image

Canada wil meer rechten voor internetpolitie

vrijdag 19 juni 2009, 13:56 door Redactie, 3 reacties

De Canadese overheid heeft gisteren nieuwe wetgeving onthuld waardoor politie zonder toestemming van een rechter gegevens van internetgebruikers bij ISPs mag opvragen. Ook kan men de "tracking devices" binnen mobiele telefoons inschakelen en wordt de herkomst en bestemming van online discussies opgeslagen. Verder worden internetproviders verplicht om gegevens op hun harde schijven te bewaren, in het geval een gebruiker informatie relevant voor een crimineel onderzoek probeert te verwijderen. Telecombedrijven moeten manieren onderzoeken hoe ze online gesprekken kunnen opvangen. Voor het aftappen zou nog wel een gerechtelijk bevel vereist zijn.

Praktijk
De Canadese overheid beweert dat de huidige wetgeving gedateerd is. Privacyvoorstanders geloven daar niets van. "Dat zeggen ze al sinds het vorige millennium. Elke keer komen ze hiermee en vragen wij ze wat de problemen zijn, of ze ons voorbeelden kunnen geven waar de huidige wetgeving tekortschiet, maar komen dan altijd met hypothetische gevallen", zegt Vincent Gogolek, beleidsdirecteurt van de burgerrechtenbeweging.

"Nieuwe communicatietechnologieën zoals het internet en mobiele telefoons helpen ons in het dagelijks leven. Helaas bieden deze technologieën ook nieuwe manieren om misdrijven te plegen, zoals het verspreiden van kinderpornografie. We moeten ervoor zorgen dat onderzoekers voldoende rechten hebben om dit soort misdrijven op te sporen en te stoppen", zegt Minister van Justitie Rob Nicoholson. Politie is erg blij met het voorstel, privacyvoorstanders keuren die af.

Reacties (3)
19-06-2009, 16:09 door Anoniem
Wat zullen we zeggen: Big Brother is watching you.

;->

En nu nog iets meer dan vroeger.
19-06-2009, 20:08 door Anoniem
Privacyregels zijn er ter bescherming van iedereen. Het zijn de grenzen waar overheid en politie zich aan te houden hebben en bepalen waar ze wel of geen bereik hebben. Wanneer een overheid of politie er positief tegenover staat om die regels af te breken om te kunnen opsporen valt er niet anders te concluderen dat de hun bevoegdheden er zijn om te controleren in plaats van goedwillende personen te dienen. Ik hoor het die directeur van de Londonse politie ook nog zeggen: uiteindelijk zijn de enige tegenstanders de personen die iets te verbergen hebben. Het zijn precies de flauwekul argumenten van personen die geen waarde hechten aan privacy en enkel voor hun eigen doel de rest wensen te controleren.
19-06-2009, 23:02 door Anoniem
...Ook kan men de "tracking devices" binnen mobiele telefoons inschakelen...

Euh...wat heb ik gemist
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.