Privacy - Wat niemand over je mag weten

Overheid / ISP ?

09-01-2010, 21:55 door Anoniem, 20 reacties
Zover ik heb gegrepen moeten isp's alle internetdata loggen voor tenmiste en half jaar. Ik lees hier op het forum veel over Tor, VPV, scroogle en dergelijke, om anoniem mee op het word wide web te surfen.

Nu krijg ik de vraag van een collega van mij wat hij moet doen, om zich anoniem op het internet te begeven. Hij wil enkel dat de overheid, isp, niet kan achterhalen waar hij zoal naar toe surft. Wat hij dus wil is dat zijn zogenaamde "surf-database" bij de ISP niet is te achterhalen.

Dus volstaat het dan om begruik te maken van site's als: http://www.proxysmurf.nl/ of http://anonymouse.org/anonwww.html?

of moet hij naar een site gaan waar proxy adressen staan zoals: http://www.samair.ru/proxy/proxy-01.htm

Ik vind het allemaal nogal verwarrend, want je hebt inmiddels Tor,Jap,VPN's, anonymizers, proxys, scroogle, en dergelijke meer.

Dan nog een vraagje van mijn: Ik heb begrepen dat als ik naar https://ssl.scroogle.org surf dat mijn ISP dat dan niet weet omdat dit een ge-encrypte verbinding is. Nu mijn twee vragen: Kan mijn ISP dit nu wel zien of niet? Of ziet hij wel dat ik naar https://ssl.scroogle.org surf, en niet de site daarna?

Vraag twee dan maar: Als ik naar mijn bank surf voor internet bankieren, die is ook https, ziet mijn ISP dat dan ook niet? Of is een https verbinding alleen maar voordat er geen derden tussen mij en de bank kunnen meekijken?

Dus ziet mijn ISP wel dat ik naar de bank ga voor te internet bankieren?

Dank jullie wel
Reacties (20)
10-01-2010, 11:18 door Anoniem
Bij https kunnen ze wel zien dat er een verbinding tussen jou en de bank is, maar die is beveiligd dus ze kunnen niet mee kijken.
Over scroogle hetzelfde. Als je dan vervolgens op een zoekresultaat klikt zien ze die verbinding dus wel, en als die https is kunnen ze niet meekijken met de verbinding zelf.
Deze 2 antwoorden gelden alleen als je een normale verbinding gebruikt, dus geen VPN's Tor, Proxy e.d.
Die proxysites zijn volgens mij niet genoeg, VPN iig wel, Tor denk ik wel, weet ik niet zeker.
Bij VPN is het zo dat de ISP alleen maar kan zien dat je constant verbinding met je VPN maakt, en die VPN provider maakt dan voor jouw weer verbinding met de sites die jij wilt, maar dat ziet de ISP niet.

Je laatste vraag, als je dus geen anonimiseringsdiensten gebruikt kan je ISP alleen zien dat je verbinding maakt met je bank, en als die verbinding beveiligd is dan zien ze dus niet wat je doet, al kunnen ze natuurlijk wel raden dat je aan het internetbankieren bent, want bij bijna alle banksites is alleen het internetbankieren gedeelte beveiligd.
10-01-2010, 11:49 door Anoniem
HTTPS verbinding is een versleutelde verbinding tussen 2 partijen. de ISP ziet dat er pakketjes worden verstuurd van partij 1 naar partij 2.

Dus de verbinding naar het ontvangende ip adres is wel bekend bij de ISP. SSL of geen SSL, dat maakt niet uit.

Echter met ToR worden er zoveel pakketten verstuurd naar zoveel verschillende ip-adressen dat de informatie waardeloos is geworden.

scroogle is puur tegen google.. wil je niet dat een commercieel big brother bedrijf als google je gegevens logt, maak dan gebruik van http://www.ixquick.nl/

Proxyservers zijn ook niet 100% anoniem, want het bedrijf achter die proxyserver weet WEL waar u allemaal naar toe heeft gesurft.


