image

Ter Horst houdt tapcijfers AIVD geheim

donderdag 18 februari 2010, 15:15 door Redactie, 9 reacties

De AIVD luistert helemaal niet zoveel Nederlanders af, maar aftapcijfers houdt Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken geheim. Op 27 januari dienden kamerleden Gerkens, Teeven en Azough een motie in om de kwantitatieve tapstatistieken van de MIVD en de AIVD openbaar te maken. Ter Horst, die onlangs de Big Brother Award won, laat nu weten dat het aantal taps dat door de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wordt geplaatst slechts een fractie bedraagt van het totale aantal taps dat onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie wordt geplaatst. Wat betreft het toezicht op de taps wordt dit door de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) en de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gedaan.

Ter Horst erkent dat zij de taak heeft om informatie te verstrekken die relevant voor de verantwoording van beleid is, tenzij dit in strijd met het belang van de staat is. "Dit is aan de orde waar het de inzet van de bijzondere bevoegdheden van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten betreft", zo laat ze de Kamer weten. Waar dit voor Justitie geen probleem is, geldt de geheimhouding wel voor informatie omtrent de inzet van bijzondere bevoegdheden van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Het verstrekken van de cijfers zou namelijk inzicht in de werking van de AIVD en MIVD geven.

Cijfermateriaal
"Dit kan als volgt worden geïllustreerd. Cijfermateriaal dat over een langere periode in de openbaarheid beschikbaar wordt gesteld, afgezet tegen ontwikkelingen in
de communicatietechniek, kunnen vijandige buitenlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en ook onderzoekssubjecten van de AIVD en de MIVD inzicht geven in de manier waarop deze diensten hun bijzondere bevoegd heden inzetten. Dit geldt des te meer gezien de beperkte inzet van de bijzondere bevoegdheden door de diensten."

CIVD
De Kamer moet daarom op het CIVD vertrouwen, dat voor de controle van het proces in het leven is geroepen. In de CIVD is bijvoorbeeld verschillende malen in relatie tot het jaarverslag van de AIVD een overzicht gepresenteerd van de inzet van de bijzondere bevoegdheden door de AIVD.

Bovendien wordt in de CIVD met ingang van dit jaar elke drie maanden over een dergelijk overzicht gerapporteerd. Deze overzichten worden weer gedeeld met de CTIVD. Wat betreft de motie vraagt Ter Horst die aan te houden, om bij het eerstvolgende Algemeen Overleg betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten te bespreken.

Reacties (9)
18-02-2010, 15:27 door Anoniem
"... en ook onderzoekssubjecten van de AIVD en de MIVD inzicht geven in de manier waarop deze diensten hun bijzondere bevoegd heden inzetten. "

Onzin, het zegt niets over methodieken, het zegt enkel wat over kwantiteit. Wat heeft een drugssmokkelaar of een terrorist eraan te weten dat de AIVD bij wijze van spreke 50.000x per jaar een tap uitvoert (aantal wat ik noem is volstrekt willekeurig en niet van belang).
18-02-2010, 15:45 door SirDice
Door Anoniem: Wat heeft een drugssmokkelaar of een terrorist eraan te weten dat de AIVD bij wijze van spreke 50.000x per jaar een tap uitvoert (aantal wat ik noem is volstrekt willekeurig en niet van belang).
Een enkele waarde zal inderdaad niet zo interessant zijn. Maar voor een terroristische organisatie is het wellicht wel handig om te weten dat het er vorig jaar 50.000 waren en nu bijv. 60.000. Zeker als deze organisatie haar campagnes verder heeft opgevoerd in dat jaar. Men kan dan gevoegelijk aannemen dat men in de gaten wordt gehouden.

Aan de ene kant vind ik dat deze kwantitatieve gegevens vrijgegeven zouden moeten worden maar aan de andere kant vind ik ook dat mevr. ter Horst een punt heeft.
18-02-2010, 15:47 door Anoniem
Dan zullen het er dus 16 miljoen keer en 365 dagen lang zijn... Dus iedereen het hele jaar...

Want dat is het enige cijfermateriaal waar je een conclusie van kan afleiden, namelijk dat iedereen wordt afgeluisterd... Dus weet de drugsdealer dat ie altijd afgeluisterd wordt...

Er is geen enkele reden om de hoeveelheden achter te houden, behalve zoals dus geschetst, als de hoeveelheden zo schrikbarend hoog zijn, dat de kans dat je willekeurig wordt afgeluisterd schrikbarend hoog wordt...
18-02-2010, 15:49 door Erwtensoep
"frac·tie de; v -s 1 deel ve geheel"

Dus 90% kan ook...
18-02-2010, 17:35 door Anoniem
ach het lekt wel uit naar mijn vermoeden,het zal wel weer schrikbarend hoog zijn.
Vandaar dat Minister ter Horst het rapport geheim wil houden.
Maar ja er wordt zoveel in de doofpot gestopt,dus ook het aftapbeleid van de AIVD.
18-02-2010, 19:09 door Anoniem
Leuk hè, dat het vooral de mensen zijn die zeggen dat we niet zo moeilijk moeten doen over 'privacy' toch zelf zo min mogelijk los willen laten.
19-02-2010, 12:20 door Anoniem
Ter Horst, die onlangs de Big Brother Award won, laat nu weten dat het aantal taps dat door de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wordt geplaatst slechts een fractie bedraagt van het totale aantal taps dat onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie wordt geplaatst.

Aha, dus de AIVD tapt dus ook onder verantwoordelijkheid van de NSA, CIA, etc af?
20-02-2010, 15:22 door spatieman
2 op de 3 burgers dus..
21-02-2010, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ter Horst, die onlangs de Big Brother Award won, laat nu weten dat het aantal taps dat door de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wordt geplaatst slechts een fractie bedraagt van het totale aantal taps dat onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie wordt geplaatst.

Aha, dus de AIVD tapt dus ook onder verantwoordelijkheid van de NSA, CIA, etc af?

Begrijpend lezen is ook een vak...

Er staat dat de taps die de AIVD/MIVD zet, dat die maar een klein deel uitmaken van het totale aantal taps in Nederland. De overgrote meerderheid van de taps worden dus door Politie/Justitie gezet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.