image

Zeus Trojan valt Europese banken aan

woensdag 24 maart 2010, 11:34 door Redactie, 3 reacties

Een nieuwe variant van de beruchte Zeus Trojan heeft het op Europese banken voorzien, zo waarschuwt anti-virusbedrijf Trend Micro. Zeus is op dit moment de populairste malware voor het infecteren van machines en het plunderen van bankrekeningen. De malware is voornamelijk in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië actief, maar de nu ontdekte variant heeft het ook op Italiaanse, Duitse en Franse banksystemen voorzien.

Het gaat onder andere om de UniCredit Group Subsidiary Bank van Rome, het Britse Abbey National, Hong Kong’s HSBC, de Duitse IT-dienstverlener in financiële systemen de FIDUCIA Group en één van de grootste retailbanken in Frankrijk, Crédit Mutuel. "We hebben gegevens dat deze banken worden aangevallen. We noemen de namen van deze banken om mensen bewust te maken", zegt beveiligingsonderzoeker Ivan Macalintal.

Reacties (3)
24-03-2010, 13:43 door Anoniem
@ Redactie: Zijn Nederlandse banken kwetsbaar, of blijven banken met one time passwords buiten schot (m.a.w. gebruikt men keyloggers, of past men de betaalopdracht aan; in het laatste geval zijn we in Nederland kwetsbaar). Het zou fijn zijn wanneer dit soort berichten informatie bevatten omtrent de vraag of we hier in Nederland wel/geen problemen door kunnen verwachten ?
24-03-2010, 15:06 door Anoniem
De banken zullen nooit of te nimmer iets loslaten over aanvallen en hoe ze die afweren. Zouden ze dat doen, dan staat meteen hun bestaan op het spel. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze altijd vóór liggen in hun strijd met digitale struikrovers. Je kunt dus maar beter ook zelf nog veiligheidsmarges inbouwen (geld spreiden over banken, kredietfaciliteit op de betaalrekening opheffen, niet meer geld onder je pinpas dan nodig). Meestal zul je geroofd geld wel terugkrijgen, maar niet zomaar en morgen meteen. Meer zekerheid? Niet te krijgen. Althans niet op deze planeet. Bovendien zou je dan een roof-met-geweld-boom van hier tot Tokio krijgen. De kans dat deze jongens hun geld met tomaten plukken zullen willen verdienen is te verwaarlozen.
25-03-2010, 01:14 door Anoniem
Nederlandse banken zijn kwetsbaar voor phishing. Phishers vragen bijvoorbeeld het telefoonnummer van ING/Postbank slachtoffers zodat die TAN nummers kunnen doorseinen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.