Als er een dienst zou zijn waar ik voor 100 euro per maand 100% anoniem kan internetten zonder dat er op welke manier dan ook een trace naar mij zou leiden, zou ik die dienst afnemen, maar dit kan nooit iemand garanderen....

Stem vooral niet op partijen als het CDA, CU, groenlinks en PVDA want die maken het alleen maar erger
10-01-2010, 12:25 door Anoniem
Tor kan je hiervoor goed gebruiken. Het is meestal wel langzaam, maar je gegevens worden goed versleuteld zodat je ISP niet kan zien wat je doet als je via tor surft. Ook niet naar welke adressen je surft. Maar verder moet je dan maar vertrouwen hebben in tor, want tor word beheerd door vrijwilligers, en de laatste tor server in de "ketting" (de server die jou gegevens weer ontsleutelt ) kan dan weer wel zien wat die gegevens zijn, maar kan deze verder niet herleiden tot jou IP (voor zover ik weet!).

Je ISP kan trouwens wel zien dat je tor gebruikt , maar omdat jou verkeer via meerdere en willekeurige servers loopt is het moeilijk te zeggen wat de laatste server is waar jou data nog versleutelt doorheen gaat. Als alle overheden van elk land waar je tor verbinding doorheen gaat ook ISP's verplichten internet data op te slaan, en de overheden zouden samenwerken , zouden ze alsnog precies kunnen zien wat je doet, maar dat is dan weer redelijk veel werk ;)

Proxy servers hebben verder weinig zin, omdat deze de data (normaal gesproken) niet versleutelen maar je IP alleen niet zichtbaar maken voor de server die je bezoekt. Scroogle heb je verder ook niets aan , hiermee kan je alleen voor google je gegevens afschermen.

"Dan nog een vraagje van mijn: Ik heb begrepen dat als ik naar https://ssl.scroogle.org surf dat mijn ISP dat dan niet weet omdat dit een ge-encrypte verbinding is. Nu mijn twee vragen: Kan mijn ISP dit nu wel zien of niet? Of ziet hij wel dat ik naar https://ssl.scroogle.org surf, en niet de site daarna? "

ja, je isp kan dit gewoon zien. maar de data die je verder vervolgens verstuurt is wel versleutelt.

"Vraag twee dan maar: Als ik naar mijn bank surf voor internet bankieren, die is ook https, ziet mijn ISP dat dan ook niet? Of is een https verbinding alleen maar voordat er geen derden tussen mij en de bank kunnen meekijken? "

klopt, dat is idd het doel van een https verbinding.

Verder kan je ook een VPN gebruiken. Een VPN werkt als volgt ; Jij hebt een ISP , en je hebt een andere PC(server) (ergens op de wereld) die ook een ISP heeft. Vervolgens laat je al jou internet verkeer via deze pc lopen. Moet de verbinding wel zo instellen dat deze goed versleutelt is. Verder kan je ISP dan nog steeds zien dat je met die bepaalde server een versleutelde verbinding hebt. Als ze dan willen weten wat er in die gegevens staat moeten ze de ISP van je server weer gaan aanspreken om die gegevens op de vragen.

De beste kans om anoniem over internet te surfen is misschien wel via een laptop (niet vergeten je MAC address te spoofen) op andermans netwerken " meeliften".
10-01-2010, 12:41 door Anoniem
Voor zover ik weet slaan ISP's niet op wat je verstuurt, maar wel je DNS geschiedenis.
Als je naar een https website surft ziet niemand wat je invult voor bijvoorbeeld logingegevens en zoekopdrachten, maar je hebt wel de locatie op moeten vragen via onversleutelde DNS.

