image

Justitie gaat meer burgers aftappen

woensdag 7 april 2010, 15:58 door Redactie, 19 reacties

Justitie zal de komende jaren meer internetgebruikers aftappen, zo heeft demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie de Tweede Kamer laten weten. Hirsch Ballin reageerde op vragen van het Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP). Die wil weten hoe vaak mensen in Nederland worden afgeluisterd. Ook wil zij dat de tapgegevens van de AIVD en de MIVD openbaar worden. "Het argument van toenmalig minister Ter Horst dat alleen het openbaar maken van de statistieken al leidt tot inzicht in de werkwijze van de veiligheidsdiensten deugt niet. Ik ben blij dat een Kamermeerderheid dit met mij eens is", zo liet zij weten. De toename van het aantal taps ligt volgens Hirsch Ballin voor de hand, aangezien de groei van het (mobiel) gebruik van internet verder toeneemt.

Persoonlijke levenssfeer
Volgens Gerkens is afluisteren een ingrijpend middel dat inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. “Daarom moet het niet te pas en te onpas worden gebruikt. Afluisteren is prima als het moet, maar mijn indruk is dat er veel te makkelijk naar dit middel wordt gegrepen.”

In geen enkel ander land worden zoveel telefoons getapt als in Nederland, zelfs zonder het aantal taps van de veiligheidsdiensten. De minister heeft daar volgens Gerkens geen goede verklaring voor. “De minister heeft toegezegd onderzoek te verrichten naar het grote aantal telefoontaps in Nederland. Hij kan dit niet goed doen zonder het aantal afluistertelefoontjes van de AIVD en MIVD. Daarom is het goed dat dit aantal nu openbaar worden gemaakt.”

Reacties (19)
07-04-2010, 16:21 door Anoniem
Met openbaar maken, kan dan iedereen deze gegevens inzien, of alléén het hele ambtenarenapparaat?

En mogen wij als burgers dan informatie opvragen ihkv Nederland open in verbinding, of moeten wij dan eerst een paar rechtzaken overwinnen?
07-04-2010, 16:26 door Anoniem
NOG MEER??????

Wow NL staat al in de TOP 1 van taplanden!
07-04-2010, 16:59 door Walter
Schitterend, nog meer aftappen....

Tijd voor een muzikaal intermezzo: http://www.youtube.com/watch?v=IcTP7YWPayU
07-04-2010, 17:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2010, 17:28 door Duck-man
Walter bedankt voor deze intermezzeo, dit geeft weer eens een mooi beeld over hoe er in de geschiedenis over de toekomst gedacht werd.

Meer internet taps? Meer dan 100% kan toch niet? of bedoelen ze meer internet aansluitingen die af getapt moeten worden om de 100% te blijven halen. Van mij mogen ze alles af tappen maar dan ook openbaar maken. Ik heb van alles te verbergen maar niks te vrezen maar ken mensen die meer hebben te verbergen en te vrezen. Wat zou Ernst Hirsch Ballin op zijn PCtje doen? vast niet alleen shoppen naar zonnebrillen, of was dit Bos?

Binnen kort is muziek downloaden illegaal en de ergste vorm van criminaliteit dus dan zullen we er allemaal aan moeten geloven. Als er voldoende verdenking is mag er toch getapt worden. Heb je een PC en internet en luister je, aan toonbaar, naar muziek dan is er een verdenking
07-04-2010, 18:29 door Anoniem
http://openvpn.net/
kost maar 5 euro, wat wil je nog meer, neem verder een e-mail provider uit ander land.
en dan valt er niks meer te tappen.

:-)
07-04-2010, 18:50 door anoniem lafbekje
wellicht een goede aanvullende vraag voor de heer Engelfried die deze week iets soortgelijks aan de hand heeft op deze site: mag meneer Ernst dat allemaal zomaar?
07-04-2010, 19:19 door Anoniem
boeie,
even een tunneltje naar een andere pc opzetten en klaar is kees:
ssh -L 80:localhost:80 user@otherserver

kan justitie afluisteren wat ze willen maar horen zullen ze niets.

of een vpn opzetten, ook zo gedaan.

daahhhaaaag justitie!
07-04-2010, 21:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2010, 01:26 door Anoniem
Die meneer Ballin, die probeert ons te doen geloven dat het stijgende aantal taps samen loopt met een toename van internetgebruik. En dat terwijl het aantal taps een opsporingsmiddel is dat samen hoort te lopen met de noodzaak om bij verdachte criminele activiteiten gerelateerd bewijs voor bepaling van schuld of onschuld te verzamelen. Het maakt niet uit of er een toename van internetgebruik is, het kan zelfs niet als verklaring worden gegeven om de stijging van het aantal taps te verantwoorden. Wie dat wel doet neemt het tappen en de gevolgen daarvan niet serieus en ziet het tappen als een doel op zich vanwege toenemende informatiestromen die daar mooi voor gebruikt kunnen worden.
08-04-2010, 10:39 door Anoniem
De meerderheid geeft geen zier om privacy, persoonlijke vrijheid, economische voorspoed en durft geen eigen verantwoordelijkheid aan. Dat is onze last van hen die deze zaken wel belangrijk vinden, een minderheid. Een democratie is ook slechts een stap verwijderd van een totalitair bewind, sterker nog het is vaak een overgangsmodel terug naar een feodaal bewind. Dat scheelt, de voorvrouw van dit aanstaande totalitaire bewind kennen we al en haar voorganger zit nu nog aan het roer.

En haar voorganger gaan we voorlopig nog vragen om een formateur aan te stellen ...
Poldermodel = een mildere vorm van fascisme, ook wel bekend als corporatisme. Nederland lijdt aan deze aandoening, de VS lijdt eraan, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België... ach ik kan ze gek niet opnoemen, teveel.
08-04-2010, 11:42 door Anoniem
“Daarom moet het niet te pas en te onpas worden gebruikt. Afluisteren is prima als het moet, maar mijn indruk is dat er veel te makkelijk naar dit middel wordt gegrepen.”

Op zich mee eens, maar waarom onderbouwt ze haar standpunten nooit met praktijkvoorbeelden. Zo zijn het holle kreten met weinig inhoud.
08-04-2010, 14:45 door ekim
Een voordeel is dat juist dat door dat meer en meer aftappen, steeds meer en meer mensen zich bewust worden van deze "Gestapo" activiteiten.

Een nadeel is dan weer dat de echte criminelen zich hiertegen gaan bewapenen...

Moet je eens -in een discussie over privacy- aan mensen "die niets te verbergen hebben", vragen of je hun bankafschriften mag inzien. Als je nee te horen krijgt kan je dan vragen of ze dan toch misschien wel wat te verbergen hebben.
08-04-2010, 17:58 door Anoniem
Okee, welke partijen zijn tegen deze 'Big Brother' praktijken? In verband met de komende verkiezingen...
08-04-2010, 19:01 door spatieman
so!!!
ik geloof dat de nazi's in 1940-1945 hier jaloers op zouden zijn..
08-04-2010, 22:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2010, 22:28 door ekim
@malwarebeestje; ik hoop dat dit "eitje" niet levensvatbaar is, maar ik weet zeker dat "ze" hierop zitten te broeden...
11-04-2010, 14:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-07-2010, 13:04 door Eerde
Wanneer zegt de NL bevolking nu eens: "Tot hier en niet verder" ?
Men trekt zich terug in hun Vinex-wijk woning, hoopt zijn baan te behouden en gaat verder achterover liggen onder het mom: "If rape is inevitable relax and enjoy it". :(

We hebben een vreselijke controlemaatschappij gecreëerd waar we echt snel vanaf moeten !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.