die Microsoft de competitie, innovatie en de ontwikkelingen op het web heeft aangedaan is opvallend en nog altijd gaande", aldus Baker. Wat de oplossing is houdt ze nog voor zich, maar het is volgens haar duidelijk dat Microsoft met zijn praktijken de concurrentie bijna heeft geëlimineerd en daarmee ook de keuze voor consumenten.

Baker haalt als voorbeeld de eerste browseroorlog aan, toen Microsoft op illegale wijze het aandeel van de eigen browser naar 90% wist te krijgen. Eenmaal een dominante positie veroverd, stopte de softwaregigant met de ontwikkeling van de browser en ontmantelde het zelfs het browserteam. Dit zorgde ervoor dat IE een eenvoudig doelwit voor cybercriminelen werd.

Schade
In het succes van Firefox ziet Baker geen teken van een gezonde marktwerking. Sterker nog, de enige concurrentie voor Internet Explorer is Microsoft zelf, dat door eigen gedrag het aandeel heeft zien teruglopen. "Microsoft veroorzaakt nog altijd schade. Firefox heeft wel een scheur in Microsoft's monopolie gemaakt, maar toch zijn er nog honderden miljoenen mensen die oude versies van IE gebruiken, zonder te weten wat een browser is of dat ze de kwaliteit van hun ervaring zelf kunnen bepalen. Dit maakt het enorm moeilijk om innovatie, keuze en een betere gebruikerservaring naar een groot deel van het internet te brengen."

Volgens Baker is de omvang van de schade zo groot dat het lastig is om een tijdige en effectieve oplossing te vinden. "Het is makkelijk om naar het Firefox marktaandeel te kijken en aan te nemen dat het probleem niet meer bestaat of de schade hersteld is, maar dat is niet het geval." De Mozilla voorzitter houdt de activiteiten van de Europese Commissie dan ook nauwlettend in de gaten en biedt Mozilla's expertise aan om tot een oplossing te komen.

Reacties (45)
09-02-2009, 16:23 door Anoniem
Sneu .. als er wat te halen valt kruipt het ongedierte onder hun stenen vandaan.
09-02-2009, 16:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2009, 16:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2009, 16:43 door Anoniem
Als ik Microsoft was had ik Mozilla uit Windows verbannen. En tegen de Europese Commissie had ik deze boodschap, als je het niet bevalt ga maar met Linux werken., je moet ze eerst stevig onderdruk zetten die Europese Commissie! Microsoft maakt al jaren lang een webbroser die gekoppeld is aan besturingssysteem. Ik vind niet dat je dit zomaar kan gaan verbieden, ook al denk je machtig tewezen zoals Europese Commissie die denkt als moet wijken voor mij want ik ben G0D!
09-02-2009, 17:14 door meinonA
Door AnoniemSneu .. als er wat te halen valt kruipt het ongedierte onder hun stenen vandaan.
Je zou het ook anders kunnen zien:

"Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten"
of
"Boontje komt om z'n loontje"
09-02-2009, 17:15 door Eerde
The beginning of the end.... voor M$ wel te verstaan en dat wordt hoog tijd !
M$ heeft haar langste tijd gehad, echt.
09-02-2009, 17:22 door rob
Wat een dramatische flame-bait titel weer...
Dat heeft weinig met journalistiek te maken.
Beetje jammer
09-02-2009, 17:22 door Anoniem
Zo lang Microsoft het publiek dom weet te houden is dit een strijd van hogere machten.
09-02-2009, 17:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2009, 18:26 door Anoniem
Het is uiteraard een begin, maar je lost het probleem niet op, door steeds meer applicaties van het besturingssysteem los te koppelen.

Als men het probleem werkelijk wil aanpakken, zou je de koppelverkoop moeten verbieden.

Ga er van uit dat je computers (naakt) zonder software verkoopt, waarbij de klant zelf een besturingssysteem installeert. Je kan de klant dan als optie aanbieden, een besturingssysteem na keuze voor te installeren.