"Vraag twee dan maar: Als ik naar mijn bank surf voor internet bankieren, die is ook https, ziet mijn ISP dat dan ook niet? Of is een https verbinding alleen maar voordat er geen derden tussen mij en de bank kunnen meekijken? "

Both true. Je ISP ziet het niet, en de https verbinding is er alleen maar voor dat er geen derden mee kunnen kijken. Je ISP is ook een derde.

De verbinding met de DNS server moet versleuteld worden, dan zien ze niks.
10-01-2010, 12:41 door Bitwiper
Per definitie kan jouw ISP zien met welk (server-) IP-adres jouw PC communiceert. Immers jouw ISP routeert de pakketjes, d.w.z. zorgt dat ze op de juiste bestemming terecht komen. In elk IP pakketje dat jouw PC verstuurt staat als afzenderadres het IP-adres van jouw PC (c.q. jouw NAT router zodra het pakketje op het publieke Internet belandt) en als doeladres het IP-adres van de server waar je mee communiceert - en vice versa.

Jouw ISP kan ook altijd in de bijbehorende pakketjes kijken. Maar of daar iets in staat waar chocola van te maken valt hang af van het gebruikte protocol en de kracht van de versleuteling (indien van toepassing). Als je https gebruikt en het aangeboden certificaat goed bekijkt, kun je (mits je op de certificate store in je browser kunt vertrouwen) er vanuit gaan dat niemand "onderweg" de uitgewisselde informatie kan inzien (of wijzigen), in elk geval tot de eerste server die over de bij het certifiicaat horende private key beschikt.

Als jij naar https://ssl.scroogle.org/ surft kan jouw ISP weten dat jij een verbinding hebt opgezet met die site, hoeveel verkeer er over de lijn is gegaan en hoe lang de verbinding bestond. In 99 van de 100 (gokje) gevallen zul je in jouw zoekopdracht (want wat moet je anders op scroogle) websites vinden die geen versleutelde verbinding ondersteunen (maar gewoon http).

Als je Firefox gebruikt en je hebt in about:config de value van network.prefetch-next niet op false gezet, dan heb je grote kans dat door het simpelweg bekijken van de scroogle pagina er al verbindingen met websites worden gemaakt die gerelateerd zijn aan jouw zoekopdracht. Sterker, in de "referrer" zal jouw zoekopdracht waarschijnlijk worden meegezonden. Oftewel je had net zo goed naar http://www.google.com/ kunnen gaan.

Als je naar https://secure.jouwbank.nl/ surft kan jouw ISP weten dat je dat doet, maar welke informatie wordt uitwisseld kunnen jouw ISP en/of de overheid niet zien (tenzij jouwbank haar private key aan de overheid heeft moeten afstaan, in dat geval kan "de overheid" meekijken - maar hopelijk gebeurt zoiets nooit).

Overigens loggen ISP's niet "alle internetdata"; inhoudelijke gegevens worden (als ze zich aan de wet houden) niet gelogd, wel bijv. met welke sites je verbinding maakt, wanneer en hoe lang.

Tenzij je Tor gebruikt en het daadwerkelijk zo is dat je daarop kunt vertrouwen (er geen rotte appels tussen zitten), ben je gewoon niet anoniem op Internet, net zo min als in het dagelijks leven trouwens (het feit dat je Tor gebruikt kan natuurlijk door jouw ISP worden vastgesteld). De vraag is of je zulke rare dingen doet dat je de interesse van deze of gene over je afroept. Heb je dat eenmaal gedaan, dan zul je mogelijk nog lange tijd in the picture blijven.

Hopelijk is jouw collega niet op zoek naar KP of iets naars van plan met explosieven, zo ja dan vertel hem/haar dat het gebruik van internet niet anoniem kan, en vraag hem/haar ASAP contact te zoeken met een goede psycholoog.
10-01-2010, 13:04 door Bitwiper
Door Anoniem: De beste kans om anoniem over internet te surfen is misschien wel via een laptop (niet vergeten je MAC address te spoofen) op andermans netwerken " meeliften".
Wat wil je bereiken met het spoofen van dat MAC-adres?

