image

Hoeveel hielp afsluiten spamprovider McColo?

zaterdag 18 juli 2009, 12:56 door Redactie, 1 reacties

Vorig jaar november werd de grootste spambron op het internet opgerold, maar wat was het werkelijke effect hiervan op de wereldwijde hoeveelheid spam? Al snel na de afsluiting volgde berichten over een vermindering van 65 tot 80 procent. Richard Clayton besloot het verdwijnen van McColo te onderzoeken en stelde zich de vraag of dit alleen hielp bij het stoppen van de toch al "eenvoudig te blokkeren" spam.

De cijfers van Clayton laten inderdaad een afname zien, toch was het effect niet voor iedereen hetzelfde. Bepaalde manieren van filteren werden namelijk minder effectief. Zo zagen spamfilters die alleen blacklists gebruikten een kleinere afname dan als er contentfiltering werd gebruikt. Ook het negeren van e-mail naar ongeldige bestemmingen werd een minder effectieve manier om spamfilters te ontlasten zodra de botnets offline waren. "Zoals zo vaak het geval is, heeft iedereen een andere beleving van spam. Koppen met 60% afname vertellen slechts een gedeelte van een complex verhaal", aldus Clayton.

Reacties (1)
18-07-2009, 20:50 door Anoniem
Clayon is verstandig in zijn vraagstelling. Het is soms verbazingwekkend makkelijk spamverspreiders aan te pakken. Maar of dat helpt spam in de mailboxen te verminderen is een vraag die eerst gesteld had moeten worden. Helaas was dit het werk van een journalist, die niet helemaal in de gaten heeft wat de consequenies van zijn acties zouden zijn.

Het spam volume is op zich niet belangrijk, het gaat om het aantal spam berichten die uiteindelijk in de inbox beland.

Feit is dat sinds begin dit jaar de stijl van spam sterk veranderde en de pakkans op basis van domeinen ook sterk verminderde. Je zou zeggen dat de oude spammers zijn vervangen door een nieuwe, intelligentere generatie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.