Op die manier heeft iedereen werkelijk een vrije keuze.
09-02-2009, 18:30 door Marti van Lin
@ Iceyoung:

Ik vrees dat ik je gelijk moet geven, in je antwoord op Eerde. Vista 7 is inmiddels uitgegroeid tot een ware hype. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen drie weken eens op Webwereld rondgekeken?

Het is één grote Windows 7 (ME III) advertentie :-)
09-02-2009, 19:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2009, 19:36 door Anoniem
Internet Explorer werd pas later in Windows geintegreerd. Browsers als Firefox en Opera laten zien dat het helemaal niet nodig is om de browser in het OS te integreren. De eis van de EU om b.v. Firefox mee te leveren slaat m.i. ook nergens op en zal Opera ook maar matig bekoren. Windows kan best zo gemaakt worden dat IE er volledig vanaf gehaald kan worden; andere besturingssystemen laten zien dat dat goed kan zonder aan functionaliteit in te leveren.
Alle browsende mensen hebben belang bij een gezonde software-markt. Microsoft probeert die markt te monopoliseren. Uiteindelijk is de consument daarvan de dupe, zoals we inderdaad met IE5 en IE6 hebben kunnen zien. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die zo fel pro-Microsoft zijn; ze snijden zichzelf in hun vingers. Het zijn vermoedelijk de allerdomsten onder ons. Vaak is dat sowieso al meteen te zien aan hun reacties.
09-02-2009, 20:08 door spatieman
browser oorlog deel 2..
netscape navigator heeft het veld al moeten ruimen omdat MS nazi praktijken had toegepast..

kijken welke vuile was MS nu buiten gaat hangen om te winnen..
09-02-2009, 20:22 door Bill Torvalds
Elk OS zou verplicht meerdere browsers moeten meeleveren en dan een als primair FF bv. want die blijkt niet onveiliger.

Door EerdeThe beginning of the end.... voor M$ wel te verstaan en dat wordt hoog tijd !
M$ heeft haar langste tijd gehad, echt.

En met een beetje marketing voor Linux zou het nog snel kunnen gebeuren ook.
09-02-2009, 22:47 door Anoniem
Door AnoniemInternet Explorer werd pas later in Windows geintegreerd. Browsers als Firefox en Opera laten zien dat het helemaal niet nodig is om de browser in het OS te integreren. De eis van de EU om b.v. Firefox mee te leveren slaat m.i. ook nergens op en zal Opera ook maar matig bekoren. Windows kan best zo gemaakt worden dat IE er volledig vanaf gehaald kan worden; andere besturingssystemen laten zien dat dat goed kan zonder aan functionaliteit in te leveren.

Je vergeet mee te nemen dat IE ook een API is. Een flink aantal applicaties van zowel Microsoft als derden hebben de aanwezigheid daarvan nodig om goed te kunnen functioneren.

Naar analogie van de optie om de standaard search engine te kiezen zou je ook kunnen denken aan een automatische download van een browser naar keuze, zodat het speelveld echt vlak is en ook andere alternatieve browsers een kans krijgen. Een flink aantal van die alternatieve browsers gebruiken overigens ook de IE engine. Daar komen wel wat praktische problemen bij kijken. Als je Windows installeert heb je (hopelijk) nog geen Internet verbinding en dat kan erg nadelig werken voor de te downloaden browsers.

In dat licht is het verplicht meeleveren van Firefox niet zo'n gek idee van de EU.
09-02-2009, 23:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-02-2009, 00:52 door Anoniem
Maarreee... stel dat Microsoft een OS levert zonder Internet Explorer hoe gaan wij die nieuwe (3rd party) browser downloaden zonder default browser op het geinstalleerde systeem????
10-02-2009, 08:32 door Anoniem
Hoe zit het dan met Apple? Die hebben toch ook een geïntegreerde browser of zie ik dat verkeerd?
10-02-2009, 09:21 door Anoniem
Serieus, who gives a f*ck?!

er zijn nog altijd een aantal sites die gewoon ff niet lekker werken met Firefox, op dat moment vind ik het erg fijn dat ik IE ernaast hebt, ook al ben ik een grote firefox fan, als ik maar een uurtje erop wil internetten dan is het eerste wat ik doe Firefox installeren.