---

Door Anoniem: De verbinding met de DNS server moet versleuteld worden, dan zien ze niks.
Dat heeft natuurlijk weinig zin als je hun DNS server(s) gebruikt. Ik heb geen idee of DNS gegevens van DNS providers zoals opendns via versleutelde verbindingen zijn op te vragen. Bovendien heeft het juridisch niet zoveel zin om te registreren van welke sites jij DNS aanvragen doet: het gaat er om met welke sites je verbindingen maakt. Mede omdat jij zelf een caching DNS server kunt draaien (of naam/adres paren in je HOSTS file kunt opnemen) kan ik me niet anders voorstellen dan dat DNS aanvragen niet worden gelogd, wel de feitelijke verbindingen met sites die jij opzet en afsluit.
10-01-2010, 13:29 door Anoniem
100% anomimiteit bestaat helemaal niet op het net. Droom allemal lekker door.
10-01-2010, 14:50 door Anoniem
Door Bitwiper:
Door Anoniem: De beste kans om anoniem over internet te surfen is misschien wel via een laptop (niet vergeten je MAC address te spoofen) op andermans netwerken " meeliften".
Wat wil je bereiken met het spoofen van dat MAC-adres?

---

Als je een laptop hebt je je logt in ergens op een WLAN , dan logt die router je MAC address. Als je dus anoniem wilt zijn , is het misschien niet verstandig om vervolgens op een ander WLAN in te loggen met hetzelfde MAC-address. Hoewel een ISP het MAC-address van je router pakt , en niet van je wifi kaartje, kan het bijvoorbeeld ook dat andere programma's je mac adres uitlezen en versturen via internet. Bovendien word je mac-address zonder verdere versleuteling gewoon de lucht in gegooit. Verder kan het zo zijn dat het macadres geregistreed staat bij de verkoop van de laptop.

maar ok,, missschien ben ik wel een beetje paranoia ;)
10-01-2010, 15:22 door Anoniem
uhhhh


zou de NSA / ISP / Overheid geen gratis proxyservers opzetten om dit soort muizen te vangen? Kom bij ons surfen....lekker anoniem.

Ze vangen dan gelijk degene die wellicht iets te verbergen hebben..........

JULLIE ZIJN NIET PARANOIDE GENOEG!!

Het Orakel
10-01-2010, 15:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-01-2010, 00:12 door Anoniem
Door Bitwiper:
Door Anoniem: De beste kans om anoniem over internet te surfen is misschien wel via een laptop (niet vergeten je MAC address te spoofen) op andermans netwerken " meeliften".
Wat wil je bereiken met het spoofen van dat MAC-adres?

---

Door Anoniem: De verbinding met de DNS server moet versleuteld worden, dan zien ze niks.
Dat heeft natuurlijk weinig zin als je hun DNS server(s) gebruikt. Ik heb geen idee of DNS gegevens van DNS providers zoals opendns via versleutelde verbindingen zijn op te vragen. Bovendien heeft het juridisch niet zoveel zin om te registreren van welke sites jij DNS aanvragen doet: het gaat er om met welke sites je verbindingen maakt. Mede omdat jij zelf een caching DNS server kunt draaien (of naam/adres paren in je HOSTS file kunt opnemen) kan ik me niet anders voorstellen dan dat DNS aanvragen niet worden gelogd, wel de feitelijke verbindingen met sites die jij opzet en afsluit.

OpenDNS is natuurlijk ten allen tijde uit den boze als je om je privacy geeft. Lees de privacy policy van die club maar eens:
http://www.opendns.com/privacy/
11-01-2010, 09:02 door Anoniem
HTTPS-verbindingen zijn in de toekomst niet meer zeker.

