image

"Google moet privacy gebruikers voorop stellen"

donderdag 4 februari 2010, 12:04 door Redactie, 5 reacties

Google schiet nog altijd ernstig tekort bij het informeren van gebruikers over hun privacy en dat is verkeerd, aldus Ben Edelman. Edelman is universitair docent aan de Harvard Business School. Onlangs ontdekte hij dat de Google Toolbar gebruikers blijft bespioneren, ook al is die uitgeschakeld. De zoekgigant wijzigde het gedrag van de applicatie, maar niet de informatievoorziening naar gebruikers toe.

Veel van de Google Toolbar gebruikers die Edelman sprak weten niet eens dat Google bijhoudt welke websites ze bezoeken. De voornaamste reden is dat Google dit niet duidelijk maakt. Zo verschijnt de melding over het monitoren in een “bubble” pop-up die meteen na de installatie verschijnt. Voor de meeste gebruikers is de installatie afgerond en willen ze verder aan het werk, in plaats van allerlei vragen te beantwoorden. Google had de toestemming dan ook integraal onderdeel van de installatie moeten maken, niet een nagedachte.

Boodschap
Een ander punt van kritiek is de benaming die Google gebruikt. De ene keer heeft de zoekgigant het over URLs, terwijl het ook de term websites gebruikt. Twee heel verschillende concepten. "Informatieverschaffing moet duidelijk, nauwkeurig, en geheel accuraat zijn", aldus Edelman. Daarom moet het ook in een apart scherm vermeld worden, dat het belang duidelijk maakt. Het gaat dan om gebruikte onderwerpen en structuur, zodat de gebruiker begrijpt waar het over gaat. Het inschakelen van de monitoring "verbergt" Google in een scherm dat “Introducing Sidewiki” heet, en een nieuwe feature aanbiedt. Gebruikers wordt zo niet duidelijk dat het hier om hun privacy gaat. "Dit belangrijke scherm moet gebruikers informeren, niet overhalen. Daarnaast moet het door policy en communicatie professionals worden ontworpen, niet door marketeers."

Bittere pil
Voor gebruikers die meer informatie zoeken is er een document, maar dit bespreekt het monitoren door de Toolbar pas op pagina vijf. "En zelfs daar spreekt de tekst van Google zich tegen", gaat Edelman verder. Vanwege het belang voor de privacy, zou Google regelmatig de gebruiker hiervoor moeten waarschuwen. Privacybescherming bestaat echter uit meer dan alleen informatievoorziening. Door verstandig met het verzamelen en bewaren van gegevens om te gaan, kunnen ontwikkelaars de privacygevolgen van hun software beperken. Edelman wijst erop dat bedrijven moeten controleren welke gegevens ze verzamelen. En of de features, bijvoorbeeld van de Google Toolbar, het bespioneren rechtvaardigen. De docent denkt dat dit in het geval van Google niet zo is. Naast de opslag van gegevens te beperken, moet ook de bewaartermijn duidelijk zijn. Iets wat Google niet vertelt.

Het doel van Edelman is dat ontwikkelaars privacy in hun systeem bouwen. "Verzamel minder gegevens, verzamel alleen gegevens als het in het belang van de gebruiker is. Zorg ervoor dat gebruikers weten wat ze accepteren en waarom", zegt de docent. Hij wil dat bedrijven privacybescherming als een waardevol iets behandelen dat op zichzelf staat en niet als hindernis wordt gezien. "Dit is misschien een bittere pil voor de mensen die willen profiteren van het monitoren van gebruikers, maar het is juiste om te doen."

Reacties (5)
04-02-2010, 14:02 door Eerde
Ach, Google bashen geeft je je '15 minutes of fame', echter met kreten als 'spioneren' enzo klinkt het wel leuk, maar het is onzinnig geneuzel.

Je eigen provider houdt dit en nog veel meer bij, in opdracht van Balkie & Co. De NL overheid kan dit permanent inzien.