Ja, IE zit ingebakken in Windows, maar is dat niet meer dan logische? ze moeten toch een compleet product leveren? je kan toch ook niet elke auto zonder moter kopen? Nee dat zijn gewoon geen opties, OMFGWTFBBQ!!11 koppelverkoop! alsjeblieft zeg, ga lekker met blokken spelen ofso...

Van een OS verwacht ik dat het toegang tot internet bied, zonder IE kan je niet makkelijk toegang krijgen tot het internet, ja het kan via de ingebouwde FTP client, maar de gemiddelde consument weet dat niet...

doe opdracht van de dag: vraag een offerte voor een Prius zonder motor (moet goedkoper zijn natuurlijk!)
10-02-2009, 09:47 door Anoniem
Firefox is toch gratis?
Hun omzet loop toch niet terug dorrdat IE meer gebruikt wordt?
(ik weet dat dit een debiel antwoord is, maar probeer een discussie uit te lokken)
10-02-2009, 09:49 door d.lemckert
Door AnoniemHoe zit het dan met Apple? Die hebben toch ook een geïntegreerde browser of zie ik dat verkeerd?

Nee, je ziet het niet verkeerd, maar Safari is geen API, zoals IE dat is. Je krijgt het wel standaard bij het OS, maar je bent niet verplicht het te houden omdat anders het systeem instort.

IE is, zoals al eerder gemeld een API en buiten het feit dat het standaard meegeleverd wordt zit het ook geintegreerd in het OS. Verwijderen is wel mogelijk, maar hou er maar rekening mee dat minstens de helft van je applicaties (met name de MS apps zelf) afstorten omdat ze domweg de explorer nodig hebben.

De berichtgeving is dan ook weer eens krom en populistisch. Het gaat er primair niet om, dat IE niet meer meegeleverd mag worden. De initiele eis is dat de totale integratie losgekoppeld wordt, zodat het verwijderd en vervangen kan worden. MS beweert dat dat niet kan. Dat is de reden dat ze een 'alternatief' geboden krijgen: Standaard meeleveren van andermans browser (Firefox, Opera, of *grinnik* Safari)
Hoewel ik principieel tegen afgedwongen keuzes ben, en daarom dus ook geen gebruik maak van welk MS produkt dan ook als ik dat voor elkaar kan krijgen, ben ik wel van mening dat het verplicht meeleveren van andermans spullen overdone is. Kijk voor een voorbeeld hoe dat enorm mis gaat maar naar de crapware die op vrijwel iedere laptop wordt meegeleverd vanaf de standaard installatie-image...

Loskoppelen: Ja.
Verplicht andere meeleveren: Nee, fout plan

Eenmalig de 'standaard' browser gebruiken om een nieuwe te downloaden is een risico dat nog te overzien is.
Plus: Wanneer die rotte IE uit het systeem wordt gesloopt neemt het aantal risico's ook enorm af, denk ik. Het feit dat IE in systemspace draait als API is namelijk zo'n beetje het grootste risico. Het argument van MS dat dat nodig is, wordt ontkrachtigd door FF en Opera: die draaien in Userland en functioneren uitstekend.
10-02-2009, 09:57 door d.lemckert
Door AnoniemSerieus, who gives a f*ck?!

Van een OS verwacht ik dat het toegang tot internet bied, zonder IE kan je niet makkelijk toegang krijgen tot het internet, ja het kan via de ingebouwde FTP client, maar de gemiddelde consument weet dat niet...

doe opdracht van de dag: vraag een offerte voor een Prius zonder motor (moet goedkoper zijn natuurlijk!)

Leuke rant, maar blijkbaar heb je geen verstand van computersystemen.

