image

Top 10 grootste botnets van 2009

dinsdag 16 februari 2010, 12:15 door Redactie, 2 reacties

Niet Conficker, maar Zeus en Koobface waren de grootste botnets van 2009, zo blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf Damballa. De botnetjager zag vorig jaar duizenden verschillende botnets en identificeerde dagelijks miljoenen nieuwe besmette machines. Zeus was verantwoordelijk voor 19% van alle bots binnen bedrijfsnetwerken. In tegenstelling tot Conficker, zijn er talloze verschillende Zeus botnets, die elk een aparte beheerder hebben.

Koobface, voornamelijk actief op sociale netwerksites zoals Facebook, was goed voor 24% van alle infecties. De besmettingen waren wel over drie verschillende varianten verdeeld. Het "ClickFraudBotnet" is met een aandeel van 9% derde. De bende achter dit botnet gebruikt in tegenstelling tot andere botnets allerlei soorten malware, waarmee men "geavanceerde clickfraude aanvallen" plegen. Conficker is met een aandeel van 4% tiende in het overzicht van Damballa, dat alleen kijkt naar botnets binnen bedrijfsnetwerken.

Reacties (2)
16-02-2010, 13:03 door capricornus
Vraagje: zijn er met die Code's ook al Linux-botnets gevonden/geinfecteerd?
16-02-2010, 14:07 door MrBil
Weet niet, maar er bestaan al een aantal Linux Botnets.

En Zeus is een groot netwerk, die uit allerlei beheerders bestaat. Conficker niet, die heeft alles met een paar man moeten doen. Zeus is niet te vergelijken, want die word elke dag weer voor een paar duizend dollar verkocht. De maker is nu weer met een nieuwe builder bezig, stoppen? Ho maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.