Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Waarop stem jij? i.v.m de privacywetten

02-03-2010, 15:44 door Anoniem, 16 reacties
Hoi,

Op welke partij gaan jullie Security.nl bezoekers stemmen?

Ik denk dan aan alle privacygevoelige zaken die er nu spelen als het EPD, de kilometerheffing, meer cameratoezicht, bewaarplicht telecom weer naar een jaar en dergelijke.

Verder, denken jullie dat het zin heeft om te stemmen op een kleine partij die voor privacy issue's is? terwijl al bijna zeker is dat PVV of CDA, of VVD gaan winnen?
Reacties (16)
02-03-2010, 15:50 door Anoniem
Deze vraag is redelijk vroeg aangezien de verkiezing pas over een aantal maanden zijn. Volgens de huidige peilingen gaat er niemand "winnen", kleine partijen hebben ook kans in de regering te gaan zitten.
02-03-2010, 15:52 door Rene V
Indien na het zoveelste fiasco wederom de CDA aan de macht zal komen, dan heeft de Nederlander niets geleerd en dan verdient Nederland het ook om stukje bij beetje hun privacy en vrijheid te verliezen.
Ik geloof echter niet dat CDA weer aan de macht zal komen, alhoewel de peilingen dit nu wellicht uitwijzen doordat PVV populair lijkt te zijn en deze eventueel in coalitie met CDA zal gaan regeren.
Ik hoop op een linkse regering dit keer. Mijn persoonlijke voorkeur momenteel zou zijn SP of D'66. Maar aan de andere kant, tja.. politiek boeit me verder heel weinig. Maar het zou wel fijn zijn om eens een keer wat regerende partijen te hebben die in ieder geval privacy hoog in het vaandel hebben staan.
02-03-2010, 15:59 door Anoniem
bij de laatste verkiezingen heb ik SP gestemd
nu zal ik stemmen op D66; specifiek op Alexander Pechtold
02-03-2010, 17:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-03-2010, 18:17 door rob
Je kan gerust op een kleine partij stemmen. Over het algemeen valt me op dat de linkse partijen vooral pro-privacy stemmen in de tweede kamer. Zie: http://www.privacybarometer.nl/ daarin kun je zien wat het stemgedrag is op cruciale privacy wetgeving.

Als mensen op kleine partijen stemmen, kunnen ook die kleine partijen tezamen nog een kabinet vormen. Of onderdeel worden van het kabinet, zoals bijvoorbeeld de CU heeft gedaan. Gelukkig is het hier geen Amerika, waar als je op een kleine partij stemt, je stem grotendeels verloren is. In nederland kunnen kleine partijen in de oppositie bepalend zijn voor het tegenhouden van privacyschendende maatregelen of wetten.

Ik stem zelf SP. Ze hebben qua privacy goede standpunten, en hun stemgedrag in de kamer is over het algemeen ook erg pro-privacy en pro digitale vrijheid. Ik vind op het vlak van privacy echter dat GroenLinks het beter doet, aangezien zij specifieke privacy en IT onderwerpen in hun campagne gebruiken / en dus hier meer waarde aan lijken te hechten. Toch stem ik SP omdat de SP voor normale EU-samenwerking is, maar *niet* voor de EU-grondwet, terwijl Groenlinks dat wel was. D66 zegt wel pro-privacy te zijn, maar hebben een aantal grove privacyschendende maatregelen toch ondersteund. Zie wederom de website http://www.privacybarometer.nl/.

Of je je nu links of rechts voelt de treurige waarheid is dat vooral de linkse partijen pro-privacy zijn. Terwijl dat niet inherent aan link of rechts is.... Er zijn ook zeer liberalen (liberalisten?) die erg pro-privacy zijn. Die zie je echter niet terug in de grotere (centrum)-rechtse partijen. Ook de PvdA is niet echt goed voor je digitale vrijheid.

Dan was er ook nog de piratenpartij die in nederland opgezet zou worden, en als een soort PvdD met een voornamelijk digitale vrijheid programma wou komen. Dat moeten we nog zien komen... Als die er komen stem ik misschien daar wel op, omdat zij in iedergeval het belang van digitale vrijheid zouden begrijpen.
02-03-2010, 18:25 door [Account Verwijderd]
"Privacy" is voor mij een van de vele belangrijke onderwerpen waarop ik mijn keuze baseer. Bij de 2e kamer verkiezingen heeft daarom de SP de grootste kans mijn stem te krijgen. Voor de locale verkiezingen van woensdag laat ik me niet door nationale issues leiden.

Voor de mensen die morgen wel willen gaan stemmen maar hun keuze nog niet hebben gemaakt:
http://www.stemwijzer.nl/
http://www.kieskompas.nl/

Wil je een overzicht hebben hoe nationale partijen tegenover privacy staan: http://privacybarometer.nl/
02-03-2010, 18:54 door Anoniem
Groenlinks
02-03-2010, 21:06 door spatieman
CDA = leugen = bedrog = diefstal = fail
VVD = leugen = bedrog = diefstal = fail
D66 = leugen = bedrog = diefstal = fail
PVV = agresie = problemen = fail
PVDA = CDA = VVD = D66 = fail
02-03-2010, 22:00 door Anoniem
Ik ga morgen stem op Arnold Schwarzenegger!
Als governor van California heb je een eentonigen baan en is zijn reportage
niet veel meer waard. Vandaar dat ik op Arnold Schwarzenegger,
met de mededeling van, hou het vol, nog even en je kan met pensioen gaan!
02-03-2010, 23:20 door Anoniem
Kan ik niet stemmen op het Duits Hooggerechtshof ? Dat heeft zojuist de wettelijke bewaarplicht van telecom- en internetgegevens naar de prullebak verwezen. In Nederland zou eigenlijk de VVD als liberale partij dit standpunt moeten huldigen. Maar deze partij heeft lang geleden haar liberale principes over boord gegooid en ze ingewisseld voor neoliberaal opportunisme..... Alternatief ? D66. Maar mijn herinneringen aan het laatste Paarse kabinet zijn al even beroerd als mijn ervaringen met de Balkene(lle)nde kabinetten !
03-03-2010, 08:56 door Mameomowskwooz
Door spatieman: CDA = leugen = bedrog = diefstal = fail
VVD = leugen = bedrog = diefstal = fail
D66 = leugen = bedrog = diefstal = fail
PVV = agresie = problemen = fail
PVDA = CDA = VVD = D66 = fail
Dus? SP of GL dan maar? Of ga je maar helemaal niet stemmen?