Een OS heeft niet als doel toegang te geven tot Internet en voor toegang to internet heb je geen Browser nodig, maar een IP-stack

Een OS heeft maar 1 doel: Zorgen dat de interne hardware, de losse electronica, op gecontroleerde wijze wordt gebruikt door de tools en applicaties die erop geimplementeerd worden. OS doet de I/O (Alle; Serieel, Parallel, RAM, HDD, Beeld, Geluid, Keyboard etcetcetc), memory management en programma-executie. Programma's 'vragen' het OS gebruik te mogen maken van geheugen, harddisks, beeldscherm en toetsenbord.
Het OS stuurt dus de Netwerkkaart, De driver aan het OS zorgt voor de TCP/IP stack. Pas DAARNA komt het internet verkeer op gang en wel een hele poos later gaan we praten over Internet Explorer ofwel HTTP verkeer.

Je analogie met de Prius gaat dus mank: Doe opdracht terug: Vraag om een computer zonder CPU...
De Browser is te vergelijken met de Radio-CD speler in je Prius. Totaal niet nodig om ermee te rijden en moet er dus uit kunnen...
10-02-2009, 10:02 door Anoniem
Je vergelijking met de Prius is een beetje krom. Vergelijk de browser liever met een navigatiesysteem. Zonder rijd een Prius net zo goed.
10-02-2009, 10:03 door Anoniem
Een OS is in mijn ogen niet compleet zonder browser. Het is een feature van het OS. Daarnaast heb je gewoon de keuze om andere software te kiezen voor praktisch elk stukje software in Windows. Het feit dat zoveel mensen IE gebruiken is niet aan MS te weiten maar aan de kortzichtigheid van die mensen. Als je een BMW koopt kan je ook niet kiezen voor een Volvo stuur.

Je heb ook de keus om een volledig vrij OS te installeren en daar wordt ook een browser meegeleverd. Ik ben verre van een MS fan, maar ik vind dit echt nergens op slaan.
10-02-2009, 10:16 door d.lemckert
Door AnoniemEen OS is in mijn ogen niet compleet zonder browser.

Een OS heeft geen browser nodig om compleet te zijn. Een browser is een applicatie OP het OS. Waar jij waarschijnlijk aan zit te denken is een 'Distro': een bundeling van OS met de daarop draaiende applicaties. Zuiver gesproken is MS Windows namelijk een Distro geworden en is het geen zuiver OS meer.

Leesvoer ter Leringhe ende Vermaeck:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system

Hoe je er 'in jouw ogen' naar kijkt doet niets af aan de feiten.
10-02-2009, 10:38 door Anoniem
Door AnoniemJe vergelijking met de Prius is een beetje krom. Vergelijk de browser liever met een navigatiesysteem. Zonder rijd een Prius net zo goed.

Een Prius rijd ook perfect op een andere motor, dat was het idee wat ik duidelijk probeerde te maken. Je kan toch ook niet echt internetten zonder browser? Een Prius zonder motor heb je niks aan, een computer zonder OS ook niet.

<lame mode> een Prius werkt ook zonder motor, duw maar of zet em bovenop een heuvel </lame mode>

Daarnaast als IE eruit gesloopt wordt, waarom dan niet notepad, rekenmachine, mijnen veger, explorer, paint, ect.

Als MS de Windows 7 helemaal kaal zou maken dan koopt niemand het, want dan pak je toch liever vista waar alles eigenlijk al in zit (geen vista bashing).

En als je geen IE standaard krijgt, hoe wil je dan al je programma's gaan installeren? alles via de CD/DVD-ROM?

Zelf ben ik ook een FF fan, maar IE doet niks fout in mijn systemen, ik vind het zelf handig als FF de site niet lekker opent door settings of iets.
10-02-2009, 10:57 door d.lemckert
Door Anoniem
Een Prius rijd ook perfect op een andere motor, dat was het idee wat ik duidelijk probeerde te maken. Je kan toch ook niet echt internetten zonder browser? Een Prius zonder motor heb je niks aan, een computer zonder OS ook niet.

...zucht

Neem een account zodat je posts sneller op de site komen. De andere optie is namelijk dat je hardleers bent en daar heb ik wat moeite mee om dat aan te nemen.

Nogmaals: je vergelijking met de Prius gaat mank en een applicatie is geen onderdeel van een OS
De motor vervangen van je Prius is het equivalent van het vervangen van je CPU op het moederbord. Zolang dat ding pin-compatible is, werkt het. Net als ieder motorblok met de boutgaten op dezelfde plek.