Menige nieuwe bedrijfsfirewall's hebben nu al nieuwe opties om https verbindingen te proxyen(niet helemaal maar het lijkt erop) zonder dat je het ziet.
Er kan gekeken worden welke commando's je uit voert over deze verbindingen.
Dus wil je veilig zitten zul je met een VPN client (en zwaardere encrypties) moeten bouncen over een of andere server op het internet.
11-01-2010, 11:50 door Anoniem
En hoe zit het dan met de "' zogenaamde'' pornoknop in Browsers garanderen die wel jouw privacy ten aanzien van jouw provider?
Ik heb zoñ idee van niet.
11-01-2010, 11:57 door Anoniem
Door Anoniem: En hoe zit het dan met de "' zogenaamde'' pornoknop in Browsers garanderen die wel jouw privacy ten aanzien van jouw provider?
Ik heb zoñ idee van niet.

Nee, deze zorgt er alleen voor dat je geen lokale geschiedenis achterlaat.
11-01-2010, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En hoe zit het dan met de "' zogenaamde'' pornoknop in Browsers garanderen die wel jouw privacy ten aanzien van jouw provider?
Ik heb zoñ idee van niet.

Nee, deze zorgt er alleen voor dat je geen lokale geschiedenis achterlaat.

Undelete in de temp map?

Het Orakel
11-01-2010, 13:25 door palahala
Door Anoniem: En hoe zit het dan met de "' zogenaamde'' pornoknop in Browsers garanderen die wel jouw privacy ten aanzien van jouw provider?
Zoals al gezegd: nee. Bovendien voorkomen ze niet dat je Flash historie wordt opgeslagen op je eigen computer. (Flash is een add-on waar een browser geen grip op heeft, en bovendien is Flash cross-browser.)

Door Anoniem: Voor zover ik weet slaan ISP's niet op wat je verstuurt, maar wel je DNS geschiedenis.
Ze slaan het misschien wel op, maar NIET voor de bewaarplicht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_bewaarplicht_telecommunicatiegegevens).
12-01-2010, 09:03 door Anoniem
Op grond van de bewaarplicht wordt alleen opgeslagen welk IP-adres jouw verbinding heeft. Dat wordt al jaren bijgehouden en op vordering van bv de politie verstrekt. Daarnaast worden de verkeersgegevens (dus niet de inhoud) van Nederlandse e-mailadressen 6 mnd bewaard. Dat is nieuw, maar makkelijk te omzeilen door een e-mailprovider van buiten de EU te gebruiken (gmail, hotmail etc etc).
Al bovenstaande maatregelen hebben dus geen effect op wat er wordt opgeslagen op grond van de bewaarplicht. Als je echter vermoedt dat jouw ISP in jouw dataverkeer gaat kijken (wat ie wettelijk niet mag, want dat is afluisteren) dan kan je door versleuteling voorkomen dat de ISP precies ziet wat je doet.
13-01-2010, 06:12 door Anoniem
Hallo, ben ik weer de orginele vraagsteller.

Dus als ik het nu goed begrijp, dan is de inhoud van elke pagina met https niet te zien door mijn ISP, maar mijn ISP ziet wel dat ik deze pagina bezoek. Vraag me dan wel weer af wat het nut is van https://www.ixquick.nl/ ??? Want elke daarna aangeklikte link is niet https, dus mijn ISP logt dat wel, maar ixquick vernietigd die data na verloop van tijd. Wat is het nut dan hiervan?

https vraagje dan maar: Wie of wat bepaald of een pagina https is of word? Stel ik ga een webpgina maken, kan ik dan zelf opgeven of deze https moet worden? of moet ik hiervoor betalen, of enkel iets instellen in mijn webbuilder?


Met alle programma's zoals Tor, Jap, VPN, en proxy's kan mijn ISP niet meekijken toch?

Zijn er trouwens programma's waarmee ik ook de eerste link voor mijn ISP kan verbergen zodat deze niks mee loggen?


