image

Column: Het gaat ook zo snel

vrijdag 15 mei 2009, 10:19 door Peter Rietveld, 19 reacties

“Ik kan het allemaal niet meer bijhouden hoor. Het gaat ook zó snel tegenwoordig. Al die details, da’s meer wat voor de jongeren”. Je hoort het al vanaf een jaar of 35, vooral van mensen met een technische of uitvoerende functie. Gaat hun geheugen echt zo spectaculair hard achteruit ineens, of hebben ze gewoon zin in een hogere salarisschaal?

Je ziet het ook in ICT Security, waar je nu zo’n tien jaar je beroep van kunt maken. In de begindagen holden we nog massaal achter technische concepten aan, zoals Firewalls, PKI, RBAC en X500. Nu verdiepen we ons massaal zich in beleid, management of ‘beveiliging als een proces’.

Feit is dat rond een jaar of twintig de aftakeling inzet. Nu ja, bij mannen dan, maar dat is in onze wereld de overgrote meerderheid. Dat wordt nog wat, gegeven de aankomende vergrijzing en ontgroening van Nederland: het aantal mensen dat de ontwikkelingen ‘niet meer kan bijhouden’ stijgt, er komen steeds minder jongeren die ‘het allemaal nog wel volgen’. Met als gevolg dat we met z’n allen meer willen besturen en minder willen uitvoeren.

Dit gedrag herken je aan het benadrukken van het belang van beleid. Beleid, de panacee voor alle kwalen. Beleid is leuk: je verzint wat er moet gebeuren, zonder allerlei vervelende details, en je maakt je al helemaal niet druk om bijbehorende activiteiten als aansturing en rapportage. Krijg je ook allemaal maar stress van, dus dat moet je helemaal niet willen. Beleid maken is een prima oplossing voor de mensen die het allemaal niet meer kunnen bijhouden. Voor andere problemen is het maar afwachten of het helpt.

De achteruitgang van het geheugen is natuurlijk een zut-argument. Als je geheugen voor technische details achteruit gaat, loopt het geheugen voor andere details óók terug. Het verminderen van de ene hersenfunctie is geen reden voor een ander om het beter te gaan doen. Het is evenmin zo dat als je de details niet kent, je beter de grote lijnen ziet. Hoewel veel mensen dit wel denken, vooral die mensen die zelf de details niet kennen en nooit gekend hebben. Gaan zij beleid maken, dan krijgen dus de mensen met de minste kennis de meeste macht. Zou dat de bedoeling zijn van een kenniseconomie? Of moeten we de pensioenleeftijd maar drastisch gaan verlagen, vanwege de verminderde hersencapaciteit van 30-plussers?

Welnee. Als je na een aantal jaren in het vak erachter komt dat je niet alle details meer uit je hoofd weet, zegt dat volgens mij iets heel anders dan dat alles je te snel gaat. Het zegt juist dat je wijsheid begint te krijgen. Je beseft dat je niet alles weet, en dat het gewoon beter is om dingen op te zoeken en op te schrijven. Dit is geen goed moment om te stoppen met ‘inhoudelijke’ functies. Integendeel. Voorheen wist je óók niet alle details, maar je geloofde dat wel. Daar kwamen nu net al die ongelukken van.

Het veronderstelde causale verband tussen leeftijd en het missen van technische ontwikkelingen is een opportuun sprookje: niemand geeft graag toe iets voor het geld te doen. Geld ja. Hypotheek. Alimentatie. Van die zaken, die vanaf een jaar of 30-35 gaan spelen en die je dwingen te kiezen voor veel en zeker geld. De enige weg daarheen is ‘promotie’, waarbij specialisten beloond worden als ze generalist worden – van programmeur naar consultant, van beheerder naar manager. Jammer eigenlijk, want juist als je de wijsheid krijgt dat het verstandig is om dingen op te zoeken en op te schrijven, moet je ineens aan iets heel nieuws beginnen.

Jammer ook voor Nederland, dat op deze manier een verstikkende bureaucratie dreigt te worden. Nederlandse grootbanken en multinationals opereren al vrijwel zonder uitzondering ambtelijker dan de overheid. Over een paar jaar hebben alle organisaties een overschot aan ‘architecten’, managers en adviseurs in alle soorten en maten, maar niemand voor de productie.