Daarnaast als IE eruit gesloopt wordt, waarom dan niet notepad, rekenmachine, mijnen veger, explorer, paint, ect.
Hoewel ik vermoed dat deze vraag zeer sarcastisch bedoeld is, raak je toch iets van de waarheid:
Je hebt inderdaad geen van je genoemde applicaties nodig om een werkend OS te hebben.


En als je geen IE standaard krijgt, hoe wil je dan al je programma's gaan installeren? alles via de CD/DVD-ROM?
Zoals al eerder gezegd: het gaat er niet om dat IE er niet meer in mag zitten.. het gaat erom dat het geen geintegreerd onderdeel meer is, zodat het eventueel, naar keuze, verwijderd en vervangen kan worden. Ik vind het persoonlijk best als een OS leverancier een set tools bijlevert om het geheel enigszins gebruikersvriendelijk te maken. Maar als ik een tool niet wil moet het eraf kunnen. IE staat dat niet toe.
10-02-2009, 11:15 door Anoniem
Door d.lemckert

...zucht

Neem een account zodat je posts sneller op de site komen. De andere optie is namelijk dat je hardleers bent en daar heb ik wat moeite mee om dat aan te nemen.

Nogmaals: je vergelijking met de Prius gaat mank en een applicatie is geen onderdeel van een OS
De motor vervangen van je Prius is het equivalent van het vervangen van je CPU op het moederbord. Zolang dat ding pin-compatible is, werkt het. Net als ieder motorblok met de boutgaten op dezelfde plek.

Hoewel ik vermoed dat deze vraag zeer sarcastisch bedoeld is, raak je toch iets van de waarheid:
Je hebt inderdaad geen van je genoemde applicaties nodig om een werkend OS te hebben.
Kan je mij het voordeel uitleggen van een kaal OS? misschien ben ik ook een simpele consument, maar het moet gewoon werken zonder al te veel moeite, al die drivers enzo zie ik meestal al tegenop

Die Prius vergelijking drop ik maar wat dit schiet toch niet op
10-02-2009, 15:15 door Anoniem
Met wat download je Firefox als je een nieuwe Windows zonder IE hebt??
10-02-2009, 19:01 door Clockwork
Door DuckmanEn daar ben ik het nu eens helemaal mee eens. MS is dan wel veroordeelt voor koppel verkoop maar is vervolgens gewoon door gegaan. Dat MS IE ontwikkel afdeling heeft gesloten is helemaal kwalijk krijg een eetje het gevoel dat je als gebruiker niet echt serieus wordt genomen.

Ja MS=marketing en daar betaal je dan ook goed voor. OpenSource is geen marketing daar is een product zo als het is. Wat heb je liever een browser die er marketing goed uit ziet of die goed werkt.

Door AnoniemSneu .. als er wat te halen valt kruipt het ongedierte onder hun stenen vandaan.

Jeff Jones van MS bedoel je?
En die koppelverkoop van alle anderen dan? Dat mag wel? Mag zoekmachine Google wel een gratis browser aanbieden? Of een e-mailprogramma? Mag Apple wel een gratis browser meeleveren met hun OS? En waarom zij dan wel? Heb je overigens wel eens nagedacht over de consequenties? Mag je weer extra gaan betalen voor producten die je nou gratis krijgt.

In jouw MS-haat is niets jou te dol, da's overduidelijk.
10-02-2009, 19:02 door Clockwork
Door Iceyoung
Door EerdeThe beginning of the end.... voor M$ wel te verstaan en dat wordt hoog tijd !
M$ heeft haar langste tijd gehad, echt.

Omdat je ook vaak slimme dingen zegt zullen we je deze opmerking niet aanrekenen ;-)

MS is radioactief, met en enorme halfwaarde tijd, dat raken we nooit meer kwijt.

Geloof me, bij de commerciele launch van Windows Seven liggen er weer duizenden mensen in een slaapzak voor de deur van een willekeurige Computerwinkel om het kleinnood in ontvangst te nemen en het op hun vrij genomen dag te installeren en als dat dan gelukt is roepen ze allemaal in koor "Ohhhhhhhhhhhh wat is het leven toch mooi".

