image

Column: Onnodig DNA bewaren – mag niet, gebeurt toch

vrijdag 12 december 2008, 09:45 door Peter Rietveld, 13 reacties

DNA-profielen en vingerafdrukken van verdachten mogen niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Is de verdachte niet langer verdacht, dan moeten zijn gegevens vernietigd worden. Klare taal van het Europese Hof voor de Mensenrechten (EHCR) in Straatsburg, in een unanieme uitspraak op 4 december. De zaak was aangespannen door twee Britten: zij hadden de rechter verzocht om vernietiging van hun DNA-materiaal na afloop een onderzoek, maar dat verzoek werd verworpen. Ook een Brits parlementslid, die vrijwillig DNA had afgestaan bij een onderzoek naar de moord op een oom, kreeg nul op het rekest toen hij om vernietiging verzocht. Het bewaren van de gegevens 'could not be regarded as necessary in a democracy' volgens de 17 rechters. Ze vonden het 'disproportioneel' en daarom niet toegestaan.

De Britse regering is teleurgesteld over de uitspraak uit Straatsburg. Tot 2001 was het vernietigen van DNA en vingerafdrukken voorschrift in de UK, sindsdien werden gegevens bewaard. Sinds 2004 mogen opsporingsdiensten zonder toestemming DNA en vingerafdrukken afnemen voor iedere verdenking van een strafbaar feit. De database bevat nu de gegevens van meer dan 7% van alle Britten, waaronder veel minderjarigen. Zo bleek in 2007 dat ook het DNA van een 7 maanden oude baby opgenomen was. En het helpt, zegt de Britse regering. Volgens de Schotse politie bijvoorbeeld konden dankzij de database 10.000 misdrijven worden opgelost, waaronder 88 moordzaken.

Deze cijfers zijn echter misleidend, zo toonde Genewatch al aan: die 10.000 is niet het aantal opgeloste misdrijven, maar het aantal gevonden DNA-matches. Een DNA-match is nog lang geen veroordeling: misschien ben je toevallig een dag eerder op de plek des onheils geweest en heeft de politie je roos en je oorsmeer aangetroffen. Het bewijst dus niets.

Maar er zijn wel degelijk meer zaken opgelost, dat wel. Dat is het gevolg van het vastleggen van DNA-materiaal op de plek van meer soorten misdrijven dan voorheen. Het resultaat is dat veelplegers aan nog meer zaken konden worden gekoppeld. Genewatch heeft vastgesteld dat de Britse DNA-database per jaar tot 0,17% extra opgeloste zaken leidt, meest inbraken en autodiefstallen. Daarbij blijkt DNA slechts in een zeer beperkt aantal zaken een rol te spelen (0,35% van het totaal) waarbij het ook nog eens zelden het doorslaggevend bewijs vormt. Tot hoeveel veroordelingen de 88 'opgeloste moorden' hebben geleid is niet vast te stellen omdat dit soort gegevens niet vrijgegeven wordt. Het lijkt er veel op dat Britse politici hun beleid meer baseren op CSI dan op wetenschappelijk onderzoek.

De uitspraak van het Hof is volgens de Labour-regering echter geen reden de wetgeving te herzien. Volgens haar zijn DNA en vingerafdrukken "vital to the fight against crime". Londen heeft van het Straatsburger Hof tot maart 2009 de tijd om de profielen uit de database te verwijderen. Het socialistische kabinet heeft al aangegeven die periode te gebruiken om haar standpunt te bepalen. Eigenlijk zegt Londen hiermee al het vonnis niet uit te voeren.

Ook voor Nederland is de uitspraak van het Europese Hof voor de Mensenrechten interessant. Het werpt een geheel nieuw licht op de toekomst van ons paspoort. Dit biometrische paspoort, ingevoerd in 2006, moet binnenkort ook de afdrukken van onze wijsvingers bevatten. Als het bewaren van vingerafdrukken en DNA-profielen al verboden is voor criminaliteitsbestrijding in een democratie, met welke argumentatie kun je het dan wel noodzakelijk maken dergelijke gegevens voor een identiteitsbewijs te verzamelen?

