image

'PDF is ongeschikt bestandsformaat'

donderdag 1 april 2010, 08:59 door Redactie, 13 reacties

Adobe krijgt veel kritiek vanwege onveilige software, maar een deel van de problemen wordt veroorzaakt door de specificaties van het PDF bestandsformaat. PDF staat voor Portable Document Format, maar Mikko Hyppönen van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure denkt bij de afkorting ook aan Problematic Document Format. De specificaties van PDF staan in 756 pagina's (PDF) beschreven. "Er zitten een paar gekke dingen in de PDF specificaties", aldus Hyppönen. Zo is het tot grote ontsteltenis van de Fin mogelijk om filmpjes en muzieknummers in PDF-bestanden in te bedden.

Ook kan een PDF-bestand 3D objecten bevatten, inclusief ingebedde JavaScript. "Wie verzint dit soort dingen?" vraagt de virusbestrijder zich af. Hij begrijpt dat een PDF formulieren kan bevatten, maar snapt niet waarom dit soort formulieren de ingevoerde gegevens direct naar een server ergens op het net sturen. Ook de mogelijkheid dat een PDF uitvoerbare bestanden of JavaScript uitvoert is de Fin een doorn in het oog. "Waarom hebben we dit soort dingen nodig?"

Google Docs
"Met dit soort specificaties is het geen verrassing dat het opstarten van Adobe Reader en alle plugins eeuwen duurt", zo merkt Hyppönen op. Hij doet zijn uitspraken naar aanleiding van het PDF-lek dat de Belgische beveiligingsonderzoeker Didier Stevens ontdekte. De Fin vindt het met dit soort specificaties niet verwonderlijk dat er zoveel beveiligingsproblemen met PDF-lezers in het algemeen zijn.

Hij adviseert gebruikers om helemaal geen PDF-bestanden van het web te downloaden en op de lokale computer te openen. Het is verstandiger volgens hem om een "remote viewer" zoals Google Docs te gebruiken, iets wat met plugins zoals gPDF automatisch gebeurt. Een andere oplossing is het kiezen van een onpopulaire PDF-lezer. "Hoe minder gebruikers een product heeft, des te minder aanvallen het zal aantrekken."

Reacties (13)
01-04-2010, 09:18 door Anoniem
Hoog tijd dus voor een "PDF analyzer", een tooltje wat je vooraf kan vertellen wat er in een PDF zit, zodat je zelf kunt beslissen of je het wel of niet wilt openen. Geen idee of er al zo iets is, maar geachte lezers, weet iemand van jullie dat misschien?

A.
01-04-2010, 09:36 door Anoniem
Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Wel vraag ik me af in hoeverre deze exotische content ook werkt in de default document viewers van OSX en (bijv.) Ubuntu? Ik kan me best voorstellen dat zij alleen de PDF/A standaard ondersteunen, waar dit soort zaken (bij mijn weten althans) niet in zitten.
01-04-2010, 09:45 door Anoniem
Een beetje een onzinnige discussie.
Adobe bouwt het erin omdat ze meer willen zijn dan een notepad-document bouwer.
Als je minder wil, gebruik dan notepad, TextEdit, VI, Emacs, Joe, Jed, Pico... etc.

Je gaat immers ook niet met een DAF XF95 boodschappen doen, waarom zou je PDF gebruiken voor een paar regels tekst.
Dus het zal wel een nut hebben.

Dus ja, Adobe's PDF applicatie is een beetje bloaded maar aan de andere kant, we draaien ook Windows 7, Vista of iets dergelijks, en een operating system kan ook veel leaner dan zo'n olifant genaamd Windows...

Dus wat Mikko eigenlijk zegt is dat je ook geen Windows moet draaien.
01-04-2010, 10:40 door Didier Stevens
Door Anoniem: Hoog tijd dus voor een "PDF analyzer", een tooltje wat je vooraf kan vertellen wat er in een PDF zit, zodat je zelf kunt beslissen of je het wel of niet wilt openen. Geen idee of er al zo iets is, maar geachte lezers, weet iemand van jullie dat misschien?
A.

Inderdaad, dit bestaat, ik heb zo'n tooltje gemaakt. Heet PDFiD, is hier te vinden:
http://blog.didierstevens.com/programs/pdf-tools/#pdfid
En als je een PDF bestand naar VirusTotal stuurt, dan wordt PDFiD ook daar gebruikt om de PDF te analyzeren.
01-04-2010, 11:15 door Anoniem
"Je gaat immers ook niet met een DAF XF95 boodschappen doen".
Ik heb dit anders wel een keer gezien een reclame :-) 'Het is weer bonus voordeel bij de ********'.
01-04-2010, 11:51 door spatieman
ik vraag mij zowiezo af welke randdebiel de optie JAVASCRIPTS in een PDF heeft uitgevonden..
01-04-2010, 12:40 door sjonniev
Door Anoniem: Hoog tijd dus voor een "PDF analyzer", een tooltje wat je vooraf kan vertellen wat er in een PDF zit, zodat je zelf kunt beslissen of je het wel of niet wilt openen. Geen idee of er al zo iets is, maar geachte lezers, weet iemand van jullie dat misschien?

A.

Dan liever een PDFStripper, die ervoor zorgt dat alleen gewenste attachments, plaatjes en tekst overblijft...
01-04-2010, 16:01 door Anoniem
@Didier
Hoe werkt die pdfid.py file?
01-04-2010, 21:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2010, 21:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-04-2010, 09:55 door Anoniem
Door unaniem:
Door Anoniem: @Didier
Hoe werkt die pdfid.py file?
Nog informatie lospeuteren ook?
Eerst aangeven waar je een tooltje kan vinden en dan niet willen zeggen hoe het werkt, dat vind ik flauw.
02-04-2010, 22:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-04-2010, 22:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.