Wat is dat voor nood, een kleinnood? Plasje?
10-02-2009, 19:05 door Clockwork
Door spatiemanbrowser oorlog deel 2..
netscape navigator heeft het veld al moeten ruimen omdat MS nazi praktijken had toegepast..

kijken welke vuile was MS nu buiten gaat hangen om te winnen..
Dat is een pertinente leugen! Netscape heeft ooit geprobeerd een regelrecht monopolie te vestigen. Je zou dan alleen nog met Netscape op internet kunnen. Tegen enorme kosten. Over nazipraktijken gesproken. Pas toen is Microsoft met het gratis IE gekomen.

Als je leugens wilt vertellen, moet je eerst wel de feiten kennen, smerige moddergooier.
10-02-2009, 19:07 door Clockwork
Door AnoniemInternet Explorer werd pas later in Windows geintegreerd. Browsers als Firefox en Opera laten zien dat het helemaal niet nodig is om de browser in het OS te integreren. De eis van de EU om b.v. Firefox mee te leveren slaat m.i. ook nergens op en zal Opera ook maar matig bekoren. Windows kan best zo gemaakt worden dat IE er volledig vanaf gehaald kan worden; andere besturingssystemen laten zien dat dat goed kan zonder aan functionaliteit in te leveren.
Alle browsende mensen hebben belang bij een gezonde software-markt. Microsoft probeert die markt te monopoliseren. Uiteindelijk is de consument daarvan de dupe, zoals we inderdaad met IE5 en IE6 hebben kunnen zien. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die zo fel pro-Microsoft zijn; ze snijden zichzelf in hun vingers. Het zijn vermoedelijk de allerdomsten onder ons. Vaak is dat sowieso al meteen te zien aan hun reacties.
En HOE kom je dan op internet om een browser te downloaden? Kom eens met een snuggere oplossing, maar een die dan ook geen geld mag kosten.
10-02-2009, 19:13 door Anoniem
Door AnoniemMet wat download je Firefox als je een nieuwe Windows zonder IE hebt??
Dat is Microsoft's probleem, niet dat van jouw als eindgebruiker.

Om Windows Updates te downloaden en installeren heb je toch ook geen browser nodig?
10-02-2009, 19:36 door Marti van Lin
En HOE kom je dan op internet om een browser te downloaden? Kom eens met een snuggere oplossing, maar een die dan ook geen geld mag kosten.

Je hebt helemaal geen browser nodig om "iets van Internet te downloaden". Lees s.v.p. eens de definitie van een webbrowser:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Webbrowser

De verbinding met Internet wordt verzorgd door je MODEM, Ethernet/Wifi adapter en in steeds meer gevallen de router/switch en de netwerk besturingssoftware (waar je zaken als IP-adress, networkmask etc. instelt). De webbrowser staat daar geheel los van en is (in principe) niets meer of minder dan een applicatie, die html bestanden rendeert.

Microsoft kan dus simpelweg, na de installatie een klein programmatje implementeren, waarin je kan kiezen welke browser er moet worden gedownload en geïnstalleerd.

Om je patches en updates voor Windows te downloaden en installeren, hoef je toch ook geen browser op te starten?
10-02-2009, 20:01 door Anoniem

Door Clockwork[
En HOE kom je dan op internet om een browser te downloaden? Kom eens met een snuggere oplossing, maar een die dan ook geen geld mag kosten.[/quote]
Wget? FTP? nooit van gehoord zeker?

