image

Overheidshackers moeten 11.000 euro betalen

donderdag 27 november 2008, 11:00 door Redactie, 6 reacties

De hacking-crew '0x1fe' die uit onvrede over het kabinetsbeleid in 2004 de websites www.regering.nl en www.kabinet.nl via een grootschalige DDoS-aanval platlegde, moet 11.000 euro schadevergoeding betalen, er was een half miljoen euro geëist. Volgens de rechtbank hebben de hackers gezamenlijk gecoördineerde en gerichte aanvallen uitgevoerd op de sites, en hadden zij gezien hun kennis van computers moeten of kunnen weten dat daarbij schade zou kunnen ontstaan. De hackers waren hiervoor al eerder strafrechtelijk veroordeeld

Via een civielrechtelijke procedure wilde het rijk de geleden schade vergoed krijgen. De schade zou tussen de 450.000 en 500.000 euro bedragen, en werd gebaseerd op de extra ingekochte bandbreedte tijdens de DDoS-aanvallen en de nieuw aangekochte beveiliging.

Werkelijke schade
De rechtbank stelde de totale schade vast op 10.869,50 euro, veel lager dan de bijna 500.000 euro schadevergoeding die ICTU eiste. Alleen de kosten die ICTU moest maken om de DDoS-aanval op te lossen komen in aanmerking voor schadevergoeding, zo liet de rechtbank weten.

Een groot deel van het overige door ICTU gevorderde bedrag was gebaseerd op kosten die de stichting voor structurele verbeteringen in de bandbreedte en beveiliging van de websites maakte. Dit zijn investeringen die ICTU volgens de rechtbank ook zonder de DDoS-aanvallen op enig moment zou hebben gedaan en daarom ook door ICTU betaald moeten worden. Naast de schadevergoeding moeten de hackers ook nog ruim 2.000 euro proceskosten betalen.

Reacties (6)
27-11-2008, 13:00 door Anoniem
Ik heb toen al geroepen dat infrastructuur verbeteringen niet doorbelast kunnen worden, alleen de schade.
27-11-2008, 15:11 door Anoniem
Belachelijk dat dit nog niet verjaard is. Daarnaast hebben ze al een straf gehad en dan nu nog een een 2e? Komop zeg, het gaat hier niet om moord. Wat een slechte wetgeving hebben wij hier toch in dit land dat de klager zoveel rechten heeft.
27-11-2008, 15:21 door Anoniem
Bizar dat de overheid investeringen in de beveiliging denkt te kunnen verhalen op personen die een security incident hebben veroorzaakt. Het feit dat men de beveiliging niet op orde hard ligt niet aan deze personen.

Wanneer iemand inbreekt in een ministerie, dan gaat men toch ook niet de rekening voor nieuwe alarmsystemen en bewakingspersoneel doorbelasten aan die inbreker ? ;)
27-11-2008, 15:27 door Anoniem
2.000 euries voor 4 jaar procederen,
advocaten hebben het moeilijk in NL
;)
27-11-2008, 16:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-11-2008, 22:47 door Anoniem
Door AnoniemBelachelijk dat dit nog niet verjaard is. Daarnaast hebben ze al een straf gehad en dan nu nog een een 2e? Komop zeg, het gaat hier niet om moord. Wat een slechte wetgeving hebben wij hier toch in dit land dat de klager zoveel rechten heeft.

Het is een civiele zaak van de stichting ICTU. Dus geen strafrecht. Er zijn blijkbaar veel mensen die dat verschil niet begrijpen.

Als slachtoffer kan je bij schade een civiele zaak tegen de dader starten; dat hebben ze gedaan. Als burger ben ik daar heel blij om dat niet ik als lid van de samenleving maar de daders voor de kosten opdraaien.

Het is maar goed ook dat je civiel geld kan verhalen als slachtoffer als iemand de boel stuk maakt.

Het ging om een Ddos aanval, dat heeft niets met slechte beveiliging te maken maar alles met vernielzucht, sabotage. Mooi voorbeeld voor andere vandalen die Ddos een leuke grap vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.