image

Google koppelt gedrag aan online advertenties

donderdag 12 maart 2009, 10:17 door Redactie, 3 reacties

Google gaat het gedrag van haar gebruikers koppelen aan advertenties, wat voor beide partijen meer zou opleveren, zo beweert de zoekgigant. Het advertentiesysteem toont advertenties gebaseerd op de online activiteiten van de gebruiker. Alle Google gebruikers maken standaard onderdeel uit van het systeem, hoewel er ook de mogelijkheid tot uitschrijven is. Tegenstanders zijn echter verbolgen over het feit dat het een "opt-out" in plaats van een "opt-in" systeem is. Google gebruikt voor het in kaart brengen een cookie. "Het cookie bevat geen persoonlijke identificeerbare informatie, daarom denken we dat opt-out de juiste manier is", aldus aldus een woordvoerder. Ook gegevens over de video's die men op YouTube bekijkt worden in het systeem verwerkt.

"Als een gebruiker graag reist en veel reiswebsites bezoekt, kan Google ze meer reis-gerelateerde advertenties tonen. We geloven dat advertenties een waardevolle informatiebron zijn om mensen met producten, diensten en ideeën die ze interessant vinden in contact te brengen. Door meer relevante advertenties verbeteren we de relatie tussen adverteerder en onze gebruikers, waardoor we meer waarde genereren." Gebruikers, die aan de hand van hun gedrag aan een bepaalde categorie worden toegevoegd, kunnen wel hun profiel inkijken en aanpassen.

Privacy-mijnenveld
Simon Davies van Privacy International waarschuwt dat deze dienst in werkelijkheid alles van de gebruiker monitort, hoe persoonlijk of gevoelig dit ook is. Google ontkent dit en merkt op dat het zaken als ras, religie, sexuele voorkeur, gezondheid of gevoelige financiële informatie niet in kaart zal brengen. "Wederom heeft Google een initiatief gelanceerd zonder met haar gebruikers te overleggen. En wederom loopt Google in een privacy-mijnenveld", waarschuwt Davies. De test met de persoonlijke advertenties is gisteren op YouTube en Google begonnen. Bedrijven kunnen het pas vanaf april gebruiken om hun advertenties te tonen.

Reacties (3)
12-03-2009, 11:01 door Anoniem
Google start wel meer zaken zonder er ruchtbaarheid aan te geven, Bij installatie van de laatste versie van Google Earth wordt er een service gestart die ook doorloopt als je Google Earth niet gebruikt. Zelfs als je in servicebeheer die service uitschakelt, dan blijft het proces volgens taakbeheer toch actief. Het begint trekjes van een rootkit te vertonen.

Het zou om versiebewaking van Google-software gaan. Maar zoiets kan toch eenvoudig in de applicaties zelf worden ingebouwd! Ik heb niet zo''n behoefte aan ongevraagde software die mij permanent op de vingers kijkt.
12-03-2009, 12:50 door Anoniem
En bedankt he, weer een toetsenbord kletsnat en mijn monitor volgespetterd.
Neem ik net een grote slok koffie en lees ik dit
“Google gaat het gedrag van haar gebruikers koppelen aan advertenties, “
Waarbij het “gaat het gedrag koppelen “ onmiddellijk voor een enorme proestbui zorgt.

Men zou eens moeten kijken wat Google al niet van de mensen vergaard, alleen al de Google Toolbar die mensen te pas en te onpas met ongehoord geweld in de strot wordt geduwd, omdat die bij elk programma wat je installeert, al voor je aan gevinkt staat, maakt een folder aan die honderden MB’s aan gegevens bij houd.

Gaat koppelen ???? hahahaha

NB. Ter attentie van de redactie :
Zou u voortaan een waarschuwing kunnen opnemen aan het begin van uw tekst, dat de inhoud van de tekst mogelijk kan lijden tot verslikken en onderspetteren van toetsenbord en monitor :-)

Maar zonder dollen, als burger, denk ik dat de EU zich daar eens op moet richten. Enkele fikse boetes zouden op hun plaats zijn.
Aan de lopende band wordt uw privacy geschonden. En in veel gevallen heeft u niet eens een echte keuze.
Niet akkoord, dan ook de software niet, is het devies in veel gevallen.
En als er toch spraken is van een soort keuze, dan wordt er wel via een omweg aan uw privacy gesleuteld
Als die commissie net zo veel energie zou steken in dit onderwerp als dat zij doet in Microsoft te achtervolgen, zouden u en ik een stuk beter beschermd zijn.
Met vriendelijke groet de Hooge
12-03-2009, 15:10 door Anoniem
"Maar zonder dollen, als burger, denk ik dat de EU zich daar eens op moet richten. Enkele fikse boetes zouden op hun plaats zijn."

De EU is eerder bezig met te kijken hoe ze zelf zoveel mogelijk informatie over de burger kunnen vergaren. Overigens vraag ik mij af waarom Google hier boetes voor zou moeten krijgen; je maakt gebruik van een 'gratis' dienst, en daar staat tegenover dat zij om inkomen te generen via die diensten informatie vergaren t.b.v. hun reclame campagnes. Je hoeft immers geen gebruik te maken van de diensten van Google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.