Wil iemand nog een reactie geven op mijn Freenet vragen op het forum?
13-01-2010, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem: ....Vraag me dan wel weer af wat het nut is van https://www.ixquick.nl/ ??? ....

Zie: https://www.ixquick.nl/ned/protect-privacy.html
Daar staat het nut van ixquick.
14-01-2010, 19:35 door Anoniem
Zondag, 12:41 door Bitwiper

Hopelijk is jouw collega niet op zoek naar KP of iets naars van plan met explosieven, zo ja dan vertel hem/haar dat het gebruik van internet niet anoniem kan, en vraag hem/haar ASAP contact te zoeken met een goede psycholoog.[/quote]
Hopelijk is je "alias" Bitwiper niet afkomstig van het wipen van bit & bites, en heb je niets te verbergen. Omdat je deze materie allemaal weet zou ook in verband kunnen staan met terroristische dingen, gedachten. zo ja dan verzoek ik je ASAP contact te zoeken met een goede psycholoog.

Verder heeft iedereen recht op privacy, maar heel veel mensen weten nu eenmaal niet hoe zit dit op internet kunnen regelen,
zover dit al kan. Zodra er vragen komen over Tor, Jap, VPN, Scroogle, Proxyservers, Anonimyzers wordt dit gelijk in verband gebracht met terrorisme, c,q explosieven. Net zo min als het iemand aangaat wat jij op internet doet, geld dit ook voor andere
mensen. Onze regering c.q. kabinet met naar mijn mening weinig verstand van zaken, blijkt alle regels zo maar aan hun laars te lappen, waardoor privacy al bijna niet meer bestaat. Willen we hier iets aan doen, dan zijn zulke vragen juist interresant voor iedereen die het wil weten zonder gelijk verdacht te zijn, of verdacht te maken, en enkel al een uitspraak te doen zoals jij dat doet. Verder is mijn collega geen lid van Al Qaida of andere groep, en is hij niets naars van plan. Zou hij dit wel zijn, dan lost ook het loggen van data van zijn ISP dit niet op. Mensen die een bom of dergelijke willen maken, hebben daarvoor niet perse het internet nodig. Ik de krant, of media hoor je ook wel een de ingredienten voor een bermbom, of anders verteld Discovery Channel het wel.

Als ik graag wil weten hoe een bermbom werkt, want dat hoor je de laatste tijd steeds vaker door de oorlog in Irak, wil niet zeggen
dat ik terrorist ben, maar kan ook gewoon betekenen dat ik graag wil weten hoe een en ander in elkaar steekt. Als ik wat veel op
deze termen google dan ben je al gelijk "verdacht", zonder er werkelijk iets mee te maken te hebben. Terroristen hebben deze informatie alang in hun bezit, dat blijkt wel uit de media. Hoe Jusitie hier mee moet omgaan tja dat antwoord kan ik je ook niet 1,2,3, geven, ik weet wel dat "iedereen" verdacht maken die iets zoekt ook niet de juiste weg is. Kijk maar eens naar het filmpje op
http://www.privacymatters.nl/ en zo zijn er heel veel voorbeelden waar het mis gaat. Het komt steeds vaker voor dat Justitie mensen als verdachte bestempeld die nergens iets mee te maken hebben.

Ik hoop dat jij, en anderen hier dan ook nooit slachtoffer van zullen worden. Verder weet ik dat je de term -hopelijk- gebruikt, maar
ik vind dat eigenlijk al een beetje te ver gaan, tenzij je echt denkt dat gewone Nederlanders die deze website bezoeken kwaads
in hun zin hebben. Ooo ja volgende keer zou je ook de afkorting KP achterwege kunnen laten, want ik heb geen idee waar deze afkorting voor moet staan. We worden onderhand dood gegooid met al die afkortingen, dus wil je iets duidelijk maken, zeg dan gewoon het woord i.p.v. een afkorting.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.