image

Eerste Kamer wil derde termijn over 'slimme meter'

donderdag 2 april 2009, 10:15 door Redactie, 9 reacties

De Eerste Kamer wil een derde termijn vastknopen aan het debat over de invoering van de 'slimme' energiemeter. In het debat met minister Van der Hoeven van Economische Zaken op dinsdag 24 maart bleek al dat de senaat niet zonder slag of stoot met invoering van deze digitale meter ter vervanging van de analoge meters zou instemmen. Van der Hoeven wil na een proefperiode van twee jaar binnen zes jaar de meters overal installeren. In navolging van veel protesten van burgers zetten enkele senatoren vraagtekens bij de mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. De digitale meters kunnen de netbeheerder per kwartier inzicht geven in het elektriciteitsverbruik en de digitale gasmeter kan elk uur het actuele verbruik weergegeven.

De Europese richtlijn schrijft voor dat in elk huishouden en bedrijf een individuele meter moet komen om het actuele verbruik weer te geven. Op die manier hopen Europese Commissie en Europees Parlement dat er zuiniger met energie wordt omgegaan. Wie de meters niet installeert kan wegens een economisch delict vervolgd worden en maximaal een half jaar gevangenisstraf krijgen.

SP-senator Reuten riep in een artikel in het Financiële Dagblad van 31 maart 2009 zijn mede-senatoren op tegen te stemmen. Senator Van Driel vroeg ter voorbereiding van de derde termijn een brief van de minister waarin zij nader ingaat op de bezwaren van de Consumentenbond. Volgens deze bond leidt invoering van de 'slimme meter' o.a. tot inbreuken op de persoonlijke levenssfeer. De Eerste Kamer besloot de derde termijn en de besluitvorming over beide wetsvoorstellen uit te stellen tot dinsdag 7 april.

Reacties (9)
02-04-2009, 11:42 door Arno Nimus
De Europese richtlijn schrijft voor dat in elk huishouden en bedrijf een individuele meter moet komen om het actuele verbruik weer te geven. Op die manier hopen Europese Commissie en Europees Parlement dat er zuiniger met energie wordt omgegaan.
Ik heb zo'n schijtding. En afgezien van het feit dat ie lang niet zo slim is als wordt beweerd ga ik echt niet elk kwartier kijken hoeveel energie ik verbruikt heb.

Ze kunnen dan beter iedereen een energiemeter geven die je in het stopcontact kunt prikken zodat je kunt zien hoeveel je TV, leeslampje, magnetron of elektrische deken verbruikt... Maar ja, dat is misschien ook wel weer té slim...
02-04-2009, 12:05 door SirDice
Ik heb nog ernstige twijfels over de veiligheid van die meters...

http://www.cnn.com/2009/TECH/03/20/smartgrid.vulnerability/
02-04-2009, 13:16 door spatieman
een slimme meter, is een horror voor somige mensen, lees, mensen met een radio hobbie.
want die dingen vervuilen van 0 tot 3 mhz..
02-04-2009, 18:14 door Anoniem

een slimme meter, is een horror voor somige mensen, lees, mensen met een radio hobbie.
want die dingen vervuilen van 0 tot 3 mhz..
Lekker dan, gelukkig heb ik nog niet zo'n meter.

Is er al een wijvertrouwenslimmemetersniet ?
05-04-2009, 20:35 door Anoniem
Ik hoor niemand over het eigen energie verbruik van deze meters en het modem dat daar bij hoort.
Als je dit stroomverbruik van elk huishuiden bij elkaar op gaat tellen dan is dat nog al wat ,pure energie verspiling die slimme meters.
06-04-2009, 08:27 door Anoniem
Als ik de richtlijn zo lees (zie linkje in bericht), is daar niet direct uit op te maken dat deze meters verplicht zijn. In artikel 13 (p. 9) staat:
1. De lidstaten zorgen ervoor dat eindafnemers voor elektriciteit, aardgas, stadsverwarming en/of stadskoelingen en warm water voor huishoudelijke doeleinden, voorzover dit technisch mogelijk en financieel redelijk is en voorzover dit in verhouding staat tot de potentiële energiebesparingen, tegen concurrerende prijzen de beschikking krijgen over individuele meters die het actuele energieverbruik van de eindafnemer nauwkeurig weergeven en informatie geven over de tijd waarin sprake was van daadwerkelijk verbruik.

De eindafnemer moet de beschikking krijgen over is niet hetzelfde als de eindafnemer moet verplicht worden te gebruiken. Het probleem is misschien wel dat lid 2 van hetzelfde artikel vereist dat de energiemaatschappij haar rekening moet baseren op de actuele verbruiken. Als men de privacy niet wilt aantasten is dit technisch natuurlijk ook anders op te lossen. Bijvoorbeeld: als de "slimme" meter ten alle tijden de actuele tarieven kent, kan het apparaat zelf uitrekenen wat de actuele kosten zijn. De totaal kosten hoeven vervolgens maar een keer in de zoveel tijd naar de energieleverancier te worden verzonden. Uiteraard ligt daarmee fraude iets meer op de loer, maar op zijn minst draagt dan de leverancier het risico en niet de einafnemer.
07-04-2009, 11:17 door Anoniem
De maatregel dat het weigeren van zo'n slimme meter een economisch delict is geeft mij het treurige vermoeden dat de order bij de fabrikant(en) reeds is geplaatst. Was dit niet eerder bij de OV kaart! De opdracht geven en dan geconfronteerd te worden dat deze een gatenkaas is. Nogmaals de nadelen.

Netbeheerders, zoals bijvoorbeeld Continuon en Essent Netwerk, krijgen zeer nauwgezette privé-informatie over burgers via de meter binnen.
De meter verbruikt zelf stroom.
De meter is niet in staat meteen terug te draaien bij het opwekken van zonnestroom.

Uit een privacytoets van de Universiteit van Tilburg bleek dat de invoering van de slimme energiemeter in strijd was met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Toch maar drammen dat het ingevoerd moet worden. Ze hebben schijt aan hun eigen en Europese regels.
08-04-2009, 21:30 door Anoniem
hoi,

In mijn nieuwbouwhuis is al een spion (slimme) meter aangebracht.
Kan ik deze ook verplicht laten verwijderen?

m.vr.gr.
15-02-2012, 20:18 door Anoniem
Inbreuk op de privacy? Je moet toch eens in de zoveel tijd je meterstanden doorgeven anders valt de rekening niet op te maken, dus inzicht in jouw verbruik hebben ze toch al (ook historisch). Nu gebeurt dat alleen frequenter, met meer detail en met meer inzicht voor jezelf.

Waarom zou je je electriciteitsverbruik of gasverbruik voor de leverancier verborgen willen houden? Ga eens bij jezelf na welke leveranciers je nog meer hebt (televisiegids, kabelmaatschappij, AH Bonuskaart, bankpas, OV chippas, telebankieren ja zelfs je surfgedrag op internet wordt tegenwoordig gebruikt om persoonsgerichte advertenties te tonen) en maak je je daar ook zo druk om?

Ik vind wel dat zij die er toch angstig over zijn en niet "live" aangesloten willen worden op de leverancier, deze keuze ook moeten krijgen. Dat zullen er in de loop van de tijd minder worden denk ik, net als de handmatige acceptgiro's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.