Bij Google zal je toch echt eerst naar een rechter moeten stappen die Google om grondwettelijke redenen kan dwingen info af te staan eer dat men bij Google iets prijs geeft. 'Fat chance', heet dat.

Verder is Google niet geïnteresseerd in Jan L., maar in aggregaten, data waar ze iets mee kunnen. De pr0nsites die Jan L. bezoekt interesseert Mr. G/. echt niet.
04-02-2010, 15:39 door Anoniem
Ja hoor, daar is-ie weer: meneertje Eerde. Heb jij soms aandelen in Google? De hele wereld valt over Google, maar jij bent weer de enige die het "beter" weet.

Jij had toch zo'n kritiek op Microsoft? Dat was toch zo'n rotte monopolist? Nou, dat is bij Google nog wel een graadje erger hoor. Ze zijn groter dan Microsoft en ze zijn hard bezig om alles in eigen hand te krijgen.

En geen interesse in de eindgebruiker? Hoe noem jij dat dan als je door Google ongevraagde reclame toegestuurd krijgt op basis van jouw surfgedrag? Wij noemen dat spam. Ga maar eens zoeken waar Google allemaal met zijn tengels in zit op jouw computer. Maar zet dan eerst die oogkleppen af.
04-02-2010, 17:08 door Eerde
Ach, gossie Anoniem lafbekkie weer... :(
Natuurlijk heb ik aandelen Google vanaf dag 1 goed mee geboerd !
Jaloers dat je zelf dat inzicht niet had zeker ?

Ik heb nog nooit ongevraagd reclame toegezonden gekregen op basis van mijn surfgedrag door Google, maar ja ik ben dan natuurlijk ook (groot)aandeelhouder ! :)
09-02-2010, 03:27 door Rene V
Door Eerde: Ach, Google bashen geeft je je '15 minutes of fame', echter met kreten als 'spioneren' enzo klinkt het wel leuk, maar het is onzinnig geneuzel.

Je eigen provider houdt dit en nog veel meer bij, in opdracht van Balkie & Co. De NL overheid kan dit permanent inzien.

Bij Google zal je toch echt eerst naar een rechter moeten stappen die Google om grondwettelijke redenen kan dwingen info af te staan eer dat men bij Google iets prijs geeft. 'Fat chance', heet dat.

Verder is Google niet geïnteresseerd in Jan L., maar in aggregaten, data waar ze iets mee kunnen. De pr0nsites die Jan L. bezoekt interesseert Mr. G/. echt niet.

Dit heet nu bagatelliseren.
Omdat providers en de overheid zulke wanpraktijken doen moet Google het ook maar kunnen. Kiezen voor de "lesser of 2 evils"
Dat een ISP of de overheid het doet is al erg genoeg dus een Google die ook zoiets doet, om wat voor reden dan ook, is helemaal niet nodig. Ik hoef geen aangepaste advertenties die op mijn profiel van surfgedrag tot stand zijn gekomen te ontvangen als ik daar niet om vraag. Simpel toch?
19-05-2010, 11:14 door Anoniem
Ik wens geen toolbar van wat voor een soort dan ook op mijn PC, of welke van de vele die ik (mede) beheer dan ook te krijgen.
Vreselijk iritant als je bij zo'n ja klikkertje langsgaat en dan 6 of 7 verschillende toolbars hebt die je het zicht op een website ontnemen.

Helaas is de google toolbar de meest gevonden en het ergst voor de privacy. Nu is mijn primaire zorg, dat ding is overbodig is, een zoekvenster binnen de browser is leuk, maar zit er standaard al in. Geen toolbar voor nodig dus. Dat ene zoekveld in de browser zoekt op elke zoekmachine die je maar wilt.

Jammer maar helaas wordt dat ding je door de strot geramd door adobe en weet ik veel wie allemaal nog meer.
Is er ergens een app die toolbars standaard als een virus ziet en instalatie daarvan standaard al voorkomt?
Ook als ik bij een update van flash/reader/java/... de standaard aangevinkte optie vergeet uit te zetten?

Echt, zo een dergelijk program zou geld waard zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.