Natuurlijk kunnen we ons jongerendeficit nog een tijdje opvangen met het importeren van het geboorteoverschot van de derde wereld. Maar dat is wel heel erg ‘na ons de zondvloed’ en bovendien kunnen die derdewereldlanden hun eigen talenten wel heel goed zelf gebruiken.

We zullen onze carrièremodellen, beloningen en verwachtingen moeten bijstellen. En snel. Want met alleen managen en adviseren komt er geen brood op de plank.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Vorige columns van Peter


Reacties (19)
15-05-2009, 10:48 door Anoniem
Het doet me denken aan een uitspraak die ik ooit ergens zag hangen:

Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht

Ik werk bij een bank. Wat voor een gedoe daar is opgetuigd aan beleid, regeltjes, richtlijnen, wetgeving, procedures, werkafspraken, Sox testen, rapportages, audits, controles op controles op interne controles...je wordt er soms kierewiet van. Wonderbaarlijk dat het voor dat tijdperk allemaal ook goed is verlopen.
15-05-2009, 10:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-05-2009, 10:56 door Anoniem
Je hebt je schuldgevoel en je complexen wel mooi van je afgeschreven! ;-D
15-05-2009, 11:34 door Anoniem
Dan ben ik dus vroeg wijs voor mijn leeftijd.
Want ik weet veel maar niet alles en niet altijd genoeg.

Ik ben geen veiligheidsexpert (t? is dit soms een Rotterdams woord), ik doe me ook niet zo voor.
Als ik iets echt niet weet geef ik het toe.
Maar als ik zeker weet dan kom ik daarvoor uit, en leren is een hobby van mij dus dat houd ook voorlopig niet op.

Ik weet veel over PHP en OOP, maar ik zal me zelf geen expert noemen.
Meer iemand die veel weet.

Wie stopt het met leren stopt met leven of te minsten met een zin om te leven.
Van alles wat je doet leer je, als je niet meer leert. Doe je niets, ben je dood. Klaar.

Goed artikel.
Wel lang :)


En ik weet dingen heel goed.
DAT IK GEK WORD VAN DIE CAPTCHA!
15-05-2009, 11:50 door sjonniev
Door Anoniem:
En ik weet dingen heel goed.
DAT IK GEK WORD VAN DIE CAPTCHA!

Maak een account aan op deze site, en log in. Dan ben je ervan af.
15-05-2009, 12:09 door pikah
Jup nergens last van ;-) CAPTCHA's zijn zowieso irritant, meestal moet ik ze drie keer in vullen totdat ik hem goed heb... tijd voor een bril?:-)
15-05-2009, 14:52 door [Account Verwijderd]
Zeg Peter,
prachtig artikel dank je wel
15-05-2009, 21:14 door Anoniem
Door sjonniev:

Maak een account aan op deze site, en log in. Dan ben je ervan af.

Zou leuk zijn als hij dat dan ook vasthield. Nu kan ik voor elke reactie inloggen, dan liever als anoniem posten.
15-05-2009, 22:26 door Arie
Een rake visie, echter niet alleen geldig voor de IT want in veel beroepsgroepen zie je de beweging van leerling, basis, naar bureaufuncties. Bijblijven in IT is lastig, de ontwikkelingen volgen zich snel op en wil je in de breedte gaan dat is kennis op detailniveau niet bij te houden. Gelukkig is daar het Internet voor, een collectief geheugen.
Werken in de operationele uitvoering is voor mij het leukste wat er is.
16-05-2009, 11:22 door Anoniem
@pikah: Heb ik al :)
Een account, hmmm...
17-05-2009, 16:02 door Anoniem
Zoals een kennis van me altijd zegt.... "Too many chiefs... too few indians..."
17-05-2009, 19:28 door Anoniem
"Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht"

Mooi :)
18-05-2009, 08:20 door Anoniem
Het is toch al decennia bekend dat (generaliserend) ICT'ers nogal conservatief, vasthoudend zijn (ja het klinkt tegengesteld), dat schijnt gekoppeld te zijn met de voorkeur voor het vak. Het is niet zozeer de nieuwe kennis die zij niet eigen willen of kunnen maken maar het is de verandering waar ze gewoon veel moeite mee hebben. Een beetje autisme zit in elke IT'er denk ik.

