image

EU-parlement verbiedt VS inzage in bankgegevens

donderdag 11 februari 2010, 14:13 door Redactie, 4 reacties

Het Europese Parlement heeft tegen het verdrag gestemd dat de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de bankgegevens van Europese burgers en bedrijven gaf. De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken ondertekenden op 30 november 2009 een overeenkomst met de VS over het delen van bankgegevens, om zo terrorisme te bestrijden. De overeenkomst werd bewust slechts één dag vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon afgesloten, om zo het Europees Parlement te omzeilen. Het verdrag vergroot namelijk de bevoegdheden van het Europees Parlement over internationale overeenkomsten.

Het verbod was voorgesteld door VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze liet weten dat het gebruik van financiële gegevens noodzakelijk voor de bestrijding van het terrorisme is, maar dat de overeenkomst de fundamentele beginselen van de wetgeving inzake gegevensbescherming schendt. Ze betreurde ook dat de EU "haar financiële veiligheidsdiensten aan de Verenigde Staten bleef uitbesteden", "zonder wederkerigheid". Europa krijgt namelijk geen inzage in de gegevens van Amerikaanse burgers of bedrijven.

Uitwisseling
Volgens de Europese Raad is het verdrag "een waardevol instrument is, dat heeft geholpen om terreuraanslagen te voorkomen" en zijn gegevens voldoende beschermd. Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmstrom waarschuwde dat de overeenkomst "niet alleen gunstig voor de VS" is, maar dat Europa er ook baat bij heeft. Een afwijzing van de overeenkomst door het Parlement zou volgens haar "een ernstige bedreiging voor de veiligheid" van de burgers betekenen. Toch kon de Raad niet voorkomen dat het Parlement tegen het uitwisselen van gegevens met de VS stemde. Uiteindelijk werd het verbod met 378 stemmen vóór, 196 tegen en 31 onthoudingen aangenomen.

"De Raad heeft zich onvoldoende hard gemaakt voor gegevensbescherming", aldus Hennis-Plasschaert tijdens het debat. Ze vond dat de in de overeenkomst vastgelegde regels voor gegevensoverdracht en -opslag niet evenredig waren aan de zogenaamde veiligheid die verstrekt werd. Om in het kader van terrorismebestrijding nu toch financiële gegevens te blijven delen, kunnen de EU en de VS beroep doen op een overeenkomst inzake wederzijdse rechtshulp, waardoor de uitwisseling van gegevens dan volgens de nationale wetgeving van de EU-lidstaten verloopt.

Reacties (4)
11-02-2010, 14:54 door Anoniem
Eindelijk eens wat tegengas. Het stoort mij al jarenlang dat Europa zich zo makkelijk overgeeft aan de eisen van de VS zonder dat daar ook maar iets tegenover staat. Want denk maar niet dat zij ooit hun bankgegevens aan ons zullen overhandigen. Die Amerikanen zeggen wel dat onze gegevens bij hen veilig zijn, maar daar geloof ik helemaal niets van. Het is goed dat nu eindelijk het tij een beetje lijkt te keren en er een afweging wordt gemaakt tussen (schijn)veiligheid en privacy.

Wie vrijheid opgeeft voor veiligheid, verdient geen van beiden... Benjamin Franklin
11-02-2010, 15:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2010, 15:14 door Anoniem
"Wel raar dat ze voor het opsporen van terroristen de bankgegevens van Europeanen willen."

Maar blijkbaar vinden de Amerikanen het niet nodig om de Europese veiligheidsdiensten de financiele gegevens van hun burgers (de Amerikanen) te verstrekken. En hebben de ministers van justitie hier in Europa, hier ook geen behoefte aan.

Erg eenzijdig allemaal. En dat noemen ze samenwerken?
Het veiligheids-argument wordt hierdoor ook nogal twijfelachtig.
Hoe garandeert de Amerikaanse overheid eigenlijk dat de gegevens niet misbruikt worden of op straat komen te liggen. Er wordt nogal een iets verloren en ge-shared in de USA.
Tapes, usb-sticks, limewire op overheids-pc's, etc., etc.
11-02-2010, 15:52 door Anoniem
Zeer terecht,eindelijk eens dat Europa Amerika eens op de knieen dwingt.
Daar in de vs willen ze alles weten,wat zich hier in Europa afspeelt,en ook als big brother spelen.
Dat gaat gewoon te ver het,bontgenootschap is ok,maar geen privacy van burgers doorspelen naar elkaar.
Ze hebben er toch niks mee te maken daar wat ik op mijn bankrekening heb?.
De enige die dat aan gaat ben ik,de belastingdienst en de bank natuurlijk verder niemand.
Ons in Europa gaat het toch ook niks aan wat een Amerikaan op zijn bankrekening heeft staan?.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.