Het voorkomen van terrorisme? Het indammen van de migrantenstromen? Het vangen van verspreiders van illegale MP3"s? Het bewaken van de volksgezondheid zoals bij onze hielprik database?

Ik vermoed dat de verschillende overheden doorgaan met de centrale registratie van DNA en vingerafdrukken. Het is een internationale trend en dan kun je moeilijk achterblijven. Door gewoon de gegevens van iedereen vast te leggen in plaats van alleen rond het strafrecht, kan de overheid niet verweten worden dat ze een uitzondering creëert. Dit argument is al gebruikt in andere landen. Welk formele doel daarbij uiteindelijk de doorslag gaat geven is alleen interessant voor de fijnproever.

Toch is er meer om te overwegen. Als de Nederlandse overheid China op de vingers probeert te tikken over de schending van mensenrechten in Tibet, werpt de Chinese overheid tegen dat ook in ons land mensenrechten worden geschonden. En helaas, dan hebben ze gelijk. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Nu de hoogste gerechtelijke instantie heeft bepaald dat vingerafdrukken van niet-verdachten niet bewaard mogen worden, komen ze dus niet in ons paspoort. Regels zijn regels. Toch?

Ik hoop het van harte, in dit geval. De uitspraak van het Hof zou een mijlpaal moeten zijn. Waarom zegt een klein stemmetje in mij dat deze uitspraak dan toch volslagen genegeerd zal worden? En dat we toch allemaal braaf een vingerafdruk zullen laten maken?

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Vorige columns van Peter

Reacties (13)
12-12-2008, 10:06 door Anoniem
Dit soort artikelen zou regelmatig in de grote dagbladen moeten staan.
12-12-2008, 10:44 door Anoniem
Peter, wees gerust met deze uitspraak in het achterhoofd zal ik pertinent weigeren een vingerafdruk af te staan, tevens zal ik mijn overheid verplichten mij van geldig paspoort te voorzien.
Al moet een rechter hierover gaan beslissen; Je maintiendrai !
12-12-2008, 11:27 door Jan-Hein
"Als het bewaren van vingerafdrukken en DNA-profielen al verboden is voor criminaliteitsbestrijding in een democratie, met welke argumentatie kun je het dan wel noodzakelijk maken dergelijke gegevens voor een identiteitsbewijs te verzamelen?"

Om U nog beter van dienst te zijn zonder twijfel: Uw identiteit kan nooit meer gestolen worden of zoiets, en anders hebben we het inderdaad nodig om de toegenomen bedreiging van kinderporno verkrachtende terroristen en andere slechterikken aan te pakken, want daar kan niemand tegen zijn.

Ik heb me een tijd geleden hier al eens opgewonden over het gemak waarmee de moderne Nederlander zichzelf uitlevert, en ze daarbij schaapjes genoemd.
Ik constateer echter dat de meerderheid het gewoon echt wil, dus dat ik met een achterhoedegevecht bezig was.
Hoewel ik de zorgen volledig deel, en verbijsterd ben door het tempo van de mentaliteitsverandering, probeer ik me ondertussen meer bezig te houden met de vraag hoe ik ik zo'n nieuwe maatschappij het beste kan functioneren zonder al te veel tegen windmolens te moeten knokken.
Je gaf in het vorige artikel al aan, dat zoiets steeds lastiger begint te worden, maar ik geef de moed nog niet op.
12-12-2008, 15:06 door Anoniem
Goed artikel. Ik ben het natuurlijk eens met de strekking hier van, alleen moet ik nog zien of daar ook daadwerkelijk parlementair iets mee gebeurt. Misschien wordt het toch tijd dat het volk zelf iets buitenparlementairs gaat doen wanneer het op dit soort dingen aan komt? Het lijkt me overduidelijk dat de mening van de regering en de mening van het 'bewuste volk' bijna lijnrecht tegenover elkaar staat wanneer het om dit soort dingen gaat.