Als je daar als organisatie rekening mee houdt dan is het niet zo'n probleem.
18-05-2009, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch al decennia bekend dat (generaliserend) ICT'ers nogal conservatief, vasthoudend zijn (ja het klinkt tegengesteld), dat schijnt gekoppeld te zijn met de voorkeur voor het vak. Het is niet zozeer de nieuwe kennis die zij niet eigen willen of kunnen maken maar het is de verandering waar ze gewoon veel moeite mee hebben. Een beetje autisme zit in elke IT'er denk ik.

Als je daar als organisatie rekening mee houdt dan is het niet zo'n probleem.


Maar ja, veel "nieuwe" dingen in de I(C)T zijn natuurlijk ook wel oude wijn in nieuwe zakken.
19-05-2009, 09:19 door Anoniem
Bizarre zin; "Gaat hun geheugen echt zo spectaculair hard achteruit ineens, of hebben ze gewoon zin in een hogere salarisschaal?"

Dus een slecht geheugen/beperkte kennis is inherent aan een hoger salaris, verklaart helaas wel erg veel..... (zucht), maare kan iemand hier de logica van onderbouwen, want hoewel niemand reageert op deze zin is er blijkbaar voortschrijdend inzicht voor nodig om dit een normale conclusie te vinden en dat ontbreekt mij ten enenmale !

Peter, help !
19-05-2009, 13:27 door Anoniem
Slecht geheugen is een excuus waar de ware reden banaler (maar op zich helemaal niet fout, alleen als iedereen dat tegelijk krijgt) is, namelijk promotie.

Alleen zullen velen het zélf niet door hebben; het is immers een algemeen aanvaard excuus.
20-05-2009, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Bizarre zin; "Gaat hun geheugen echt zo spectaculair hard achteruit ineens, of hebben ze gewoon zin in een hogere salarisschaal?"

Dus een slecht geheugen/beperkte kennis is inherent aan een hoger salaris, verklaart helaas wel erg veel..... (zucht), maare kan iemand hier de logica van onderbouwen, want hoewel niemand reageert op deze zin is er blijkbaar voortschrijdend inzicht voor nodig om dit een normale conclusie te vinden en dat ontbreekt mij ten enenmale !

Peter, help !

Door Anoniem: Slecht geheugen is een excuus waar de ware reden banaler (maar op zich helemaal niet fout, alleen als iedereen dat tegelijk krijgt) is, namelijk promotie.

Alleen zullen velen het zélf niet door hebben; het is immers een algemeen aanvaard excuus.

Ik snap er niets meer van, dus volgens de hier aanwezigen is een 'normale' reactie op het slecht presteren door 'slecht geheugen', het verkrijgen van een promotie !?!
21-05-2009, 11:12 door Patio
'normale' reactie op het slecht presteren door 'slecht geheugen', het verkrijgen van een promotie

1. Geeft u alstublieft even een sluitende definitie van 'normaal'
2. verkrijgen zou ik vervangen door wensen

Over wensen gesproken: Ik zou wensen dat u uit de anonimiteit treedt, maar dit terzijde.
Dat laat ik geheel aan u over. De beheerders van deze site hebben vast al uw nummer.
27-05-2009, 20:06 door Anoniem
Door Patio: 'normale' reactie op het slecht presteren door 'slecht geheugen', het verkrijgen van een promotie

1. Geeft u alstublieft even een sluitende definitie van 'normaal'
gangbaar, regulier, standaard, ...

2. verkrijgen zou ik vervangen door wensen

Over wensen gesproken: Ik zou wensen dat u uit de anonimiteit treedt, maar dit terzijde.
Dat laat ik geheel aan u over. De beheerders van deze site hebben vast al uw nummer.

Wensen doe je maar in Wonderland, Alice of d8 je dat Patio niet anoniem was en wat probeer je te insinueren .... ?!
(Mijn dynamische IP deel ik met het hele Internet, stuur me maar een meeltje dat stuur ik het zelfs jouw.... >: > !)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.