image

Nep-virusscanner misleidt gebruikers met blauw scherm

donderdag 6 augustus 2009, 12:12 door Redactie, 11 reacties

Nep-virusscanners gebruiken tal van manieren om gebruikers tot het aanschaffen van de software over te laten gaan, waarbij zelfs het 'Blue screen of Death' uit de kast wordt gehaald. De SystemSecurity scanner geeft binnen de browser de melding dat er een probleem is opgetreden, waarbij het een blauw scherm simuleert. Vervolgens verschijnt er een 'security alert' die meldt dat er beveiligingsproblemen op het systeem zijn aangetroffen en of de gebruiker die wil verhelpen. Volgens Sunbelt Software verspreidt de software zich via geïnfecteerde video codecs. Vorig jaar gebruikte een andere nep-virusscanner dezelfde tactiek, alleen was het blauwe scherm daar een screensaver.

In plaats van het Blue screen of Death, gebruikt de Personal Antivirus nep-virusscanner de waarschuwing die Google geeft als het een kwaadaardige website tegenkomt. In dit geval krijgen gebruikers het advies anti-virus software te installeren of activeren, gevolgd met twee knoppen die de gebruiker "onbeschermd" laat doorgaan of naar een pagina stuurt om "security software" aan te schaffen.

Reacties (11)
06-08-2009, 12:53 door spatieman
internet explorer natuurlijk..
06-08-2009, 13:06 door Eerde
Humor hè ?
Zo is er ook een die mij weet te melden dat ik een tig aantal .dll of .ddl files heb die schadelijk zijn, maar ik kan ze nergens vinden... ook die map \win32\ schijn ik niet te hebben alhoewel 'ze' dat wel beweren :(
06-08-2009, 14:31 door SirDice
Door Eerde: Zo is er ook een die mij weet te melden dat ik een tig aantal .dll of .ddl files heb die schadelijk zijn, maar ik kan ze nergens vinden... ook die map \win32\ schijn ik niet te hebben alhoewel 'ze' dat wel beweren :(
Wat meteen aangeeft dat je dergelijke nep waarschuwingen dus niet alleen krijgt als je met Internet Explorer surft. Want ik ga er blindelings vanuit dat Eerde IE niet gebruikt.
06-08-2009, 14:54 door Anoniem
Door SirDice:
Door Eerde: Zo is er ook een die mij weet te melden dat ik een tig aantal .dll of .ddl files heb die schadelijk zijn, maar ik kan ze nergens vinden... ook die map \win32\ schijn ik niet te hebben alhoewel 'ze' dat wel beweren :(
Wat meteen aangeeft dat je dergelijke nep waarschuwingen dus niet alleen krijgt als je met Internet Explorer surft. Want ik ga er blindelings vanuit dat Eerde IE niet gebruikt.
Dat lijkt me wel logisch? Anders zouden FF, Chrome etc. slecht zijn omdat ze ze juist NIET weergeven, die nep waarschuwingen zijn gewoon websites, dat snap je toch, dus iedere browser weergeeft die. (Ja oke, of er komt weer een of andere plugin voor ff, en die weergeeft ze niet dan)
06-08-2009, 15:26 door Eerde
Gewoon een websitepag die een stukje flash afspeelt... Maarja het dommie van die acties is dat de mappen die z.g. gescand worden helemaal niet bestaan op mijn systeem, het is dus typisch alleen voor de dommie M$ gebruikers geschreven die dan klakkeloos klikken :)
06-08-2009, 15:46 door SirDice
Door Eerde: Maarja het dommie van die acties is dat de mappen die z.g. gescand worden helemaal niet bestaan op mijn systeem,
Duh.. Daarom heet het ook een nep virusscanner.
06-08-2009, 15:51 door Eerde
SirFud,
De bedoeling van de makerts is dat het echt moet lijken te zijn voor de dommie M$ gebruikers. Met een halve braincel werk je natuurlijk niet met dat systeem en die andere mensen lastig vallen heeft geen enkel nut.

Mij kan *nix gebeuren ;)
06-08-2009, 17:36 door SirDice
Door Eerde: De bedoeling van de makerts is dat het echt moet lijken te zijn voor de dommie M$ gebruikers.
Ach.. Ze zouden natuurlijk even naar de UserAgent[*] kunnen kijken en dan zogenaamd /bin, /sbin, /usr/bin etc. scannen om vervolgens moord en brand te schreeuwen. Ik durf m'n handen in het vuur te steken door te zeggen dat er genoeg Linux gebruikertjes zullen zijn die braaf op de knop klikt om die "security software" te installeren. De mens achter de computer verandert niet als hij/zij een ander OS draait.

[*] Ja, ik weet dat je dat makkelijk kan wijziging. Ik weet ook dat er niet veel mensen zijn die dat daadwerkelijk doen.
06-08-2009, 19:47 door Anoniem
Merkwaardig. Ik heb Linux en ik dacht dat je dan nooit dit scherm kon krijgen. Ik heb toen toestemming gegeven om dat programma te installeren, maar om een of andere onbegrijpelijke reden lukte het maar niet. Ik begrijp nog steeds niet hoe dat kan, want mijn computer werkt wel weer perfect. Ik heb denk ik heel erg veel geluk gehad. Of kwam het omdat ik Linux heb :-)
07-08-2009, 07:05 door Anoniem
@Eerde: wat bij jij voor enorme oetl*l dat je alle Microsoft gebruikers over 1 kam scheert zeg met je 'dommie M$ gebruikers'.... Tjongejonge wat een bijdrage doe je hiermee.
@SirDice: ook al zo neerbuigend met je 'Linux gebruikertjes'...

Kunnen jullie niet normaal meer doen ofzo?
07-08-2009, 23:12 door [Account Verwijderd]
Door Eerde: ik praat poep


helemaal mee eens
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.