--Shokora
12-12-2008, 15:29 door Arno Nimus
Deze cijfers zijn echter misleidend, zo toonde Genewatch al aan: die 10.000 is niet het aantal opgeloste misdrijven, maar het aantal gevonden DNA-matches. Een DNA-match is nog lang geen veroordeling: misschien ben je toevallig een dag eerder op de plek des onheils geweest en heeft de politie je roos en je oorsmeer aangetroffen. Het bewijst dus niets.
Inderdaad. Ze zouden eens cijfers moeten geven van zaken die zijn opgelost en hebben geleid tot een veroordeling waarbij het DNA-materiaal cruciaal was voor het oplossen van een zaak en het krijgen van een veroordeling. Dát zijn de cijfers die van belang zijn!
12-12-2008, 16:21 door Anoniem
Volgens forensicmag werkt DNA ook nog eens super als preventief middel:
http://www.forensicmag.com/articles.asp?pid=168

Voor iedere opgeloste zaak worden er 7.8 voorkomen (http://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/grants/203971.pdf). Hoe zouden ze dát nu bewezen hebben?
12-12-2008, 21:10 door Anoniem
Goed stuk Peter!

Ik heb hier op een forum waar ook veel agenten kwamen uitgebreide discussies over gehad en wat ik bemerkte dat het nogal zwart wit denkers zijn zonder dat er enige vorm van gradatie mogelijk was.

Vooral de uitspraak "ik heb niks te verbergen " was zeer populair. En het was totaal zinloos om hier tegen in te gaan merkte ik,.

Persoonlijk hou ik van een gezonde, denk ik view op de zaken en ja er zitten positieve kanten aan maar ook negatieve.

Het moet op vrijwillige basis zijn. En als er een buurtonderzoek vanwege een zeden of geweldsdelict is zal ik er zonder meer aan meewerken maar dan moet het DNA ook vernietigd worden na het onderzoek.

Alleen op die basis zou ik willen meewerken,

Want feit blijft ...hoe meer er van je genoteerd staat hoe groter de kans wordt voor jezelf dat ze het foutief aan iets linken waar je totaal niks mee te maken hebt.

En gezien de vele misstanden zou ik hier niet graag het slachtoffer van wilen zijn.

Dat is mijn persoonlijke mening.
12-12-2008, 22:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-12-2008, 02:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2008, 20:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2008, 03:18 door Anoniem
Door Peter V
Door AnoniemDit soort artikelen zou regelmatig in de grote dagbladen moeten staan.

Jij vergeet dat de meeste grote krantenredacties voornamelijk uit PvdA-leden bestaat die niets verkeerds over hun eigen partij willen publiceren, en zeker niet als deze in de huidige regering (lees Kabinet) zitting hebben.

Een probleem dat al jaren bekend is overigens en waar menig onafhankelijk journalist (zoals Micha Kat) tegen geprotesteerd heeft op zijn blog (http://www.nrcombudsman.nl/)

Marc Chavennes in het NRC is toch een uitzondering hoor. De nrcombudsman heeft het overigens over een leiband naar defensie, en dat klopt wel, maar in privacy is de krant onafhankelijk.

Ik denk overigeens dat het onderwerp gewoon niet goed ligt bij de adverteerders.
14-01-2009, 16:36 door Anoniem
Door P. Rietveld Nu de hoogste gerechtelijke instantie heeft bepaald dat vingerafdrukken van niet-verdachten niet bewaard mogen worden, komen ze dus niet in ons paspoort. Regels zijn regels. Toch? Ik hoop het van harte, in dit geval. De uitspraak van het Hof zou een mijlpaal moeten zijn. Waarom zegt een klein stemmetje in mij dat deze uitspraak dan toch volslagen genegeerd zal worden? En dat we toch allemaal braaf een vingerafdruk zullen laten maken?

En helaas heb je gelijk... vandaag heeft Europa een nieuwe mijlpaal bereikt nu duidelijk is dat het opnemen van vingerafdrukken in paspoorten en id-kaarten toch doorgaat... Trots op Nederland? Nee...
08-02-2009, 10:47 door Mindcon
BIOEFFECTS: Invasion of Privacy: … Glazen DNA … DNA Trade … DNA DAMAGE …
Beste @Medemens,
Wilt u meer informatie over genetische manipulatie? Kijk dan hier:
http://www.volksopstand2008.nl/forum.html?func=view&catid=18&id=2299
Hoogachtend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.