Ach, Lamaar......
10-02-2009, 22:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-02-2009, 22:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2009, 09:38 door Anoniem
quote]Door AnoniemMaarreee... stel dat Microsoft een OS levert zonder Internet Explorer hoe gaan wij die nieuwe (3rd party) browser downloaden zonder default browser op het geinstalleerde systeem????[/quote]
Oh jee... een bewijs dat het heilige OS misschien toch niet zo geweldig is. Verder wil ik iedereen bedanken voor deze geweldige onzinnige discussie... keep up the good work!
11-02-2009, 09:58 door Anoniem
Door Clockwork
Door AnoniemInternet Explorer werd pas later in Windows geintegreerd. Browsers als Firefox en Opera laten zien dat het helemaal niet nodig is om de browser in het OS te integreren. De eis van de EU om b.v. Firefox mee te leveren slaat m.i. ook nergens op en zal Opera ook maar matig bekoren. Windows kan best zo gemaakt worden dat IE er volledig vanaf gehaald kan worden; andere besturingssystemen laten zien dat dat goed kan zonder aan functionaliteit in te leveren.
Alle browsende mensen hebben belang bij een gezonde software-markt. Microsoft probeert die markt te monopoliseren. Uiteindelijk is de consument daarvan de dupe, zoals we inderdaad met IE5 en IE6 hebben kunnen zien. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die zo fel pro-Microsoft zijn; ze snijden zichzelf in hun vingers. Het zijn vermoedelijk de allerdomsten onder ons. Vaak is dat sowieso al meteen te zien aan hun reacties.
En HOE kom je dan op internet om een browser te downloaden? Kom eens met een snuggere oplossing, maar een die dan ook geen geld mag kosten.

Let op, kost nix !!
Ga naar <start> en klik vervolgens op uitvoeren.
In het balkje type je "cmd" en vervolgens druk je op enter.
Nu opent zich een z.g. DOS-prompt, type in dit scherm: ftp ftp.downloadbrowser.org
en je ziet een inlog scherm verschijnen, log in met "anonymous" .... etc. etc. etc.
(prutser ;) )
11-02-2009, 11:04 door Anoniem
Het gaat er niet om dat IE mee geïnstalleerd mag worden met het OS.
Het gaat erom dat de browser dusdanig gekoppeld/verweven is aan het OS dat het niet te de-installeren is.
11-02-2009, 11:27 door Anoniem
Uiteindelijk blijven wij maar een klein deel van de mensen die weten hoe we een browser moeten downloaden zonder browser ;)

Wat hier een beetje vergeten wordt is dat het voor veel andere "standaard" computergebruiker worst zal zijn wat erop zit. Wij kunnen daar over vitten wat we willen maar wij zijn echt niet de grote moot waar microsoft wakker van ligt hoor. Veel mensen hebben een computer om werk uit handen te nemen, niet om meer werk in te steken. Wat mij betreft gooit MS er tijdens de installatie een menu in waarin je mag kiezen welke browser er geinstalleerd wordt...

Op alle slakken zout leggen...
11-02-2009, 12:03 door Anoniem
Belachelijk!
Je laat een autofabrikant toch ook geen auto leveren zonder motor, zodat een klant zijn eigen motor kan kiezen???
Lullig voor de kleintjes dat zij alleen een internet browser hebben als product, maar dat wil niet zeggen dat de succesvollen onder ons moeten boeten!
11-02-2009, 21:15 door Anoniem
Door AnoniemBelachelijk!
Je laat een autofabrikant toch ook geen auto leveren zonder motor, zodat een klant zijn eigen motor kan kiezen???
Lullig voor de kleintjes dat zij alleen een internet browser hebben als product, maar dat wil niet zeggen dat de succesvollen onder ons moeten boeten!


Een motor is een wezenlijk basisonderdeel van een auto, waarop de andere basisonderdelen van de auto moeten zijn afgestemt.

Een browser is slechts een applicatie, in de analoge met de auto zou je het een sportuilaat kunnen noemen, of lichtmetalen velgen, in principe geen noodzakelijk onderdeel van de auto, en goed uitwisselbaar.

Microsoft heeft echter zo z'n best gedaan on IE dusdanig te verweven met windows, dat het niet gemakkelijk te verwijderen is, en daarom kunstmatig een basisonderdeel geworden is van Windows, terwijl het toch echt gewoon een applicatie betreft.

Het doel was hiermee de concurrentie de wind uit de zeilen te nemen, niet om de functionaliteit van de browser of Windows te verhogen,

Je analogie gaat dus mank.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.