Zelf heb ik in het verleden meestal GL gestemd. Nu twijfel ik (wederom) tussen GL en PvdA, maar als privacy bescherming voor mij het belangrijkste thema zou zijn dan wordt het dus weer GL.
(SP is me een tint te rood/ een stap te links)

Ach, we hebben nog een paar maanden.
03-03-2010, 10:06 door Erwtensoep
Vandaag gemeente verkiezingen, stemmen allemaal! Niet stemmen is een stem voor de antiprivacy partijen ;)
03-03-2010, 11:22 door Anoniem
Zie http://www.privacybarometer.nl/ om te zien hoe politieke partijen denken over de privacy van de burger.
(ikke PvdD)
03-03-2010, 11:31 door Anoniem
Groenlinks : Harry Borghouts is een gewaarde Groenlinkser. I rest my case

Bij geen enkele partij is privacy veilig. Als het kan doordat iets is vastgelegd zal het gebeuren. Privacy is abstract, het opsporen van een crimineel niet. Abstract verliest het van concrete gevallen.

Argumenten pro privacy zijn zijn helaas nooit concreet.
05-03-2010, 11:30 door Anoniem
Het blijft mij verbazen dat je voor bescherming van je privacy tegenwoordig bij de linkse partijen moet zijn, die bij uitstek toch de macht van de staat zouden moeten willen vergroten (socialisme, communisme), terwijl de rechtse partijen die "vrijheid" in hun naam en vaandel hebben staan, alleen nog maar uit zijn op het inperken van burgerrechten en het verzwaren van eisen aan diezelfde burgers...

Links staat kennelijk inmiddels voor liberaal en rechts voor repressief. Het kan verkeren.
06-03-2010, 18:20 door rob
Door Anoniem: Het blijft mij verbazen dat je voor bescherming van je privacy tegenwoordig bij de linkse partijen moet zijn, die bij uitstek toch de macht van de staat zouden moeten willen vergroten (socialisme, communisme), terwijl de rechtse partijen die "vrijheid" in hun naam en vaandel hebben staan, alleen nog maar uit zijn op het inperken van burgerrechten en het verzwaren van eisen aan diezelfde burgers...

Links staat kennelijk inmiddels voor liberaal en rechts voor repressief. Het kan verkeren.

Een beetje off-topic.. maargoed

Liberalisme (het echte liberalisme) is inderdaad gericht op zo min mogelijk overheid. Je suggereert dat meer overheid staat voor meer overheidsmacht en dus onderdrukking van de mensen. Dat is imho het tegenovergestelde. Veel linkse partijen willen meer overheidsbemoeienis om democratie te *vergroten*. Als je het hebt over liberaal, dan heb je het o.a. over vrije markt. Linkse partijen als SP zijn tegen een vrije markt in de zorg en bijv. bij nutsbedrijven. Omdat het belang van een commercieel bedrijf vaak haaks staat op het belang van de burger en democratie.

Er zijn al veel dingen fout gegaan zijn met de liberalisering van voorzieningen als ziekenhuizen en zorgverzekeringen. Een goed voorbeeld is: Zorgverzekeraars krijgen teveel macht, en overrulen zelfs de beoordelingen van artsen, omdat ze de dure medicijnen niet willen betalen. Ook zorgverzekeraars zouden heel graag alles over je willen weten, om een kansberekening te kunnen maken of jij weleens een erstige ziekte en dus kostenpost voor ze kan worden. We hebben al no-claim kortingen die in de hand werken dat mensen gaan vermijden naar de dokter te gaan omdat ze niet veel geld hebben, en dan maar het risico nemen, want stel je raakt je no-claim kwijt. We weten allemaal waar het naartoe kan gaan, zie de VS.

Linkse partijen vinden dat bepaalde instanties zo'n algemeen belang dienen (energievoorziening, zorg, scholen, etc.) dat die niet geliberaliseerd moeten worden. Opdat deze puur opereren in het belang van de samenleving, en niet voor aandeelhouders.

Het communisme waar je het over hebt is vaak uitgevoerd in een dictatuur. We zitten hier in een democratie. En je hoeft niet bang te zijn dat SP socialisten een socialistische dictatuur willen. SP en dergelijke willen in de kern dat iedereen gelijke kansen heeft. Dat het verschil tussen arm en rijk wordt verkleind. Dat de verzorgingsstaat (de erfenis van Drees) die we na de 2e oorlog hebben opgebouwd niet verder wordt afgebroken. Dat de ouderen waardig behandeld worden. Socialisme is het tegengestelde van 'ieder voor zich'. Misschien klinkt het afgezaagd, maar het gaat meer om 'samen' en 'je staat er niet alleen voor'. Sociaal is immers het tegengestelde van Asociaal. Communisme is toch echt wat anders.

Ik zou wel willen dat de linkse partijen meer aandacht geven aan digitale vrijheid. In de zin dat ze het meer op de kaart mogen zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.